lördag 14 november 2020

Julrosor redan i november.

Jo, jag är förtjust i julrosor och så här när jag numera kan blicka långt tillbaka i tiden har jag förstått att jag varit det mer eller mindre hela mitt vuxna liv. Kanske är det t o m ett arv från mamma för även hon tyckte mycket om just julrosor.

De flesta julrosor som jag under åren som gått köpt som julpynt har fram på vårkanten hamnat i rabatterna. Några av de där Helleborus niger står fortfarande här i jorden och stampar men de flesta har gett upp den jordiska tillvaron. Det är framför allt de där olika Helleborus x hybridus som jag fått eller köpt som visat både blom och växtkraft.

Helleborus niger är en kinkig typ av julros tycker jag och den blommar väldigt sällan här i trädgården trots både gödsel och vatten, önskar jag visste varför.

En av dem som fortfarande lever fick jag för 12 år sedan av Bertil Larsson när han var här på besök och då berättade han så här om om plantan. 'Den kommer från Ester Andersson i Skene. Hon hade STAs fröförmedlingen i sin källare i många år och jag var dit och kollade hur det gick till. Det var i oktober och då hade hon en kvist av julrosen på bordet. Det tyckte jag var tidigt och då berättade hon att det var en klon som blommade vid den här tiden. Vid ett annat tillfälle hade hon gjort i ordning en kruka åt mig. Den växte bra och jag delade den för några år sedan så nu har jag flera och du en av dem.'

Önskar den växt lika bra här hos oss som hos Ester och Bertil men så är det inte. Fortfarande finns det liv i den lilla planta vi har och under året som gått har den fått mycket gödsel. Ser inga blommor fast det är november men nästa år kanske?


Helleborus x hybridus däremot är betydligt lättare att få att trivas och blomma både rikligt och ja, nästan smått överdådigt ibland.

Sist jag besökte Gartneriet Spiren i Danmark, det var 2018, hade jag med två julrosor hem som sedan dess stått krukplanterade och nu snart klarat tre år i de där krukorna på ett fantastiskt sätt. 

En av dem har återigen stora knoppar och en har blommat oavbrutet i mer än två månader 


och kommer fortfarande med nya knoppar. Men visst, de har omplanterats och fått både gödsel och vatten.

Förra advent köpte jag en H niger och fick en H x hybridus i present. I stället för att plantera dem i trädgården, hade egentligen ingen plats, fick de nya krukor med gödsel och god jord och hamnade på undantag bakom garaget. 

Sedan ett bra tag står nu en av dem på krukbordet, finbordet, H x hybridus med lite mörkare blommor, 

och den har blommat länge, länge. 

Den där kinkiga H niger har helt plötsligt flera stora, nja ganska så stora,  

blomknoppar som jag hoppas skall orka slå ut, men fortfarande får den hålla till bakom garaget.

Sist men inte minst vill jag uppmärksamma er på den nyutkomna boken om snödroppar. Den heter Snödroppar En galantofil kärlekshistoria och är skriven av Gunnel Carlson och Elisabeth Svalin Gunnarsson.

I dag var boken med i Lundströms Bokradio, hoppas nu jag lyckats länka rätt.

Länkar också till TrädgårdsFägring och

önskar

Fortsatt trevlig helg!

15 kommentarer:

  1. Ikke vanskelig å bli betatt av juleroser! Helleborus niger vil heller ikke trives hos meg, men hybridene (orientalis) og andre arter stortrives. Blomstringen foregår om våren. Jeg ventet vel 8 år på at den utrolig vakre, fylte hvite 'Betty Ranicar' skulle blomstre. Nå blomstrer den hvert år :)
    Ha det godt!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Irene!
      'Betty Ranicar' finns här också sedan många år men har ännu inte blommat den heller. De enkelblommande hybriderna brukar jag klippa bort fröställningarna på innan de släppt alla sina fröer.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  2. Himla vakkert. Her har de ikke kommet så langt, men jeg vet at jeg har mye å glede meg til. Spennende bok om snøklokker. Sjekker den ut. Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anne!
      Här är det bara de där krukodlade som börjat eller nästan börjat blomma. De andra visar bara lie försiktigt upp sina knoppar.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  3. Dessa älskade julrosor...de är ju helt ljuvliga! Dags att köpa några och bara njuta :)
    Varm kram från ett grått Öland & Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Titti!
      Ja nu är det dags att falla och det gjorde jag idag. Föll trots allt återigen för en vitblommande niger ;-)).
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  4. Det är fantastiska växter och hybridjulrosorna väldigt tacksamma. Jag upplevde som du att H niger var kräsen och sällan blommade om. Men så satte jag några i en torvbädd bland rododendron och där har de växt och blommat - tvärsom vad som sägs. Men... de nya sorterna 'Jesko' tex är helt fantastisk när det gäller att blomma om. Och häromdan hittade jag 3 plantor i fin blom ute :)

    Ja tänk träffade aldrig Ester men ett legendariskt namn inom STA.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carina!
      I dag hittade jag en knopp i julrosen från Bertil och Ester. Redan i morgon om det inte regnar skall den få en ny plats. Har lite rododendronjord kvar i en påse så den skall jag blanda ner i den befintliga jorden. Tack för tips om surjord (torv).
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  5. Hej Birgitta!
    Julrosor är en favorit, och det blir alltid några nya hem från trädgårdsmässan. Har köpt många vackra, mörka, nästan svarta och mörkt purpur. Tyvärr blir de inte långlivade hos mig, får testa att ha dem i kruka. Däremot har jag köpt flera Niger på växtloppis. De frodas och trivs. Har en Niger som hade flera knoppar då jag bäddade in rabatten i löv i oktober. Din mörka är en riktig skönhet.
    Ha en skön söndag /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marika!
      Här har de där från trädgårdsmässorna och t.ex Gartneriet Spiren överlevt och återkommit med massor av blommor medan H niger dör bort eller bara står och tjurar. Har det kanske med jorden att göra?
      Här tog jag död på många julrosor innan jag insåg att den där krukjorden bara bestod av torv som snabbt torkade ut även om den var nergrävd. Numera skakar jag bort krukjorden innan jag gräver ner plantan. Då får den direktkontakt med jorden i rabatten och slipper den där torkan som uppstår när man tror plantan etablerat sig och man slutar vattna.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  6. Hej Birgitta,

    Julrosor är verkligen lätta att falla för. Har samma erfarenhet som du, Helleborus niger är knepig att få att trivas medan hybridjulrosorna växer fint (och fröar av sig alldeles väldigt). Har en som brukar blomma under senhösten (och igen till våren) men har inte tänkt på att kika efter om den gör så även i år.

    Tack för tipset om snödroppsboken. Allt gott. Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrika!
      I början av juni går jag runt med sekatören och klipper bort alla blomställningar på de julrosor jag inte vill skall fröa av sig. Gjorde jag inte det hade nog hela vår lilla trädgård varit full med just julrosor. Egentligen är det bara en enda som jag låter fröså sig, min favorit som har enkla vita blommor med violett kant.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  7. Birgitta! Din passion för Galanthus är ju välkänt och julrosornas likaså - åtminstone för mig ;-). Hybridjulrosorna får man verkligen hålla efter. Just nu har jag på G en kruka av H. niger från förra året.
    När klipper du bort bladen från hybriderna? Jag har redan börjat. Svartfläcksjukan syns här och var eftersom årets varma, blöta höst har erbjudit denna svampsjukdom bra förutsättningar.
    Lyssnade på Gunnel i Go'kväll där hon berättade om en höstblommande snödroppe. Har du den också?
    Ha det bäst!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anja!
      Gör som du, håller de där hybridjulrosorna ganska kort. Försöker i alla fall men ibland händer det att jag glömmer och året efter finns där under moderplantan en liten skog av små nya plantor när våren kommer. Den enda jag medvetet låter fröså sig är den som har enkla violettkantade vita blommor, min favorit. Precis som du klipper jag bort svartfläckade blad allt eftersom, de andra får vara kvar som skydd fram till februari-mars. H niger är kinkig och svårodlad men ändå föll jag för en idag. De där vita blommorna är oemotståndliga och så fort jag ser dem dyker Selma Lagerlöfs berättelse om Julrosen upp i mina tankar.
      Sedan artikeln om snödroppar som jag skrev i TA har jag fått ett par 'snödroppsvänner' men det är nog inte så många som känner till mig och vet att jag tycker om snödroppar. Att du vet det är ju inte så konstigt, vi har ju snart känt varandra halva våra liv ;-)), evigt unga som vi är.
      Ha det gott!
      Birgitta
      PS
      Den där höstblommande snödroppen har jag försökt med två gånger men den vill inte trivas här. Nu har jag gett upp, tror jag, men, men tredje gången...
      DS!

      Radera
  8. ps
    Snödroppsboken kommer jag att skaffa!
    ds

    SvaraRadera