onsdag 24 juni 2015

Det växer så det knakar..

När en god vän och jag besökte Trädgårdsföreningen i Göteborg för ganska så många år sedan för att titta på rosor klipptes buxbomshäckarna och vi gick därifrån med fickorna fulla med sticklingar. Buxbomssticklingar som enligt trädgårdsmästaren, klipparen, härstammade från häckarna på Vrams Gunnarstorps Slott. De flesta sticklingarna tog sig och nu tror jag det är de som ramar in uteplatsen utanför köksfönstret som en smal häck. 








































Idag fortsatte jag med buxbomsklippningen. De första 10 kloten som klipptes i förra veckan hade matt olivgrön tillväxt och det hade häckarna och konen idag också









































medan dagens klot och trekantens tillväxt var blank och skinande ljusgrön. 








































Använder mig av fiberduk som jag breder ut under plantorna som skall klippas. Underlättar städningen när väl klippningen är gjord.








































Vi har som ni nog förstått vid det här laget flera olika sorters buxbom i trädgården och jag önskar jag kunde sätta rätt namn på plantorna, men det kan jag inte.
Till Sverige kom buxbomen på 1600-talet och då planterades kanske buxbomen på Vrams Gunnarstorps Slott? Är det Buxus microphylla som växer där?
Buxus microphylla 'Faulkner' är en av de mest härdiga och den lär härstamma från Japan. Sådana plantor vet jag att jag har köpt. Gissningsvis är det de kloten som har de olivgröna nyskotten. 




























Om Buxus sempervirens 








































och Buxus rotundifolia 'Aureovariegata' har skinande blanka blad är det den buxbomen jag tycker bäst om även om Buxus microphylla är mer starkväxande, i alla fall här hos oss. 








































Båda plantorna på den här bilden är köpta som små sticklingar 2009 hos Magnus på Lindhults plantskola. 

Den småbladiga till höger heter Buxus sempervirens 'Hilding' och den till vänster Buxus microphylla enligt etiketterna som följde med och precis så som på den sistnämnda ser nyskotten ut på häcken, den som skapats med hjälp av sticklingarna från Trädgårdsföreningen i Göteborg. 








































Buxbom sempervirens 'Variegata' - från Bertil och Karin växer mycket långsamt men är väldigt fin.


Rätta mig gärna och berätta mer...


Snart har vi sommaren här ;-))


9 kommentarer:

  1. Så snyggt det blir när man klipper och ansar. Jag tycker att allt växer otroligt fast vi inte haft någon värme än. Växterna ser ut att trivas ändå kanske tom bättre än när det är stekande sol. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera
  2. Jeg synes veldig godt om dine buksbom og dine fine bilder. Selv har jeg to kuler, men pga mye vind har jeg i råret bed startet med runde taxus baccata. Blir spennende å følge dem også :)

    SvaraRadera
  3. Vilka fina buxbom - tur att de inte fått den fruktade sjukdomen. Här kan man inte säga att det växer så det knakar, för kallt och blött, men det blommar ju inte över så fort i alla fall. Ha det bäst!/Monica

    SvaraRadera
  4. Vilken lycka att komma från botaniska med fickorna fulla av sticklingar - alldeles lagligt! =)
    Mycket inspirerande inlägg om buxbom, en växt jag inte tänkt så mycket på tidigare.

    SvaraRadera
  5. Har aldrig tänkt på att det finns så många olika sorter, i alla fall inte mer än att det finns en variegerad också :) Intressant att få veta :) Så snyggt det blir med klotklippning, själv har jag i dagarna också klippt min buxbomshäck men blev inte riktigt klar eftersom jag var tvungen att ladda "klipparen" :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  6. Intressant både att det finns så många sorter och att de växer olika fort. Kul med egna sticklingar som blivit så stora. Själv har jag tagit av grannens buskar. Hoppas det är en bra sort.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  7. Så fint med den klippta häcken och kloten!! Äger inga alls. Sticklingar, så bra!
    Ha en härlig dag!

    SvaraRadera
  8. Så vackert med så många klot! Tänk jag har också 'Wrams Gunnarstorp' fast sticklingsplantor från botan. Kan kolla men jag har för mig att det stog sempervirens före men som sagt - ska se efter. Blir inspirerad av de olika sorterna du har. En pelarform har jag här och den storbladiga :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera