De närodlade råvarorna är inte odlade av oss utan av naturen själv.
I onsdags hämtade maken kräftor från Mollösund. En del var kokta och de var lätta att lägga i frysen för kommande helger men när det gäller de färska, ja, då kunde jag inte ’stilla mig’ -
absolut inte vänta tills helgen. Provade med en gång.
Grillade havskräftor kryddade med vitlökssmör är bland det godaste jag vet.
Och gott var det ;-)
I går kväll tog vi kvällspromenaden i svampskogen. Inte kom vi hem med tom korg och plastpåse inte. Att leta svamp är betydligt roligare än att gå ’vanliga’ promenader.
Hela veckan har jag druckit ljungblomste innan jag gått till sängs och sovit som en stock.
Har fortfarande svårt att förstå att det kan bero på ljungblommorna ;-)
Tipset med ljungblomste har jag fått från Laila. Enligt Anja är hon en riktig häxa, så inte är det konstigt om det stämmer? Häxa i detta fallet = läkekvinna.
Vallmon som blommat oavbrutet hela sommaren trodde jag att jag själv sått från frön från STA men när jag tittade i min växtlista visade det sig att jag köpte den redan 2004 som Papaver alpinum för att ha som trågväxt.
Som trågväxt har jag också haft den sedan dess. Den blommar oavbrutet med vita blommor från maj till sen höst och självsår sig mellan plattorna.
Alla självsådder har också vita blommor så därför känner jag mig tveksam till om det kan vara just Papaver alpinum. Lutar mer och mer åt att det är en Papaver burseri.
Alla självsådder har också vita blommor så därför känner jag mig tveksam till om det kan vara just Papaver alpinum. Lutar mer och mer åt att det är en Papaver burseri.
Hör gärna av dig om du vet rätt namn.
Trevlig helg!
Åh vad gott med havskräftor!
SvaraRaderaDen vita valmon skulle jag inte ha något emot om den självsådde sig hos mej.
Mariana
Vilken svampkorg du kom hem med. Älskar också att gå i skogen så det blir många, långa promenader i höst.
SvaraRaderaBra tips det där med ljugnte, ska nog prova det.
Ha en trevlig helg!
Camilla
Åh, minns havskräftor a la Tenan på Marstrand, ugnsgratinerade med smör, vitlök och lite curry. Himmel!
SvaraRaderaVallmon kunde vara Papaver anomalum album? Blommar hela sommaren om jag minns rätt.
Kräftor...åh, vad jag blir sugen...älskar kräftor. Jag måste köpa ett paket i morrn, för jag lär inte få tag på närodlade kräftor:)
SvaraRaderaVilken lyx i vardagen!
SvaraRaderaNyfångade havskräftor och gula kantareller i massor.
Den vita vallmon verkar vara tacksam att odla.
Guud vad gott det ser ut:) Vi ska nog gå en sväng i skogen i kväll och leta svamp:) Ha det gott/Monne
SvaraRaderaHavskräftor är mumma.. förstår att du var tvungen att smaka.. =)..Ljungte låter gott faktiskt.. ska nog ta o brygga lite till sambon.. han behöver ju oxå lite extra hjälp med sömnen.. så tack för tipset ska kika in på sidan där det stod om det. Ha det gott/Monica
SvaraRaderaHej på dej!
SvaraRaderaSå mycket ögonfröjd du visar på din blogg idag ser så gott ut att man riktigt föreställer sig hur det skulle kännas och smaka i gommen.
Kantareller det får vi allt ha en dag
Minns också Tenans kräftor...så goda! Vilken lyxig svampkorg - här lyser kantarellerna med sin frånvaro. Fast jag har torkar massor med stensoppar.
SvaraRaderaKram!
PS. Hur går det med Lyda-sticklingarna...lever de fortfarande?
Receptet på ljung the läste jag också om, hon visste ju inte om det skulle hjälpa på vuxna men det gör det ju. Skall ut och plocka ljung blommor och prova//Britt
SvaraRaderaOm kålen, ja vi äter helt enkelt. Kommer nog att frysa in grönkål och broccoli om det blir för kallt för den ute (men den brukar kunna stå kvar till jul). Borde lära mig mjölksyra också...........
SvaraRaderaHavskräftor - Mmmmm!
SvaraRaderaVäldigt fina Vallmo, du får berätta när du vet vad det är för sort. Jag vill gärna ha saker som sprider sig, så länge det inte är Åkervinda...
Mvh
Frida
Hej!
SvaraRaderaSå gott det ser ut!!!!
Vi har råkat ut för kpning av vår blogg och har nu ändrat adress till
trädgårdsdrömmar.com
Kram Carina
Jag har samlat frön från Vallmo i 4 olika varianter, Akleja i flera olika sorter och nu även purpurklätt till nästa säsong men den här Vallmon som du visar har jag aldrig sett.
SvaraRaderaJag har tänkt strö ut dessa frön på ett speciellt ställe uppe vid vår Jämtlandsstuga så om några frön gror får jag nog inte se någon blomning förräns om ett par år skulle jag tro.
Havskräftorna har varit rekord-dyra ett tag men en gång har vi i alla fall fått njuta av dem.
Hoppas att det blir fler tillfällen.
Kram Maidi
Blir så sugen på kräftor... och på den vita vallmon! Kantareller har jag runt knuten!
SvaraRaderaHa en fin vecka.
Kram Eva-Mari
Mmmmm! Det låter vansinnigt gott med kräftorna....;))!
SvaraRadera....och jlungen måste jag också prova!
Ses!/Anja
Gud vad gott det ser ut med havskräftor något som jag inte smakat.
SvaraRaderaSvamp skörden var verkligen inte fy skam den heller det blir gott att ta fram i vinter.
Vilken söt vallmo den skulle jag inte heller ha något emot att ha i rabatterna.
Ha det gott
Kramen/Gunilla
September är verkligen bästa matmånaden! Skaldjur och svamp och bär och frukt och grönsaker-allt är som bäst just nu.
SvaraRaderaOch den vita vallmon verkar ju vara en riktig juvel