torsdag 31 mars 2016

Sista mars och blåsipporna har slagit ut.

Inte riktigt alla men många av dem. De har alltid mer bråttom än vitsipporna med att visa upp sina efterlängtade blommor. Först ut var de ungerska, Hepatica transsilvanica eller som de hette i gamla trädgårdsböcker, Hepatica angulosa, vars blommor är stora och intensivt lysande blå.

Hepatica transsilvanica 'Buis'

Den här våren är det inte bara jag som gått där och väntat på att blåsippsknopparna skall slå ut utan även rådjuren. 








































Särskilt god verkar den rosaröda med dubbla blommor, Hepatica nobilis 'Rubra Plena', vara för den har blivit av med nästan alla sina 'tusenbladsblommor'. Att rådjuren blivit sådana finsmakare?  
Så fort det regnat strör jag ut nytt blod eller benmjöl och det verkar vara avskräckande. Vi har även tidigare haft lite problem med rådjur under vårarna men då har det mest varit krokus som stått på menyn. I år är deras kost inte lika ensidig utan den har breddats betydligt för nu försvinner inte bara krokusen utan också tulpaner, dagliljor och blåsippor. Har ryktesvägen hört att en granne matar rådjuren och kanske är det därför vi får så många regelbundna besök just den här våren, men rykten är ju som alltid bara rykten. Kanske har rådjuren under vintern blivit riktiga gourméer?
Här är bilder på några de missat och 









































kanske beror missen på att sipporna pudrats med blodmjöl.









































'De blå anemonerna knoppas bland höstlika blad
och lyser bland björkris på städernas marknadstorg.
Än växer de talrikt och villigt kring Stockholms stad,
men plantan är sällsynt i trakten av Göteborg.
Inte botar de levern idag, såvitt doktorn vet,
fast de nämndes hepatica, leverört, av Linné.
Den djupblåa sippan är lika vacker för det,
och på sina håll finns den faktiskt redan att se.'

Alf Henrikson
25 mars 1954 i Namn och nytt.


8 kommentarer:

  1. Härliga blåsippor! Har du provat spruta med Trico garden 2 msk till 1,5 liter vatten. Ska stoppa rådjuren, värt och prova! Har läst det på Fb. Mona

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipsen. Har precis ringt och lagt undan sista flaskan i lagret.
      Birgitta

      Radera
  2. Så vackra de är allihopa att se! Hos mig finns inte en endast blåsippa tyvärr, men går jag upp i skogen som är ett naturreservat så finns det mängder av den vanliga blåa. Jag brukar gå dit ofta och titta när de slår ut.
    Tråkigt med rådjur på tomten! Här har det varit lugnt i år.Få se när tulpanerna börjar komma upp....
    Trevlig vår helg!

    SvaraRadera
  3. Vad bra att du påminde mig om rådjuren o blåsipporna, då får jag sätta nätburar över mina. Trist att de saboterat din lilla dubbla :( Vi ska försöka att spruta Trico Garden i dag, hoppas att det är lika effektivt i år som det var förra året. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset. I kväll skall jag spruta :)
      Birgitta

      Radera
  4. Så många fina blåsippor du har att glädjas åt! Hoppas odjuren lämnar resten ifred!
    Önskar dig en trevlig helg/Laila

    SvaraRadera
  5. Underbara bilder av en av vårens vackraste sippor. Jag har också gått en sväng med Trico garden och spruta efter att jag såg älgens avtryck i rabatterna. Hittills i år har det ätits väldigt lite efter att jag gick ett varv runt gränserna i februari och duttade ut urin - som är väldigt effektivt.

    Sättpotatisen ska jag leta efter :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  6. Ljuvlig samling och tur att du fått behålla några i alla fall. Tycker rådjurens beteende har ändrats genom åren. Jag märker också från säsong till säsong hur deras smak utvecklas. Det började med kål, jordgubbar och fetblad, nåt år senare lades murgröna och tulpaner till menyn och i höstas rök ett par rosor med taggar och allt. Jag använder otvättad fårull, vit på vintern och mörk nu, men den syns förstås lite ändå. Fördelen är att man inte behöver fylla på hela tiden, men å andra sidan kan man ju inte klä in hela tomten i päls heller.
    Hoppas Bambi håller sig nån annanstans nu.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera