fredag 27 oktober 2017

Förändring

är temat i denna veckas Blommig Fredag och förändringar upplever jag, som är trädgårdsintresserad och hela tiden lever med trädgården, från en dag till en annan. Den där korta stunden när växterna beter sig så som jag hoppades de skulle göra när jag samplanterade dem, kan vara över på ett par dagar och är man okunnig eller har otur, som i alla fall jag både är och har, kanske det där paradisiska ögonblicket aldrig infinner sig. Men nog svävar jag på moln när jag får uppleva tillfällen då allt bara stämmer vare sig det är i trädgården eller utanför gränsen.



På söndag är det vintertid igen även om vi hos oss fortfarande har höst. Just årstidernas förändring av trädgården, utan att vi själva ens behöver lyfta ett finger, tycker jag mycket om.


Våren, innan snödropparna börjat blomma,


 sommaren 


och hösten.

Efter vår resa till Skåne i början av augusti fanns hos mig en lust att vända upp och ner på nästan allt i trädgården men nu har jag hunnit sansa mig och insett att ork till stora drastiska förändringar inte finns och i går när jag gick runt i den snart helt nedvissnade trädgården tillsammans med Anja fick hon mig att se den med andra lite mer tillåtande ögon. Nog gäller det att gå varsamt fram i en halvgammal trädgård, eller hur ;-)

Aklejor och en och annan hosta har under hösten flyttat ut och istället har jag planterat andra för mig nya och spännande växter och det trots att mina intentioner är att minimera.



En numera snigeläten men spännande växt är stort ekorrbär som jag planterade för några veckor sedan.
Den enda önskvärda förändring jag riktigt lyckats med i höst är att välja bort nästan alla zonalpelargoner som jag övervintrat i många år. 


Så gott som alla ligger de på komposten, krukorna är diskade och jag känner en stor skön lättnad över att bara ha tagit sticklingar från två av dem.



I växthuset står två fina plantor av malabarspenat. Hade egentligen tänkt lägga även dem på komposten men när jag i onsdags såg vad en sådan planta kostar på Kvantum drabbade snålheten mig och det blev nog räddningen för dem båda. Avgörande är också att de ganska lätt övervintrar i ett fönster utan extrabelysning. Brukar fräsa bladen till fyllning i fiskrullader och det blir alltid väldigt gott.
Minska på växter som bor i krukor har jag länge tänkt göra men nu står den nya knölalen från Piteå i en och lönnen från besöket på Ulriksdal i Kivik i en annan. 

Nog är det härligt att det finns många sätt till förändring och att man nästan alltid kan tänka om.


Trevlig helg!

25 kommentarer:

  1. Härligt att du säger att man kan tänka om!
    Allt gott Luna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ganska skönt att ibland upphäva beslut man tagit.
      Ha det gott!

      Radera
  2. Fantastiska bilder!
    Trevlig helg!
    Hälsningar AnnA

    SvaraRadera
  3. Hej Birgitta!
    Årstiderna hjälper till med de största förändringarna, just nu är det gula löv överallt hos mig, men det har sin charm.Skönt att gå i, och kratta upp i rabatterna. Du har en vacker trädgård, ser fram emot dina snödroppar i vår.
    Trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör som du, krattar in löven i rabatterna men i morse fanns inte många kvar att kratta. Blåsten vi haft verkar ha flyttat dem till någon annans trädgård.
      Ha det gott!

      Radera
  4. Hej Birgitta!
    Du har lyckats att skapa ett paradis utöver det vanliga. Växter som går i vila är som ett exotiskt inslag bland allt annat, så hjärtskärande vackert. Egentligen borde jag ha fotat lite, men du är bäst på det själv och jag vill inte förstöra bilden du själv ger. Men, snälla! Ta en helhetsbild på trädet!
    Ja du Birgitta! Det var en magisk stund jag fick uppleva i din trädgård. För varje gång jag besöker dig ter sig trädgården bara finare och finare - oavsett årstiden.
    Tack för i torsdags! Ha en superhelg!
    ...zzz...Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för besöket. Trevligt att ha er här. Vilket träd menar du?
      Ha det gott!

      Radera
  5. Det var nog klokt att promenera med Anja.. För även om man skulle orka göra om allt så blir det ju inte nödvändigtvis bättre :) Min erfarenhet. Pelargoner, fuchsior, krukor... Ja nu har jag släpat in ett gäng doftpelargoner men de mår redan dåligt. Tänk om jag kan komma ihåg det till våren och spara pengarna...

    Ha en fin helg! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror som du skriver att allt inte blir bättre pga en totalomvandling. Säkert bättre att skynda lagom. Höst och vår vore det bra med lås på plånboken och borttappad nyckel 😉
      Ha det gott!

      Radera
  6. ps
    Gillade detta extra mycket: "Nog är det härligt att det finns många sätt till förändring och att man nästan alltid kan tänka om."
    ds

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anja!
      Förändring är nästan alltid bara roligt.
      Ha det gott!

      Radera
  7. Ja man kan alltid tänka om, förändra, ge allt en ny chans...
    Härliga bilder du bjuder på!
    Höstkram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svarar dig med samma ord som till Anja. Förändring är nästan alltid bara roligt.
      Ha det gott!

      Radera
  8. Vilken tur att Anja kom förbi och stoppade! Det är nyttigt att se trädgården med andras ögon. Jag är dock vääälddigt avundsjuk att Anja kom förbi. Hade önskat så att hon kom förbi här en sommardag för en fika och en pratstund i min trädgård :)
    Nångång kanske!

    //Veronica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid roligt med trädgårdsvänner på besök. Hoppas din önskan går i uppfyllelse.
      Ha det gott!

      Radera
  9. Vakre bilder! Alt klaffet jo på de to første :)
    Ja, det er spennende med årstider og forandringer og endringer skjer jo hele tiden i våre hager. Man kan bli "blind" når det gjelder å se det fine i egen hage. Trenger noen andre øyne i blant!
    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är lätt att bli hemmablind, både på ont och gott. Roligt med besökare som får en att se på nya sätt.
      Ha det gott!

      Radera
  10. Tycker det är mycket som stämmer väldigt ofta hos dig! Stenmuren har jag inte sett tidigare, helt underbar timjanmatta. Krukor har en förmåga att bli fler och fler liksom zonalpelargoner. Det är ju trevliga med sin överdådiga blomning i klara färger och många gånger vackra blad, men det där plockandet med dem hela tiden gillar jag inte. Det har blivit en och annan "naturlig" rensning här när de frusit. Just nu är regeln en-av-varje.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har börjat fylla krukorna med perenner för att slippa ifrån frostfri vinterförvaring. Att helt vara utan krukor i trädgården har jag svårt att tänka mig.
      Ha det gott!

      Radera
  11. Det er som du siger et spørgsmål om at nyde de få dage, hvor en beplantning ligner det man havde forestillet sig, da man planlagde sammensætningen. Men al stor kunst er vel et spørgsmål om at fastholde de øjeblikke hvor det hele går op i en højere enhed, og i en have er det nærmest umuligt. Gad vide om det er det den japanske havekunst handler om? Japanerne kan jo finde på at klippe halvdelen af nålene af et fyrretræ, for at bevare det perfekte udtryk.
    Og jeg er lettet på dine vegne over du ikke skal lave hele haven om. Det er vel ikke kun haven der er halvgammel(?), og vi skal også passe på os selv. Er sikker på din have er lige så skøn, som dem du har set i Skåne.

    Små forandringer - det er sagen!
    Mange hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så, det är inte bara trädgården som är halvgammal utan också den gamla ägarinnan och då gäller det att gå varligt fram.
      Ha det gott!

      Radera
  12. Blir glad varje gång du lägger ut dina fina bilder här på bloggen så att vi andra också får njuta. Tack för det!
    Tur att både smak och intresse förändras med tiden.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många tack! Det där om fina bilder eller inte kan man ha många tankar kring ;-)
      Ha det gott!

      Radera
  13. Skåne är farligt att besöka, man blir lätt sugen på förändring när man sett en skånsk trädgård eller två. I augusti, dessutom! Ajajaj. Åk dit i februari istället, då kommer du bara att längta hem till dina julrosor och snödroppar, jag lovar!
    Du ska inte göra om, Birgitta, din trädgård är som ett varumärke, den ska vårdas och bevaras så långt det går. Det är på den nivån det är helt enkelt. Du känner att du har mer att ge, vilket stämmer, men vissa trädgårdar önskar man ska finnas för evigt, och din tillhör den kategorin. Om du frågar mig. Ok, en och annan akleja får du offra.
    Grattis til pelargonbeslutet, jag gjorde samma med mina dahlior förra året.
    Kram
    Marta
    Ps. Tibasten lever än.

    SvaraRadera