lördag 5 december 2020

Projektet som blev klart - Eller aldrig blir..

är temat i TrädgårdsFägring den här veckan och det fick mig att leta upp gamla bilder på vårt projekt som startade våren 2007 och som fortfarande pågår.

Vårt mål var att förvandla ett litet stenhus från tidigt 1950-tal



som efter många års brist på underhåll luktade mögel 


och en helt igenvuxen trädgård 


till ett hus för oss att njuta sommaren i 




och en köksträdgård för plockblommor och ätbart samtidigt som vi ville minimera både underhållet av huset och gräsklippningen.

När jag igår återigen tittade på de gamla bilderna såg jag att väldigt mycket hänt även om vi inte är klara, något vi nog aldrig blir. Att bli färdig, att även listerna på insidan vindsfönstren skall finns på plats, är något som står högt på min önskelista men maken tycker det är själva resan som är rolig och hittar hellre nya projekt för enligt honom gör det inget om vi aldrig blir klara.

Välkommen med på lite av den där resan som började för mer än 13 år sedan. Skall försöka visa lite före och efter bilder. Det kan bli många :-)

Samtidigt som huset byggdes om fick vi hjälp i trädgården av både mina då ganska så gamla men pigga föräldrar, svärdöttrar och söner.


Den nya vägen ner, 





trappan ner till huset 






och att göra en uteplats under körsbärsträdet var bland det första vi gjorde i trädgården. Att skrapa rent bergen från gräs, ogräs, ormbunkar och trädrötter tog längre tid än vi från början trodde.






Det är härligt att nu ha en plats för grönsaker, njuter verkligen av att ha möjlighet till att odla luktärter och ätbart. Inte minst när jag slipper gå dubbelvikt under det där nätet blå nätet som en gång i tiden höll rådjuren borta.








 Älskar verkligen min odlingsbur.




Detta är en före bild


så här ser det ut nu.


Under äppelträdet Ingrid Marie växte bara ogräs av olika slag. Där hade allt, både rens och sten, från åkern hamnat. Vi tog fram berget igen och lade ut markduk och grus för att slippa rensa ogräs. 






Träden vi planterade för 9 år sedan har blivit riktigt stora och min favorit bland dem är gulvedsträdet, Cladrastis kentukea


Här håller vi inte på lika intensivt längre, för vare sig huset, fönsterlisterna är ännu inte på plats, eller trädgård är klara men nog har det hänt en hel del och roligt har vi haft och fortfarande har, inte minst i dessa coronatider då man skall hålla sig hemma.


Muren är klar och nästa helg skall förrådet, det gamla murkna som du ser till höger i bilden, rivas. Då kommer barn och barnbarn för att hjälpa till. 

Trevlig helg!

17 kommentarer:

  1. Hej Birgitta!
    Vilket fantastiskt ställe ni har skapat. Både hus och trädgård har fått en rejäl ansiktslyftning. Kan känna att det är skönt att det inte är helt klart, det är bra att det finns sysslor som väntar.
    Ha en trevlig andra Advent /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marika! När väl det där huset eller trädgården börjar kännas färdigrenoverade är det dags att ta nya tag.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  2. Det har blivit så fint med er omvårdnad. Och du/ni har plockat fram det bästa hos tomten och läget. Har tänkt flera gånger att den fina fasaden med de röda fönstren är så vackert.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Carina!
      Är också glad i de röda fönstren och extra glad är jag över att vi valde aluminiumbeklädda träfönster. Nu har det gått 13 år sedan de sattes in och trots väder och vind är de lika fina.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  3. Et enormt prosjekt! Liker godt før- og etterbildene med roser. Blir veldig fint med rene berg, men litt av en jobb!

    God helg!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Irene!
      Visst är det härligt med rena berg. Numera använder vi järnsulfat för att hålla mossan borta. Honungsrosen har fått ta för sig och den där rosen vi planterat tillsammans med den men som vi inte minns namnet på har också vuxit till sig. Båda blommar bara en gång, en underbart doftande gång.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  4. Hej Birgitta,

    Vad kul att få följa med på er resa! Vilket härligt ställe ni skapat och jag föll som en fura för den fina entretrappan.
    Har själva ägnat de senaste 20 åren till att förvandla ett sommarhus till huset vi bor i nu. Brukar säga att jag har byggt in själen i väggarna. Och vi har fortfarande lister kvar att sätta dit :)

    Ha en fin vecka. Allt gott!/Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrika!
      Visst är det så att man bygger in själen i väggarna och inreder med favoriterna.
      Ha det gott!!
      Birgitta

      Radera
  5. Det här var jätteroligt att läsa och titta på. Vilket fantastiskt jobb ni gjort och så fint det är. Jag är verkligen imponerad.

    Ha en fortsatt fin vecka!
    Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anita! Så roligt att du tog dig tid att kommentera.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  6. Så otroligt fint, vilket jobb ni har lagt ner! Skulle vara så roligt att besöka er och kika på allt. Själv står jag med en platt tomt full med ogräs som jag inte vet vad jag ska göra med. Var börjar man? Vill gärna läsa mer om er hus- och trädgårdsresa. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Veronica!
      Någon trädgårdsvisning kan vi inte ha, finns bara plats för två-tre bilar men hör av dig om du har vägarna förbi, kanske är vi hemma.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  7. Vilket jobb - men så fint det har blivit och vilket fint ställe det är så vackert med sten av olika slag och att ha en kuperad tomt gör den mera levande.Kul att få ta del av din information.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Margareta!
      Att jämföra tomter är som att jämföra päron och äpplen, ingen är den andra lik. Men nog har de med kuperade tomter ett stort försprång.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  8. Sikke en forandring og sikke et dejligt sted.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lene!
      Att se förändringar är alltid rolig, eller hur?
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  9. Kul att se förändringen, så fint det blivit.

    SvaraRadera