fredag 9 november 2018

November är här.


Hela hösten har vi, läs jag, tänkt lägga på ett par lass hästgödsel i rabatterna. Både för att förbättra lerjorden och ge växterna, särskilt de som växer under träd, extra näring. Dit har 'vi' inte kommit ännu men november månad har nästan bara börjat och milt väder skall vi ha ett bra tag till enligt Yr.
Karel Capek har i sin bok Ett år med min trädgård beskrivit hur han upplever detta med att i november förbättra och gödsla jorden.
"Ett lass gödsel är som skönast, när man kommer körande med det en frostklar dag, då det ångar som ett offerbål. Röken stiger mot himmelen, och Han däruppe, som allt förstår, andas in den och säger; Aah det var en fin gödsel!
- Här vore för övrigt ett gynnsamt tillfälle att tala om livets hemlighetsfulla kretsgång; hästen äter sig mätt på havre och sänder den vidare till nejlikor och rosor, som nästa år prisar sin skapare för den med en doft så ljuvlig, att den inte kan beskrivas. Nå, denna ljuvliga doft når trädgårdsodlaren redan i den ångande, halmbemängda gödselhögen. Han andas in med välbehag och sprider omsorgsfullt gudagåvan över trädgården."
"Varför rynkar ni på näsan, mina vänner? Luktar jag inte gott nog åt er?"


Bilden har hunnit bli fem år och mycket har hänt sedan dess men nästa vecka finns förhoppningsvis möjlighet att ta en ny om lusten till att hämta den där gödseln infinner sig och vem vet, kanske blir det en sådan där frostklar dag.

I onsdags, den 7 november, när jag tog dessa foton, lyckades inte solen bryta igenom dimmolnen men vi hade trots det en fin och varma dag. En dag då jag fick plockat undan nästan allt trädgårdspynt, satt de sista krukorna som behöver vinterförvaring i regnskugga under köksfönstret och genom kameralinsen upplevt att det fortfarande finns riktigt mycket både färg och liv i trädgården.
Här kommer många bilder för det är svårt att välja.


Den läckert nästan vinröda kärleksörten har börjat vissna lite.


Rhododendron 'Teddy Bear' och sockblomman Epimedium x cantabrigiense, en korsning mellan E.alpinum och E.pubigerum som upptäcktes 1950 i Cambridge, England. Har haft den sedan 2005 och på senare år har den börjat ta för sig.


Vaxklockan, Kirengeshoma palmata, är nu helsvart men ändå riktigt fin om man tittar noga.


Grenaster, Symphyotrichum lateriflorum 'Lady in Black' blommar fortfarande.

Salix boydii, med sina nästan guldfärgade blad.


Alltid sist av rosorna med att blomma är 'Schneewittchen' eller 'Iceberg' som den också heter.


Glasbärsbusken, Callicarpa bodinieri var. giraldii ‘Profusion’, har lidit av sommarens torka men lite lila bär finns fortfarande att hitta.

Skimmia x confusa 'Kew Green' tillsammans med gräset från Lilian och Gösta som jag tror heter Molinia caerulea 'Variegata'.


Ekianthus campanulatus som nu äntligen insett att den både kan och vill växa hos oss.


Brunnera 'Sea Heart' som efter ett flertal flyttningar tagit fart med växandet och nu verkar trivas men jag tycker det är svårt att få den att passa in bland övriga växter. Kanske får den uppleva ytterligare en flytt när våren kommer.


Athyrium filix-femina 'Dre's Dagger' är riktigt fin även om den ändrat färg.


Alchemilla mollis, jättedaggkåpa, med årets sista blomstängel. Inget ogräs tycker jag.


Doftolvonet, Viburnum carlesii 'Aurora' har precis, som tidigare milda höstar, börjat blomma.

November, en lugn månad jag tycker om och jag håller med Karel Capek: - Vi växer endast ur en tid och in i nästa och vi måste ha tålamod med livet, ty det är evigt.

Veckans tema i TrädgårdsFägring är 'Vackert i november' och där  hittar du fler bidrag.
Trevlig helg!

19 kommentarer:

  1. Birgitta
    Även jag gjorde en liten kamerasväng i trädgården i dag. Precis som du förundras jag över den rikedom av färger och former - vilken november då! Kommer ihåg för 21 år sedan då maken och jag åkte och tittade för första gången på vårt hus ungefär så här dags på året. Det regnade snöblandat och temperaturen var runt noll...
    Fina bilder du bjuder på som vanligt. Alltid lika roligt att se framemot vad du har hittat på för motiv och hur du hanterar det via kameran.

    Ha en fin helg!
    /Anja

    SvaraRadera
  2. Anja!
    Ja nog är det så att både former och färger upplevs intensivare genom kameraögat. Allt det oväsentliga eller 'fula' går lätt att välja bort eller undvika.
    En fin och trevlig helg till er också!
    Birgitta

    SvaraRadera
  3. Visst finns det mycket att glädjas åt även under den kommande säsongen. Men jag måsgte erkänna att hur vackra än dom orange lärkbarren är, destro vackrare är dom nyutsprungna illgröna på våren!

    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig. De ljusgrön vårbarren är extra fina.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  4. Svar
    1. Att november är din favoritmånad hade jag lyckats lista ut.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  5. Hej Birgitta!

    Det finns mycket att upptäcka i en november trädgård, det visar du med detta inlägg. Kameran är en god följeslagare som tvingar en till att sakta ner farten, titta, begrunda och föreviga de små detaljerna som lätt försvinner i sommarens överflöd.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Gunilla!
      Visst är det som du skriver att kameran får oss att sakta ner farten och se det lilla, de små detaljerna.
      Fortsatt trevlig helg!
      Birgitta

      Radera
  6. He-he, der har du meg også. kanskje gjøre som Capek?
    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att göra som Capek när det gäller gödsel hoppas jag min man gör nästa vecka.

      Fortsatt trevlig helg!
      Birgitta

      Radera
  7. Hei!
    Du har funnet mye vakkert i din novemberhage. Hestegjødel dir en følelse av luksus.
    Hod helg! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anne! Nästa helg hoppas jag få känna doften!
      Fortsatt trevlig helg!
      Birgitta

      Radera
  8. Ja november är en tid för vila, för både växter och människor (innan julstressen kör igång!!)
    Helt underbara bilder du bjuder på, en fröjd för ögat kära du!
    Höstkram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Titti! Ännu har vi lugn i en dryg vecka innan det är dags att sätta fart inför advent. Roligt det också.
      Fortsatt trevlig helg!
      Birgitta

      Radera
  9. Din höst är vacker!
    Tänk att kunna uttrycka sig så poetiskt om gödsel. Det är mäktigt när man känner något som är svårt att sätta ord på och så läser man nån annans ord som är så mitt i prick.
    Fortfarande några ställen kvar att gödsla upp här, men det är brunnen gödsel utan ånga som stiger mot himlen.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  10. Tack Anette! Karel Capek har många både roliga och tänkvärda funderingar i sin bok och ofta hamnar de mitt i prick. Gillar hans sätt att driva med oss trädgårdsnördar som ofta inte har annat i fokus än just det där med trädgård.Väldigt ofta glömmer vi själva livet när vi inte lyfter blicken...
    Fortsatt trevlig helg!
    Birgitta

    SvaraRadera
  11. 'Vi' har en hög kogödsel med extra halm som ligger här... Och om vädret fortsätter som nu kommer jag köra ut redan i höst. Och visst fanns det mycket fantastisk att titta på därute även nu i november.

    Ha en fin söndag! Carina

    SvaraRadera
  12. Hej hej!
    Oj oj så mycket fint du har kvar att njuta v i din höstträdgård!
    Jag saknar min grenaster kom jag på nu vad sjutton har hänt med den tro?
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  13. Så mange fine billeder fra haven i november. Ja der er stadig masser af farver og når ellers vejret viser sig fra den gode side er november en fin måned.
    Vi bruger omsat hestegødning som vinterdække for roserne, engang i løbet af december får de et ordentlig lag omkring sig og det har den fordel at jorden under roserne er helt fantastisk at arbejde med. Da vi kun bruger hestegødning blandet med halm, er der ikke nogen gødningsværdi i det, kun jordforbedring.
    Mvh
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera