tisdag 14 maj 2019

Kanske borde jag kalla mig Tant Grön?


Inte på grund av eventuellt gröna fingrar utan för att jag uppskattar grönskan mer än själva blomningen. 


Alchemilla alpina, fjällkåpa, tror jag denna heter. Har den som marktäckare i en stor kruka och den har hittills klarat många vintrar som krukplanterad. Den behöver absolut inte blomma för att att jag skall tycka om den.


Aklejorna kommer med många knoppar men nog är redan både stjälkar och blad väldigt fina. 


Cornus 'Eddies White Wonder'


Vita eller ljust pastellfärgade blommor tilltalar mig mer än de som står där och 'skriker' i sina pråliga och starka färger, fast ibland är de också fina :-)

Rododendron tycker jag nästan mest om när de inte blommar, bortsett från t.ex Rhododendron ‘Teddy Bear’, 


och de gracila azaleorna som i och för sig också tillhör rododendronsläktet, men jag har ju inte många att jämföra med så erfarenheten är inte stor. Många av de städsegröna har vackra nyskott och några en vacker, nästan kanelbrun, undersida på bladen och det har också Rhododendron 'Teddy Bear' som är en hybrid mellan bureavii x yakushimanum. 


I år blommar den som aldrig tidigare. Knopparna är ganska starkt rosafärgade och de helt utslagna blommorna nästan vita.


Buxbom har jag några olika sorter av som klippts till häckar och klot och en av sorterna, kloten, har blivit både risiga och torra.


Så har det sett ut under försommaren i flera års tid och jag undrar naturligtvis varför? Klipper jag för tidigt, är det någon svampsjukdom, beror det på torka, är inte den här sorten, vad den nu heter, tillräckligt härdig eller beror det på kyla, snö och sol? Hör gärna av dig om du vet varför.
Magnoliablommorna har blivit bruna och fula på grund av minusgraderna vi hade för ett tag sedan


Magnolia liliiflora 'O'Neil x Norman Gould'

men pelarapeln Malus 'Maypole' blommar fint och har vackert röda blad.


Blommar och doftar


det gör också akebian, Akebia trifoliata.

Oftast går jag en runda i trädgården varje dag och tittar mot marken för att se vad som dykt upp men Viburnum carlesii 'Aurora' får mig att lyfta blicken och undra över vad det är som luktar så gott, 


för doftar gör den busken och det uppskattas inte bara av mig utan också av löss och myror.
Länkar till TrädgårdsFägring, där hittar du fler trädgårdsbloggar.

Fortsatt skön vår!

7 kommentarer:

 1. Åhhh så mycket fint som blommar i din trädgård...ljuvligt! Buxbom ja...förra varma sommaren tog knäcken på några stora fina buxbom i trädgården. Sen ska de väl klippas runt midsommar? Tror jag! Kan ha fel...lite dålig på sånt där.
  Njut nu av din fantastiska trädgård :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 2. Välkommen till GrönKlubben, Tant Grön. Här har du en till! Blomningen är nästan bara som en dekoration - gärna lite sparsam sådan. Fina bilder på grönskan.
  Har precis beundrat min egen grönska och förundras hur otroligt många nyanser av grönt det finns. Om man lägger till alla olika strukturer också så kan man bli nästan religiös av vår naturs rikedomar både innanför och utanför ens eget revir.

  Ha det super!
  /Anja

  SvaraRadera
 3. Grönt får också mig att fyllas av vällust. Vilken bra idé med fjällkåpa i kruka, det ska jag genast ta efter. Jag har också mycket formklippt buxbom i trädgården men vågade inte klippa den förra året när det var så torrt och varmt. Nu är den visserligen grön och frisk men också väldigt rufsig. Måste förstås frisera den i år för formernas skull men känner mig osäker på hur mycket jag ska vågar klippa ner den.
  Tråkigt med frosten som tar magnoliablommorna men du har så mycket annat vackert som blommar hos dig nu ser jag.
  Ha det bra./Gunilla

  SvaraRadera
 4. Vi kan kanske ha en Tant Grön klubb? :) Visst måste det vara E. alpina ser på pricken ut som min. Och så fin rhododendronblomning du har. Maypole var ju fantastisk och en pelarform låter fräckt alltså landade den på önskelistan :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. Är så glad för de växterna jag köpte föra året av dej, hasselörten tog sej och pelargonerna som var så ovanliga är fina och ängeln pryder sin plats. 7/7 och 21/7 ska jag ha öppen trädgård

  SvaraRadera
 6. Hej Birgitta!
  Dina bilder är så fina, vet inte om det är de gröna och milda tonerna, som skapar ett lugn. Luktolvon blev jag nyfiken på, men löss låter inte kul.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder, så fint fotat! Får massor med inspo :)

  SvaraRadera