torsdag 31 januari 2008

Snödroppinventering…

gjorde jag igår och nu säger jag som Ronjas Rövardotters pappa…
Något fattas mig, 6 st fattas mig…



Desdemona
John Grey
Merlin
Scharlockii
Ophelia
x allenii
ingen av dem har visat sig. Kanske finns visst hopp men det är inte stort.
För att par år sedan skickade jag efter snödroppar från England och det kanske snart blir dags igen.



Galanthus 'Atkinsii'


står utanför köksfönstret. Den lär växa till och föröka sig ganska snabbt och skall få stora, ståtliga blommor. Har inte blommat hos oss tidigare men i år kommer knoppar.

Fritt översatt från engelskan, John Grimshaw berättar:
Historien om Galanthus ’Atkinsii’ börjar på 1860-70 talet när James Atkins från Painswick i Gloucestershire fick tag i lökar, troligen från södra Italien. Han kallade dem Galanthus imperati, fortfarande ett omstritt namn, och namnet ’Atkinsii’ föreslogs inte förrän 1891. Runt 1875 började han att sälja lökarna till olika plantskolor och just den här snödroppen blev mycket uppskattad bland dåtidens galantofiler.

1877 dök det från James Backhouse plantskola i York upp ytterligare en snödroppe som hade en benägenhet att producera starkt deformerade blommor men som också visade många likheter med snödroppen från James Atkins och runt 1914 började den kallas ’Atkinsii of Blackhouse’. Under årens lopp har den felaktigt tagit originalets namn.

Denhär historien dök upp när John Grimshaw undersökte ursprunget till de odlade snödropparna (inför boken) och det är tydligt att det finns 2 med olika ursprung och utseende som bär namnet ’Atkinsii’. Så kan det ju inte vara så därför heter numera snödroppen från York, Galanthus ’James Backhouse’ och den är vanligast av de två.


Av beskrivningen att döma verkar det ofta vara ganska svårt att se skillnaden på dem och att jag skulle kunna se den är nog inte troligt. I år är det nog helt otänkbart men när det blivit en liten rugge, då kanske..

5 kommentarer:

  1. Det är ju inte konstigt om t o m växterna protesterar när vintern är som den är.
    Jag antar att det är dumt av mig att fråga, men visst har du dem väldränerade så att de inte har drunknat (det har du säkert!). Å du strödde lite benmjöl vid planteringen i plantgropen? (ännu en dum fråga). Å du köpte dem In the green?


    Fina, vackra bilder!

    mvh, Anja

    SvaraRadera
  2. Undra om det inte var i Gunnels Gröna.... som köpte Snödroppar från england, på lök men blommande och paketen kom så fint inslagna... Din Atkinsii - får den en liten grön fläck när den slår ut? Så söt :)Jag har tittat på lökar i vanliga butiker och bara hittat vanliga sorter men borde väl söka på fler ställen. Har ju hittat Botanicus som har annorlunda sortiment - värt att komma i håg till hösten. Jag gillar bl a Galanthus nivalis 'Flore Pleno'. Oj vad jag just nu längtar efter vårsolen - regnet strilar på utsidan just nu..

    SvaraRadera
  3. Lotta

    G. Atkinsii skall få som ett grönt v längst ner. Gillar också flore pleno. Någon har jämfört dem med överkörda leghornshöns, om jag minns rätt. Lite elakt.

    Hälsar
    Birgitta

    SvaraRadera
  4. Snödropparna är jättefina ,men jag såg något i ett tidigare inlägg som väckte mitt ha begär!!!! Geranium phaeum variegata Hmmmmmmm. Har du något mer namn på den? Vi har Geranium thunbergii Jester Jacket(vit grön rosa brokig), Geranium macrorhizum variegatum(grön creme brokig flocknäva) och Geranium Phaeum Margaret Wilson (creme grön brokig) kanske vi kan göra ett byte nån gång om du inte har de andra. Kram Carina

    SvaraRadera
  5. Carina
    Geranium phaeum variegatum, hade jag letat efter länge när Karin A hade med den på en träff i somras. Växer den bara till så byter jag gärna för Geranium Phaeum Margaret Wilson (creme grön brokig) låter väldigt lockande.
    På min hemsida har jag lagt in de flesta geranium vi har.
    http://web.telia.com/~u30341456/geranium.htm
    Byter gärna om det är så, för nävor gillar jag och kan jag inte ha dem här kan de kanske växa på landet. En bytesträff måste vi ha.
    Hälsar
    Birgitta

    SvaraRadera