onsdag 30 december 2015

2015 är snart slut

och det mesta av trädgården, den lilla vi har, ligger i vila även om det finns en och annan buske som börjat blomma. Den vitblommande tibasten slog ut sin första blomma i början av veckan och kejsarolvonet blommar, precis som det brukar vid den här tiden, för fullt. 








































Snön som kom för några dagar sedan lade sig som små mössor på buxbomskloten och täckte även in marken. Helt plötsligt fick återigen några av perennerna bli primadonnor. De gråbruna vinterståndarna mot en vit bakgrund, ja då är det nästan lika fint som när dessa perennerer under sommaren står i full blom.






































Skogsastern, den jag tidigare klippt bort för att den inte skulle fröa av sig, har i år fått stå kvar och det är jag nu glad över för vacker är den. Hoppas nu bara det inte kommer fröplantor i massor.








































Det samma gäller stenkyndeln, Calamintha népeta. Innan jag av en händelse träffade Åsa, en tidigare kollega, på Kungälvs Gardencenter för ganska många år sedan visste jag inget om den här växten. Hennes plantor hade dött under vintern och då var hon bara tvungen att få tag på några nya. Att ha stenkyndeln i trädgården var för henne ett måste. Hennes entusiasm över växten fick även mig att köpa med mig en planta hem. 








































Min planta, den du ser åt höger på fotografiet. Den blommar finast i augusti med små lilarosa blommor och doftar underbart. Det tycker bina, fjärilarna, humlorna och jag. Bladen kan användas som krydda i sallader, olika svamprätter och till vilt. En 'kompletteringsväxt' tycker nog många för den frösår sig rikligt om man inte klipper bort fröställningarna i tid. 









































Den här hösten, den första, har vinterståndarna fått stå kvar och vackra är de mot den vita snön. Kan gärna tänka mig lite fler plantor av den men inte behöver jag en hel skog. Skall bli spännande att se när den riktiga våren är här igen hur mycket den verkligen frösår sig. Kanske har jag under alla år oroat mig helt i onödan och därför inte njutit av vinterfägringen, den där lilla som vi på västkusten kan får uppleva.

Önskar er alla ett Gott Slut och ett riktigt Gott Nytt År!

12 kommentarer:

  1. Önskar dig detsamma en underbart avslut på detta år och ett magiskt nytt år :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det samma till dig Berit. Vi ses inte i Varberg nästa år men jag ser fram mot att ha dig och Ulrika här i Ödsmål i mitten av juni 2016.
      Hälsar
      Birgitta

      Radera
  2. Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År.

    SvaraRadera
  3. Alle gode ønsker for det nye året fra meg til deg!

    SvaraRadera
  4. Härligt att du fått lite snö, här har vi väldigt lite, men mycket is. Hos mig har inte skogsastersn fröat sig alls. Några till skulle jag kunna ta emot ändå. Ha ett riktigt Gott Nytt År!/Monica

    SvaraRadera
  5. Så vackert det är med fröställningarna mot den vita snön - härliga kontraster. Stenkyndeln skall jag komma ihåg till sommaren i köksträdgårdens kryddplanteringar.
    Ett riktigt Gott Nytt trädgårdsår 2016 önskar jag dig !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  6. Fint med vinterfägring och du har ju ovanligt många grafiska skulpturer i år! Mina stenkyndel dog, måste skaffa nya, verkligen en trevlig ört!
    Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År 2016!
    Laila

    SvaraRadera
  7. Grattis till snö. Hoppas du får ett Gott slut och Gott Nytt År.
    Annika

    SvaraRadera
  8. Hit kom stenkyndeln med en trädgårdsbekant för fem år sedan och jag hittar bara så många fröplantor som jag behöver. Inget ogräs än alltså:) Gott nytt 2016!

    SvaraRadera
  9. Trevligt med lite lagom snö och spännande med en vit tibast. Kan väl inte vara så vanligt. Här hoppas jag att mina vanliga ska klara att övervintra i murarhinkar eftersom jag räddat dem från markarbetena runt växthuset.
    God fortsättning
    Anette

    SvaraRadera
  10. God fortsättning! På en av dina bilder ser jag ett högt plank. Till våren ska vi bygga ett plank ca 7 m långt, men hur högt? Ja, det var liksom det som var frågan till dej. Hur högt är det planket ni har? Vill bara få en liten hum om höjden.

    Mari-Anne i Gävle

    SvaraRadera