måndag 5 oktober 2020

Oktober i trädgården

eller trädgårdarna om jag räknar in köksträdgården på landet. I lördags plockade jag nog både den sista luktärtsbuketten och de sista zinniorna i grönsakslandet men ringblommorna blommar fortfarande och har många knoppar


och det har också bronsfänkålen 


så om vädret fortsätter vara varmt kan det nog bli fler buketter till köksbordet.



Kålen har klarat fjärilsangreppen riktigt bra, inte minst svartkålen som vi nu har till både paj och soppa, men också brysselkålen och den portugisiska storbladiga kålen. Störbönorna fortsätter ge skörd.


Purjolöken, inte riktigt alla men väldigt många, har blommat i år men varför vet jag inte. Kan det bero på den kalla juli? 
De sista morötterna är skördade och det mesta av salladen också. 

I dagarna tre har vi också klippt och sågat här hemma i trädgården. Pimpernötsträdet, Staphylea trifoliata, är nu helt borta, det tog för mycket kraft från rabatten, ja själva jorden, så en del lökväxter och perenner hade nästan gett upp helt men det tog också kvällssolen från vår uteplats och den är viktig, den där kvällssolen i vår lilla trädgård. Då när inte vare sig parasoller eller skuggande träd längre behövs är solen mer än önskvärd. 

Borta är också resterna av päronträdet, det hade varit dött i många år men fungerat fint som stöd för ljusslingan och min kopparfjäril, borta är också halva silverpäronet, som under flera år tyvärr fått växa fritt och verkligen gjort det. Klarar det den hårda behandling det nu fått skall jag verkligen hålla efter det. 


Äppelträden är klippta, nästan lika hårt som vi brukar för vi har dem framförallt som parasoller. 


Ingrid Marie trädet är sjukt av grentorka och trädet vi en gång köpte som Gyllenkrok Astrakan är något helt annat och äpplena är inte ens goda, men ändå är de där träden fortfarande fina.

Att en varm sommardag få härlig skugga av astrakanträdet eller kunna hänga saker jag tycker om i det där sjuka Ingrid Marieträdet är värt mycket det också och dessutom ger de höjd, ett tak, åt trädgården. Inga träd vi sågar ner i första taget, kanske aldrig, men de skymmer ju inte heller kvällssolen.

2006 när jag var på mitt första TA-riksmöte föll jag för Cotoneaster veitchii på söndagens växtmarkand, 


varför vet jag egentligen inte men så här i efterhand berodde det nog på säljarens rekommendation. 
Köpte den och Cornus alternifolia 'Variegata' 

av Kenneth Lorenzon. Just Cotoneaster veitchii har nu så vackra, stora, mörkröda bär. Här håller jag de två buskarna jag har (gjort en egen sticklingsförökning) väldigt kort. Klipper in alla långa nyskott, egentligen bara för att jag inte har plats att låta dem bre ut sig. Skott som lätt rotar sig om den där förökningslusten infinner sig.

Det är först nu eller nästan i alla fall, efter många, många, trädgårdsår som jag förstår hur viktig den där höstfägringen i trädgården är(om man nu tycker om det där med trädgård) och till den bidrar både tidlösor som t.ex  


Colchicum autumnale 'Album', 


pärlbusken Callicarpa bodinieri var. giraldii 'Profusion' men också olika sorters benved. Här är det Euonymus oxyphyllus, Bollbenved, som precis slagit ut sina frukter men bladens begynnande höstfärg är redan nu vacker den också.



Visst är det härligt det där med trädgård oavsett årstid men ibland, bara ibland, hade det varit skönt men en liten trädgårdstomte, tycker jag.

Länkar till TrädgårdsFäring och önskar
fortsatt fin höstvecka!

10 kommentarer:

  1. Hej Birgitta!
    Njuter så av dina vackra bilder. Benved har jag aldrig lyckats med och, för all del, inte med tidlösa heller...men, tidlösa ska jag plantera igen. Denna gång ska det väl gå? Eller, är höstplanteringen kanske helt fel?
    Birgitta, är du arg på mig för något?
    Ha en fin oktober i dina fantastiska trädgårdar
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bästa Anja! Varför i all världen skulle jag vara arg på dig?
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  2. Hej Birgitta!
    Så härligt att få vandra i din höstträdgård. Många tips på fina höstväxter. Stod och tittade på benved på Zetas för ett tag sedan, men lät bli då jag inte hade en plats klar för mig. Men den skall nog få flytta in så småningom, liksom pärlbusken. Så fina bilder.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
  3. Tack Marika! Det finns många olika benved och alla är odlingsvärda tycker jag. Hur det är med härdigheten vet jag inte. Här har vi ca zon 2.
    Ha det gott!
    Birgitta

    SvaraRadera
  4. Smukke billeder! Bronzefennikelen er flot, og jeg kan forstå, at den blomstrer over lang tid. Det er to smukke kunstværker, man også kan se på billederne.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  5. Tack Elna! Visst är det så att bronsfänkålen har lång, riktigt lång, blomningstid. Den blommar fortfarande.
    Ha det gott!
    Birgitta

    SvaraRadera
  6. Hej Birgitta,

    Så fina bilder och miljöer du visar från dina trädgårdar. Nej, tack vare den ännu så länge milda hösten är det inga problem att få ihop en bukett från trädgården. Hoppas att det fortsätter.
    Skönt att läsa att ni beskurit träd/buskar nyligen, satte sågen i en strimlönn igår och kände att det var lite våghalsigt. Men ibland kan saker inte vänta.
    Fascineras också av benvedens frukter just nu, är så fina.

    Ha en fin helg. Allt gott/Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrika!
      JAS månaderna är ju den optimala tiden för klippning av buskar och träd men den här varma hösten går det nog lika bra nu i oktober, tror jag.
      Trevlig helg till dig också!
      Birgitta

      Radera
  7. Mmm bronsfänkål och de där stora, vackra röda bären - så fint. Ja alla de andra också men de två lockar för nästa år. Jag hoppas att pärlbusken ska växa till fort så jag kan skörda lite bär för kransar och annat.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carina!
      Vill du ha sticklingar av den där med de stora mörkröda bären kan du bara höra av dig så skall jag spara några åt dig.
      Trevlig helg!
      Birgitta

      Radera