fredag 10 augusti 2018

Att jag aldrig lär mig och snart är det försent.


Vårblomningen i trädgården är intensiv och jag som älskar aklejor tror en kort period i maj att jag har plats för hur många som helst 


och nu när hösten närmar sig är därför den stora rabatten mot väster full av aklejablad och inte mycket annat, med viss reservation.
Det är inte bara aklejor jag tycker om utan också kärleksört och den skulle jag just nu under första halvan av augusti vilja ha fler plantor av. Gärna stora som stod där och lyste med både vacker mörk bladfärg och fina blommor bland allt det gröna. 



Den här heter Hylotelephium 'Crazy Ruffles' och bladen blir mörka om den står soligt.
Beroende på sort blommar kärleksörten med framför allt röda, rosa och vita blommor från juli till november och är värdväxt för fjärilar, bl.a. apollofjärilens larver under sensommaren.


Under åren som gått har jag när jag stött på en kärleksört jag aldrig tidigare vare sig odlat eller sett, köpt och planterat den här i trädgården. Några tackade för sig och gav upp redan andra året medan den här Hylotelephium telephium 'Sunkissed' fortfarande håller ut och kommer med både fina knoppar och ljusgula blommor.


Här har de plantor jag har en tendens att bara lägga sig. Nu har jag lärt mig att näringsrik jord ger rangliga plantor och det är sådana där övergödslade och ostyriga som växer här i vår trädgård, men det skall bli ändring på det, ingen gödsel till kärleksörten nästa år.
De mörkbladiga sorterna är så fina tillsammans med växter som har silverfärgade blad som t.ex stenkyndel. Den på bilden ovan heter Hylotelephium 'Jose Aubergine'.

Eftersom jag nästan alltid, men inte i år, missar att köpa höstblommande perenner på våren har jag nu tagit det säkra för det osäkra och pockat klena skott från de olika kärleksörtsplantorna som vi har i trädgården och satt dem i en vas i köksfönstret.


Kärleksört är väldigt hållbar i buketter och det bildas lätt rötter på stjälkarna om de får stå kvar länge i vasen. Hoppas nu de här smala skotten rotar sig och kan planteras ut i trädgården innan tjälen är här igen.
I våras besökte vi, ett gäng med trädgårdsamatörer från Bohuslän-Dalslandskretsen, England och avslutade med Beth Chattos plantskola och trädgård. Med hem från det trädgårdsbesöket, ja hela resan, fanns bara två olika kärleksörtsplantor. 


En av dem är, Hylotelephium telephium 'Bronco' som jag har planterat i en kruka. Bladen är inte särskilt vackra nu men blommorna och knopparna väger upp. Skall bli spännande att se hur det är med härdigheten. Kommer att förvara krukan ute hela vintern men ge den regnskydd.


Den andra heter Hylotelephium telephium 'Strawberries and Cream'. Den är stadig och har härliga blommor i rosa och vitt och verkar betydligt mer robust än Hylotelephium 'Bronco'.
Att kärleksört trivs bra i kruka är min erfarenhet. 


Den här mörkbladiga kärleksörten köpte jag på Kniva Trädgård för ganska så många år sedan och fortfarande frodas och blommar den fint i krukan som står ute i regn och rusk året runt men den vill ha mycket ljus för annars blir bladen gröna.


Tror den heter Hylotelephium 'Bertram Andersson'. Den är en låg sort, ca 20 cm hög, med riktigt mörka blad, purpur som drar mot svart. Blomklasarna i vinrött är ganska glesa.


Vitsipporna, blåsipporna och en massa andra växter har sina egna tider och nu i augusti börjar kärleksörtstiden. Nästa år i augusti hoppas jag ha många fler kärleksörtsplantor som då blommar för fullt.

Fler blogginlägg när det gäller trädgård hittar du här.

Trevlig helg! 

12 kommentarer:

  1. Hej Birgitta!
    Vilken fantastiskt vacker Aklejrabatt, de tillhör mina favoriter, men i år blommade de över väldigt fort. Kärleksört har jag inte många av, men blir mer och mer förtjust i de mörkbladiga.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
  2. Kärleksört gillar jag. Dom är fina i alla skeden på något sätt. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  3. Tack för de fina tipsen!! Jag gillar också Hylotelephium och nu i veckan har jag tänkt hur vackra de är. 'Sunkissed' och 'Strawberries and Cream' var urläckra. Men även hos mig behöver de en magrare placering :)

    Ha en fin helg! Carina

    SvaraRadera
  4. Här i trädgården har det varit Aklejfattigt i flera år. Har försökt strö ut fröna och i år börjar det försöket ge resultat. Hoppas på fin blomning till nästa år:)
    Sorken åt tyvärr upp flera av mina Matrona plantor. Fina sorter du har i din samling!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  5. Akeleier er jo herlige og utrolig gode til å frø seg og spire... Men man behøver jo noe som blomstrer i juli og august også. Hylotelephium-sortene (jeg har alltid kalt dem Sedum) er utrolig flotte! Heter bergknapp eller smørbukk på norsk, men det svenske navnet er jo mye finere :)
    God helg!

    SvaraRadera
  6. Ljuvligt inlägg och jag är så imponerad av att du lyckas hålla reda på sortnamnen. Här har jag nästan gett upp och inte ens försökt när det gäller kärlkesört. Sen tittar jag nästan lika mycket på de trevliga flätade skapelserna som dyker upp i bakgrunden. Får man lov att önska sig ett inlägg med era flätade metallstaket och annat i samma teknik?
    Allt gott
    och kram
    /Anette

    SvaraRadera
  7. Hej Birgitta! Du skulle kunna starta ytterligare en karriär - som försäljare ;-)! Som du lovsjunger detta snigelgodis kan ju beveka den mest härdade själ. Man är beredd att ta sina sista sekiner för att införskaffa några - helst i namnsorter !
    Annars kan jag hålla med om att det är en fin växt. I år är det för mig första året "ever" som jag fått ha hela plantan ifred för sniglar.
    Ha det supergott!
    zzz...Anja

    SvaraRadera
  8. Tak for et virkelig godt og informativt indlæg om sankthansurt. Jeg holder også meget af planterne og opformerer dem selv, og det er godt at få nogle tips.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  9. Så fina bilder och tack för att du påminner om kärleksörtens förträfflighet. Köpte en en vit nu i sommar men har sett 'Jose Aubergine' i flera planteringar men inte sett den i någon plantskola (ännu). Dina bilder frestar också. Ska leta efter den.
    Ha det fint
    Helene

    SvaraRadera
  10. Hej Birgitta

    Kärleksört är en favorit! Vid huset i Värmland har jag "den vanliga" men också en fin mörk 'Postmans Pride'.
    'Bertram Andersson' har jag noterad mig...

    Ha en trevlig ny vecka

    SvaraRadera
  11. Kärleksört gillar jag den har blivit en favorit på hösten jag brukar ta in och ha den i vas de är så dekorativa och otroligt hållbara.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
  12. Jättefina kärleksörter du har! Här är den också en stor favorit. Har
    ungefär tio sorter själv, men vill gärna ha fler. Säg den perenn som är
    lika tacksam och snygg från våren ända till hösten som kärleksörten.
    Ha det fint!

    SvaraRadera