fredag 28 december 2018

På önskelistan inför trädgårdsåret 2019Snön är borta och vi har 7-8 plusgrader mitt på dagen så just nu känns det inte som vinter. Gick en runda i trädgården i går 


och såg att en del snödroppar redan börjat lysa lite vita i toppen på allt det gröna


och att många av julrosorna har stora knoppar,


även de, sedan ett år tillbaka, krukplanterade julrosorna och undrar ibland hur de kommer att klara vintern. Får kanske flytta in dem om det blir riktigt kallt en längre tid. Fast det känns som vår har vi ännu den kallaste perioden framför oss. Men just nu gläds jag över att vi går mot ljusare och varmare tider. Eventuella bakslag kommer oavsett om jag bekymrar mig eller inte.

Önskelistan när det gäller trädgård och växter har med åren blivit kortare men nog vill jag se snödropparna blomma, inte minst de senast inköpta. Några har jag bara sett en halvvissen blomma på och andra har inte blommat alls. Detsamma gäller sockblommorna jag köpte på Älvsjömässan i våras. De fem jag hade med hem har jag aldrig sett i blom men har jag tur får jag göra det i slutet av april eller början på maj. Denna, Epimedium fargesii, har blommat många gånger sedan 2006 då den flyttade in i trädgården och varje gång jag ser de späda bladen och fina blommorna blir jag lika glad.


Frökatalogerna har börjat dyka upp. Ännu har jag inte inventerat mitt lite röriga fröförråd men det skall jag göra så fort helgerna är över. 


Gissar att jag kommer att falla för någon för mig ny grönsak eller plockblomma för vad vore livet utan fall och nya bekantskaper.

Vis av erfarenheter från förra årets säsong i grönsakslandet
så skall jag inte ha rosenskära bland grönsakerna, de blir alldeles för stora, lägger sig ner och kväver sina grannar. Men fler palsternackor och persiljerötter vill jag så, återigen prova med tomater på friland, odla fler kålsorter och precis som tidigare år ha massor med luktärter. 
Annars önskar jag inte mycket mer än att få ha ben och rygg med mig så mycket som möjligt. Vill gärna kunna rensa ogräs och sköta om det jag redan har i trädgården här hemma, så och plantera i grönsakslandet och plocka stora luktärtsbuketter.


Länkar till TrädgårdsFägring och där hittar du säkert fler bidrag på veckans tema.

Gott Slut och Ett Riktigt Gott 2019!

13 kommentarer:

 1. Hoppas du gör ett inlägg med alla sockblommor så småningom. Rosenskäran tycker jag är rätt krävande över huvud taget eftersom en ständigt måste rensa bort överblommat, men ett par, tre plantor bland kålen brukar det ändå bli. Där får de fin naturlig stöttning och funkar färgmässigt.
  Tack för all trevlig läsning och fina bilder under året.
  Gott Nytt 2019
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Vi har det lika varmt och grönt här så jag är också lite bekymrad över vissa knoppar. Hoppas dina sockblommor blommar till våren och att alla dina andra önskningar slår in. Gott nytt år / Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma Lotta! Hoppas allt du önskar går i uppfyllelse.
   Gott Slut och Gott Nytt År!
   Birgitta

   Radera
 3. Fint inlägg om tankar och reflektioner kring nya året. Vis av åren är man lite försiktig med önskningar. Hälsan för familjen är A och O, sedan är det ju förstås bra om trädgårdsåret blir fint. Alltid spännande att se vad som tar sig av nysatt, men än är det långt till vår.
  Här har varit en grön jul och det får gärna fortsätta så.
  Gott slut och Gott Nytt år. / Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Luna!
   Tack för din kommentar! Nog är det så att man blir försiktigare med åren men också mer 'kräsen' när det gäller det där med önskningar. Precis som du skriver har hälsan och familjens väl och ve blivit det viktigaste och önskar man något annat är det efter alla år noga utvalt. Håller med dig om det där med den gröna julen, den får gärna fortsätta långt in i mars.
   Gott Slut och Gott Nytt År till dig också.
   /Birgitta

   Radera
 4. Anette! Artikel på gång när det gäller sockblommor. Tack för tipset med rosenskära och kål. Passar fint nu när jag funderar över att odla fler kålsorter. Tack själv för all trevlig läsning. Du med alla dina fina bilder, inte minst hönsbilderna har fått mig till att önska ett hönshus. Jag som inte har vare sig plats eller möjlighet ;-))
  Gott Nytt 2019!
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Oi! Her er det -4 og 10 cm steinhard snø.
  Så vakker Epidemum. Har liksom aldri fått til dem...
  Helt enig i at mange blomstererter må man så. Gleder meg til å plukke inn duftende buketter :)
  Fortsatt god romjul, og godt nytt hageår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det verkar som om en del epimedium vill ha kalkfri jord. Ser precis som du fram mot att kunna plocka stora buketter.
   Gott Slut och Gott Nytt 2019!
   Birgitta

   Radera
 6. Så fint! Ni har snart vår medans vi har 4 månader kvar. Tänker detsamma om Rosenskäran. Vacker men inte i grönsakslandet.
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 7. Mmm... jag är nog lika insnöad på sockblommor som du. E. fargesii var så vacker i sin litenhet, detaljerna är utsökta.

  Apropå att oroa sig så kan jag få ett tillfälle i början av varje vinter, oftast om det blir frost i december, där jag får en kriskänsla för vintern. Men det varar bara några timmar :) Sen går jag tillbaka till - det blir som det blir...

  Gott slut och Gott Nytt 2019! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Epimedium är lätt att falla för och numera finns det även många spännande sorter att köpa här i Sverige. Mina sista kommer från Ulf Sill, tror han är från Blekinge.
   Gott Slut och Gott Nytt!
   Birgitta

   Radera
 8. När man hållit på med trädgård länge så blir det nog så att önskelistan på inköp blir kortare. Det är en av anledningarna till att jag inte skrivit så mycket på ett tag, jag tycker att jag bara upprepar mig. Men nu när ljuset återvänder får man också ny energi så jag hoppas det kommer att hända lite nytt i vår trädgård också år 2019. Gott Nytt År. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carita! Visst blir det precis som du skriver en hel del upprepningar på bloggen men det kanske är svårt att undvika om man tycker om växterna man har i trädgården. När de första snödropparna slår ut, julrosorna blommar eller den där rododendronen man tycker så mycket om har klarat vårfrosten och blommar överdådigt är lyckan stor och allt känns nytt. Just nu funderar jag över hur många gånger jag visat bilder och skrivit om snödroppar, många många och fler lär det nog bli. Önskelistan blir kortare och kortare men har vi tur blir plantorna i våra trädgårdar både vackrare och större. Snart är ljuset tillbaka och då händer mycket både i trädgården och i sinnet, tror och hoppas jag.
   Gott Slut och Gott Nytt!
   Birgitta

   Radera