Nog borde jag för länge, länge, sedan lärt mig att man på
en begränsad yta inte kan få plats med allt, men inte har
jag gjort det inte. Fortfarande tror jag
att allt jag vill så och sätta bara får plats;-))
Fast vi nu skördat både den
tidiga potatisen
och all lök är trädgårdslandet som en djungel i miniatyr.
Bönor har vi redan
fått massor av. I år odlar vi 'Maxibel', som är en lyxig haircotvertböna med långa slanka baljor. 'Mont d’Or', en gammal fransk vaxböna, 'Necklargold', störvaxböna som får långa gula baljor. 'Prizewinner', en rosenböna som får stora trådfria baljor och 'Blauhilde', en vackert violett störböna.
Den rika bönskörden har fått mig till att leta fram boken om Mjölksyrejäsning av
grönsaker från 1976 av Annelies Schöneck
och den lilla krukan med vattenlås.
Syrat
bönor har jag aldrig gjort tidigare så detta kommer att bli både roligt och
spännande.´
Nog borde vi fundera mera på vad det är vi
stoppar i oss. Här kommer några av Kjell Armans ord ur boken om mjölksyrejäsning.
’Produktion av
livsmedel skiljer sig från all annan produktion. För att få hög kvalitet på
slutprodukten måste både utgångsmaterialet och hela verksamheten vara av högsta
klass. Kvalitet i livsmedel är inte något som man i slutskedet kan sortera
fram, den måste odlas fram. Den måste börja med en omsorg om jorden som ger den
en hög kvalitet och mellan jorden och den färdiga produkten ligger ett stadium
som man kan kalla den växande grödan.
Årets godaste potatis var 'Orla', en ny bekantskap för oss.
Fortsatt trevlig helg!
Årets godaste potatis var 'Orla', en ny bekantskap för oss.
Fortsatt trevlig helg!
Vad underbart att skörda så mycket godis :) Kul att kunna göra lite annorlunda med grönsakerna, syrade är jättegott :) Ha det gott/Monne
SvaraRaderaBönor är ju så vackra!
SvaraRaderaHejsan Birgitta!
SvaraRaderaDet ska bli spännande att få ta del av mjölksyrerapporterna från dig. Jag älskar framförallt mjölsyrade gurkor men har aldrig gjort det själv . Jag har också den där boken för att en gång i tiden haft ambitionen att göra sådant själv.
Fin skörd du har fått! Nu är det väl bara att skicka maken på jakt och skaffa en mjölkko...;-)))!...så har ni allt ni behöver för att äta er mätta ;-))! /Anja
Det måste vara en underbar känsla att ha ett överflöd av egenodlat.Härligt ögongodis både med lökarna och bönorna. Men med bönor har jag aldrig kunnat förlika mig. De går ner men inte mycket mer. Man kunde ju tro att det det beror på de gamla konserverade haricots vertsen (som väl inte gjorde någon upphetsad) men jag har nästan lika svårt för de färska.
SvaraRaderaSpännande med syrade bönor! Hade "Blauhilde" föra året och den var riktigt god!
SvaraRaderaKram Lena
Ja, nu är det som att gå till skattkammaren när man är i köksträdgården. Vilken härlig skörd du fått!
SvaraRaderaHar heller aldrig provat att mjölksyra bönor även om jag har samma bok, men tack för påminnelsen. Har tredje omgången sockerärtor på gång, de kanske också skulle funka. Annars är det morötter och vitkål som syras här, dock inte tillsammans.
Ska bli mycket intressant att höra hur det går med din syrning.
Kram Anette
Vilken underbar skörd! Längtar efter hemodlade färska grönsaker. Vill verkligen inte klaga, men har ätit hotell och restaurangmat i två veckor och har två veckor kvar tllls det blir hemlagat!
SvaraRaderaSå fin skörd!!
SvaraRaderaBönorna här vill inte alls i år...
Mariana