lördag 20 mars 2021

Varför nöja sig?

Härligt att det fortfarande finns något som lockar även om det man faller för egentligen inte är nödvändigt, tycker jag som numera inte behöver något alls men som ändå tycker om mycket, inte minst gamla textilier och så snödroppar så klart.

För någon vecka sedan stod jag i'tvättstugan' och strök handbroderade dukar. Broderade dukar, något som nu för tiden är mer än ute kanske, får inte manglas utan de måste strykas. En av dem, en stor en, en julduk broderad på handvävt linne, köpte jag på loppis för ett tag sedan. 

Duken, den fina som jag inte kunde motstå, är inte bara handbroderad och handvävd utan också ett riktigt smycke när det gäller det där med broderiet. Nu ligger den i linneskåpet trots att den inte behövs och kanske aldrig kommer att användas. Och det, bara för att den i mitt tycke är helt oemotståndlig.


Galanthus 'Cordelia'

Oemotståndliga är ju så klart också snödropparna. Enligt mig kan ingen annan tidigblommande lökväxt tävla med dem, men Crocus tommasinianus, Narcissus triandrus 'Thalia' och Tulipa sprengeri ligger dem hack i häl även om deras blomningstid inträffar lite senare på säsongen.

Förvånas skall man aldrig men nog har det hänt att jag undrat hur det står till med synen på dem som kommer med kommentarer som t. ex den här: - Ja, ja, snödroppar, men jag kan inte se någon skillnad på dem!


Galanthus woronowii

Personligen tycker jag att det kan vara svårt att skilja en del arter från varandra. Men veckad snödroppe Galanthus plicatus, turkisk snödroppe Galanthus elwesii, 


Galanthus ikariae

grekisk snödroppe Galanthus ikariae, grön snödroppe Galanthus woronowii och vanlig snödroppe Galanthus nivalis tror jag mig se skillnad på. När det gäller Galanthus rizehensis däremot få jag förlita mig på namnlappen och hoppas på att den står kvar på den ursprungliga planteringsplatsen när den väl dyker upp.


Galanthus 'Diggory'

Betydigt lättare är det att utseendemässigt skilja de där hybriderna och sorterna åt som jag har planterade i trädgården. Men veta vilka som är hybrider och vilka som är sorter tycker jag är lite krångligt. Galanthus x valentinei är för mig ett nytt namn som dykt upp för hybrider mellan nivalis och plicatus.


Galanthus 'Rodmarton Arcturus'

Men trots all min okunskap kommer Galanthus x valentinei 'Rodmarton Arcturus', som hamnade i trädgården under sensommaren 2017, med blommor och ganska många gröna blad från nya små lökar.


Galanthus 'Ding Dong'

Hela tiden dyker det upp nya namnsorter. Inte bara gissar utan är övertygad om att det är med snödroppar som med alla andra populära växter. Det är nykomlingarna som alla vill ha så klart. Det är ju de som ger lite klirr i kassan.


Galanthus 'John Gray'

Personligen har jag upplevt att många inköp av snödroppar 'in the green' aldrig dykt upp året efter planteringen. Det har heller inte en del lökar jag delat strax efter blomningen. Kanske för att rötterna skadats för mycket. Den optimala tiden, enligt mig, till att plantera isär, dela med sig, byta, eller sälja lökar är under sensommaren eller tidig höst när lökarna är i vila, men de får inte bli liggande och torka ut. Då är också en perfekt tid till att kruka in lökar för att ha att byta med kommande vår. Välrotade krukodlade lökar har större chans att klara sig än slarvigt uppgrävda som nästan saknar rötter.

Favoriter bland vårens lökväxter är veckans tema i TrädgårdsFägring och mina favoriter är så klart alla dessa underbara snödroppar. 

Här blommar snödroppar och vintergäck fortfarande för fullt, troligen tack vare de kalla nätterna med minusgrader som vi har haft.

Fortsatt trevlig helg!

11 kommentarer:

  1. Vilket hantverk! Duken är ju helt underbar...
    Jag vill också ha ett hav av snödroppar!!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Titti, visst är duken fin! Så mycket vackert hantverk det finns omkring oss som tyvärr ingen vare sig vill ha eller förstår att uppskatta. Svensk hemslöjd när den är som bäst.
      Fortsatt fin vårvecka!
      Birgitta

      Radera
  2. Så fina bilder Birgitta! Jag har läst om hur man ser skillnad på arterna. En engelsk plantskola har en skrift kan bara inte minnas vilken just nu. Men det kokar ner till hur bladen sitter runt blomstjälken. Den där korsningen var ny för mig också, såg det på FB i veckan men om jag förstog Torbjörn rätt är det inte helt enkelt att se skillnad på hybriden och nivalis.

    Du har helt rätt i hur man ska behandla lökar. Jag har precis samma erfarenhet.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Carina! Galanthus plicatus är lätt att känna igen på bladen men de där nivalishybriderna?? Ibland är det bra med namnlappar även om de är fula.
      Hoppas du får en fin vårvecka med mycket sol!
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  3. Så många helt underbara snödroppar du har Birgitta. Och så roligt det var att läsa om dig och dina snödroppar i Gunnel Carlsons och Elisabeth Svalin Gunnarssons fina bok. Ha en bra vecka.

    SvaraRadera
  4. Tack för din kommentar Ingmarie! Visst är det härligt med alla dessa underbara snödroppar som nu blommar. Njuter just nu när solen skiner så fort jag går utanför dörren. Att träffa Gunnel är alltid lika trevligt oavsett om det gäller böcker eller resor.
    Hoppas du får en riktigt fin vårvecka!
    Ha det gott!
    Birgitta

    SvaraRadera
  5. Der er så mange forskellige Vintergækker og mange af dem skal man være ekspert for at kunne skelne imellem, men der er nu også en del sjove ind imellem.
    Men der er nu ikke noget der slår et helt bed af blomstrende almindelige Vintergækker, så ved man at foråret er nær.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
  6. Förstår att du inte kunde motstå den vackert broderade duken.
    Du har skrivit förut om dina snödroppar och jag njuter av alla dina fina bilder. Bra tips, att vänta med att gräva upp och dela. Jag har faktiskt väntat när jag flyttade och delade mina men ... det var nog av ren slöhet. Det blev inte av förrän på sommaren. Men oj så fina dom blev på nya stället ... och många! Så ibland är det bra att vara slö.
    Idag ska det bli vårvärme så då får vi njuta!

    Ha en fortsatt fin vecka!
    Anita

    SvaraRadera
  7. Hej Birgitta!
    Blir så fascinerad av dina fina snödroppar. De har olika uttryck och ser ut som små ballerinor.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
  8. Det är ju skillnad på att se och att titta. Klart att man inte ser skillnad på snödroppar om man bara tittar. Man måste SE!
    Så skönt att det är fler än jag som fortfarande köper broderade dukar. jag har som "mission" att inte låta dem bli liggande bortglömda i second hand-butiker. Är de dessutom blåmönstrade så använder jag dem flitigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anni!
      Visst är det så. Att se och titta är det absolut en skillnad på. Att titta kan man nästan alltid men att verkligen se, det måste man lära sig.
      Glad Påsk!
      Birgitta

      Radera