måndag 8 oktober 2018

Höstfint....


Det är lätt att tro att trädgården redan nu gått i vila om man bara tar en snabb titt utanför dörren men det händer fortfarande från dag till dag något nytt och ibland oväntat så ännu sover den inte.


Visst vet jag att jag planterat höstkrokus under kopparlönnen men ändå tar de mig med överraskning varje höst när de står där raka i ryggen, nästan som på parad, i alla fall de första dagarna och visst vet jag också att jag för ett par år sedan planterade dubbel vit tidlösa på ett ställe


men hajar ändå till när den en dag bara finns där.
Den vitblommande höstkrokusen, Crocus banaticus 'Snowdrift', jag köpte förra hösten på Gerbianska Trädgårdens lökdag på Råda Säteri letade jag efter veckan som gick och i torsdags hittade jag den under en flikbladig japansk lönn. Planterad på helt fel plats, för mörkt och lite i skymundan, men förra hösten trodde jag den fick en bra placering. Nu vill jag flytta krokusen ut i ljuset, höstljuset, så den både syns bättre och får mer kraft att växa men var i den här överfulla trädgården skulle den kunna trivas?


I fredags eftermiddag regnade det men jag kunde trots det inte låta bli att gå ut med kameran och regndropparna gav en extra dimension till allt det bruna och vissna i trädgården. Det gjorde också den blåblommande klätterstormhatten, Aconitum hemsleyanum, 


vars blommor precis slagit ut, höstkrokusarna, Crocus speciosus,


som nyss börjat blomma och nävan 'Rozanne' 


som blommat oavbrutet sedan andra halvan av juli och som också har blommor också går åt blått. Alla tre har de en färg på blommorna som passar så fint ihop med höstfärgade löv och perenner. En färg som verkligen känns planerad, men vem har gjort den planeringen?

När det gäller buskar och träd vars löv får vacker höstfärg vill jag slå ett extra slag för trollhassel, Hamamelis virginiana, 


benved av olika slag , 


Syringa meyeri 'Palibin',  
skenkamelia Stewartia pseudocamellia och olvon som t.ex detta 


som jag fått som liten stickling utan namn.
Du hittar massor med fler fina hösttips om du tittar in på TrädgårdsFägring.

Njut, ha det gott och fortsatt fin och solig höst!

11 kommentarer:

 1. Vilken mysig höstträdgård, visst är det roligt när det fortfarande blommar lite här o var :) kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja nu är det extra fint med blommor i blått och lila.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 2. Åhh så vackra bilder och höstfägring hos dig !
  Det måste vara underbart att få njuta av höstkrokus nu !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 3. Flotte bilder fra Høsthagen:-) Fantastiske farger nå!
  Deilig at det fortsatt er en del som blomstrer.
  Nyt fargene/Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har vi ännu inte haft några minusgrader så många växter blommar snällt vidare. Härligt att ha lite sommar kvar ett tag till.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 4. Benveden är en riktigt höst favorit, men har sen länge tappat sina blad här. Fint hos dig med ve olika växterna i krukor. Bilden med Klätterstormhatten var nått alldeles extra!!!
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hostor är perfekta att ha i stora krukor. De kan stå kvar på samma plats åtet runt. Dessutom får en del av dem vacker höstfärg.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 5. Det är så underbart med det som vill blomma den här årstiden och det mesta passar tillsammans med höstens vackra mustiga färger.Egentligen är det så att i naturen så passar allting tillsammans det är ganska så otroligt.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja i den vilda naturen passar allting fint ihop. I trädgårdar som vi människor skapat är det inte alltid så men nog är det som du skriver, till höstens mustiga färger passar nästan allt.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 6. Hasseln du tipsar om ska jag skaffa igen... Lämnade den på förra tomten och den är fortfarande saknad - bra betyg. Höstkrokusen - banaticus - har jag inte vågat prova men nu minsann :) Jag trodde sommaren varit för torr. Mina vita brukar visa sig i augusti september. Men hep förra veckan stog de där allihop :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 7. Alltså denna höst är någonting utöver det vanliga! Färgerna verkar så mycket djupare än vanligt. magiskt!
  Även fast den inte är så färgglad så älskar jag din bild av den blöta vippvallmon :)

  kram

  SvaraRadera