lördag 18 maj 2019

Grönsaksplantorna


de där långa och spretiga 


som jag visade en bild på för drygt en månad sedan är nu på plats ute i grönsakslandet tillsammans med de förgrodda potatisarna. Mycket, ja nästan det mesta av gängligheten försvann när jag skolade om och planterade de små plantorna djupare och sedan lät dem flytta ut i kallväxthuset för ett par veckor sedan. 


Särskilt stora är plantorna inte men välrotade och fina. Blir de inte invaderade av sniglar kommer de att klara sig fint.
Har man inte möjlighet eller vill ge extrabelysning till sådderna man gör inomhus har jag återgen lärt mig att det är bättre att vänta med att så tills ljuset är tillbaka på riktigt eller tills man kan ställa ut krukorna i växthuset, om man nu har ett sådant, men försöka duger. Finns bara lusten kan man komma långt oavsett förutsättningar. Plantor av t.ex chili, gurka, tomater, paprika och aubergin är ganska dyra att köpa så där lönar det sig nog att så men när det gäller en del andra blommor och grönsaker finns fina boxar med plantor att köpa och de kostar sällan inte mer än påsen med fröer. Men då kan man förstås inte välja sort på samma sätt som man kan när man sår själv.


För ca två veckor sedan satte min man potatisen och jag sådde rotfrukter, dill och några olika blommor på friland och planerade ut luktärtsplantorna. Potatisarna har blivit lite frostnupna men kommer ändå fint, några av sådderna har tittat upp och luktärtsplantorna har klarat kylan, minusgraderna, bra.
Vi har vår grönsaksodling vid sommarhuset och kan inte se till den varje dag. Därför är det extra spännande att få uppleva vad som hänt när kommer dit nästa gång. Besvikelse över uppätna salladsplantor eller glädje över sådder som dykt upp bland alla små våtarvsplantor, ja man vet aldrig.


Under veckan som snart gått har vi varit på landet i tre fina dagar och det mesta i grönsaksväg är planterat. Nu återstår bara tomater, astrar, frilandsgurka och squash. Solen har visat sig mest hela tiden och fåglarna sjungit från tidig morgon till sena kvällen. Njutbara dagar med jordiga fingrar dagtid och några varv på stickningen under kvällen.


Lite annat har också hänt, pionrabatten har blivit bredare, fått ny kant i cortenplåt och ett par extra små tynande pionplantor har fått flytta in, en av våra 12-åriga Himalayabjörkar, Betula utilis var. jacquemontii, har tagits bort och borta är också Acer negundo 'Flamingo' från 2008. Lika roligt som det var att plantera dem lika skönt kändes det när de togs bort. Nu har både den gamla stora, stora eken och gulvedsträdet Cladrastis kentukea kommit till sin rätt.

Har idag funderat över det här med egenodlat. Höstgräva kanske, gödsla, vårbruka och gräva, kratta, så, plantera, rensa, rensa igen och igen och igen och sedan skörda. Borde lära mig att täckodla.
Vad är det som gör att jag njuter av just detta slitet och tycker det är så roligt?


Idag har jag fått fin hjälp med att klippa bort blommorna på grobladskattfoten, Antennaria plantaginifolia. Blommorna blir fina som torkade och de grå bladrosetterna vackrare utan vissna blommor.
Länkar till TrädgårdsFägring. Där hittar du fler trädgårdsbloggar.

Ha det gott och fortsatt trevlig helg!

10 kommentarer:

  1. Så flott grønnsakshage du har, jeg liker så godt den rustne fargen på kanter og støtter. Å dyrke spiselige vekster er noe av det beste med hage, i dag blir det å plukke rabarbra og lage pai hos meg. Hilsen Anne-Kristin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anne-Kristin
      Hade jag inte haft odlingsburen hade rådjuren ätit upp allt vi satt och sått, så den är jag glad i. Här är det också snart dags för rabarberpaj.
      Fortsatt fin vår!
      Birgitta

      Radera
  2. Hej Birgitta!
    Mina tomatplantor som stått inne är långa och rangliga, de jag lämnade i växthuset är fina och knubbiga, men de långa blir nog bra så småningom. Trevligt med små hjälpredor i trädgården.
    Ha en skön söndag /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marika!
      Här har de där långa och rangliga tomatplantorna blivit riktigt fina. I slutet av veckan kommer de att hamna på friland, alltså i grönsakslandet. Hoppas jag slipper bladmögel den här säsongen.
      Fortsatt fin vår!
      Birgitta

      Radera
  3. Mycket slit i trädgård och odlingar utan att behöva gräva också. Det kan man verkligen rationalisera bort. Man slipper också ogräsrensning, täckodling avger näring, det kan vara ett sätt att plankompostera och det bästa av allt att vattnet inte avdunstar. Bara en massa vinster!
    Lycka till!
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anette!
      Hade jag bara haft täckmaterial så hade ogräsrensning varit ett minne blott. Men vet inte var jag skall få tag på det.
      Tack för lyckönskningen, hoppas den slår in!
      / Birgitta

      Radera
  4. Ja du varför lär vi oss aldrig? :) Jag tänker ofta sen, jag ska täcka sen... Idag har jag grävt klart ett långt och brett dike i grönsakslandet som ska få kålplantor. Men de flesta torkade så jag får så om. Men tänker att de kommer växa till snabbt nu när jag kan sätta dem i växthuset. Nånstans så finns det ändå något njutbart i det där jobbet :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carina!
      Visst är det så, nya möjligheter dyker alltid upp och det är väl egentligen den stora glädjen med vår hobby, eller hur?
      Har ännu inte tagit kontakt med Jonas men gör det i slutet av veckan.
      Fortsatt skön vår!
      /Birgitta

      Radera
  5. Det är varje vår lika roligt att sätta fröer och se hur de kommer upp och växer till sig.Som blommorna som belönar oss med att ge oss vacker fägring och när det gäller det som går att äta sedan den belöningen som kommer när man får hämta in det som smakar ljuvligt gott.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Margareta!
      Det måste vara den där ljuvligt goda och vackra 'belöningen' som driver oss trädgårdstokar.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera