fredag 26 oktober 2018

Pelargonkö på trappan.


Här har jag inte längre så många växter som behöver skyddas för minusgrader. Har med åren blivit bekväm och väljer numera helst sådant som kan stå ute både i rabatten och krukorna året runt. Det är bara en fuchsia, några krukor med agaphanthus och en hortensia som står under köksfönstret för att få flytta in i källaren så fort det blir flera minusgrader.


En gång i tiden hade jag många pelargoner men nu återstår det bara några av den samlingen och de har blivit favoriter jag inte vill vara utan. I går fick de flytta från växthuset och in i värmen och stod en stund under eftermiddagen på kö där på trappan. En del bara lätt friserade och andra nästan helt stubbade.


De flesta av vildpelargonerna och primärhybriderna jag har kvar tillbringar vinterhalvåret i sovrumsfönstren på övervåningen. Där får de se hur skräpiga ut som helst bara de behåller livsgnistan.
Flera av dem har blommat dåligt, men nu strax innan det var dags för vinterförvaring kommer de med massor av knoppar. De tror säkert att det är dags för sommar även här.


Hostorna, de krukplanterade, har vissnat och många har släppt sina blad och gått till vila. De som står i terrakottakrukor hamnar i en kallbänk om krukorna är små, annars under ett bord eller annat regnskydd för att krukorna inte skall frysa sönder. De som är planterade i betong, plast eller metallkrukor får stå kvar på sina platser i trädgården. En gång för längesedan när jag besökte Bohus Perenner fick jag tipset att välta hostakrukorna och låta dem bli liggande över vintern. Ett tips jag tagit till mig och ofta använt. Här har inga hostor ruttnat på grund av för mycket vatten vintertid.

Att förberedda trädgården för vintern är veckans tema i TrädgårdsFägring.

Trevlig helg!

18 kommentarer:

  1. Det er et flot billede af din hosta. Efterårets forfald kan være meget smuk. Tipset med at lægge krukkerne ned vil jeg bruge.
    Du må også have en god weekend!

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elna!
      Håller med dig, höstens 'förfall' är ofta lika vackert som vårens förstlingar.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  2. Smart idé det där med att välta hostakrukorna. Nu har jag inga hostor i krukor men har alltid tänkt att jag ska ha det för det är så vackert. Ett tips jag spar på !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Isa!
      Vad trevligt att jag kunnat ge dig tips! Du är för mig en inspiratör som ständigt kommer med användbara och roliga idéer.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  3. Tack för bra tips! Även jag har numera 1 hosta i kruka. Men jag brukar ställa in den bland verktygen i verkstaden. Ser att hostorna i rabatten är lagom att kratta upp och fördela för täckning nu. Det ligger nog i generna vad som är en riktig sommarperiod för pelargonerna.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carina!
      Även här har de flesta hostor vissnat och ett flertal av dem har bara släppt bladen precis som svavelpionen. Då är de lätta att ta bort och använda som täckning.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  4. Tack för tipset att välta hostakrukorna och mycket vacker hostadild! Visst blir det en hel del pyssel med vinterförberedelserna även om man försöker dra ner.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anette!
      Är man trädgårdsintresserad finns alltid något att pyssla med även om man ibland inbillar sig själv med att man drar ner på odlandet.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  5. Hej Birgitta!
    Har inte övervintrat pelargoner förut, men nu har jag några Engelska som jag gärna vill ha kvar. Dags att ta in dem från växthuset. Vilken härlig bild på din hosta.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marika!
      Lycka till med övervintringen av dina eng. pelargoner. Berätta gärna till våren hur du lyckades.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  6. Jag har tänkt dela hostor och kruka in för att eventuellt kunna rädda från sniglarna. Tack för tipset med liggande förvaring. Ha en bra helg /Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lotta!
      Vill man slippa snigelätna hostablad är det verkligen perfekt att ha dem, hostorna, i krukor.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  7. Ja det är klokt att minimera jobbet med tunga krukor. Jag har numera också mina hostor i kruka ute över vintern. Brukar ställa dem utmed husväggen. Det har fungerat fint i många år.
    Ha det fint
    Helene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helene!
      Gör som du med en del krukor. Det behövs inte mycket regnskydd för att vintertid hålla krukorna relativt torra.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  8. Hej, hej Birgitta! Jovars, lite bekväm måste man bli när man nått den höga åldern 50+ ;-). Jag är nog blödigare än du när det gäller växter. Men, det finns även bland dem en "naturlig avgång"och jag gör mitt bästa för att undvika nya...och det går så där....Problemet är att vissa ögonblick, framför någon särskild växt, är det lätt att glömma vad det kan komma att innebära av extra jobb...Annars var ditt arr på trappen fin :-)

    Ha det gott!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anja!
      Jo du är nog blödigare än jag och visst är det härligt att bara få falla för någon ny och spännande växt. Det kan vi verkligen kosta på oss för varken du eller jag spelar ju golf ;-))
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  9. Mysigt med växterna som väntar på trappan för att få komma in i värmen. Hade en del dahlior i år men ingen som jag tyckte var värd att spara, så de hamnade på komposten. Africas lilja står fortfarande ute. Kanske får den flytta upp på vinden. Ha det bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dahlior är väldigt vackra men sedan några år tillbaka har jag inga. Däremot har jag precis som du agaphantus i krukor som fortfarande står ute och där får de stå tills det blir riktigt kallt. Då skall de få flytta in i matkällaren.
      Fortsatt trevlig helg!
      Birgitta

      Radera