måndag 23 juli 2018

En snabbtur till Skåne och Småland.

Tidigt i lördags åkte vi och hann med en och annan loppis innan vi när kvällen kom checkade in på gästgiveriet där vi skulle tillbringa natten. Där åt vi äggakaka med fläsk och rårörda lingon för första gången, 


gott och mer än mättande, innan vi begav oss till Degeberga antik och samlarmarknad. 
Att komma till marknaden redan under lördagskvällen är själva marknadens höjdpunkt tycker jag. Då har många säljare packat upp de flesta av sina varor och man kan i lugn och ro strosa runt, njuta av allt fint och ha tid till att prata.
Numera blir det mest att bara titta men ett och annat är fortfarande svårt att motstå. Den här gången var det den stora,146 x 285 cm, handvävda ylleduken vi såg när vi under kvällen gick runt. Den är vävd i tvåtrådigt ullgarn och om jag tror rätt är vävsätten dukagång och rölakan. 
En duk jag föll för och ville ha med hem och hem kom den. Nu har jag hunnit prova den på vårt bord och den passar perfekt. Det blir en duk att njuta av under vinterhalvåren så länge jag lever.

Att bo på ett gästis nära marknaden har sina fördelar. Vi går upp vid 05.00 tiden på söndagsmorgonen och är på marknaden strax före 06.00. Vid niotiden är vi klara och då åker vi tillbaka till vårt gästis, äter frukost och checkar ut.


I går åkte vi sedan mot Värnamo. Genom goda vänner visste vi att det där på Vandalorum finns en utställning om Signe Persson Melin och den ville jag mer än gärna se när vi ändå var åt det hållet.


SPMs design har jag  tyckt om i nästan hela mitt vuxna liv.
Hennes inledande ord till den här utställningen tycker jag vi i större utsträckning skall ta mer fasta på än vad vi gör om vi vill ha en hållbar lösning för vår miljö.


'Tingen måste ha en utstrålning!
Många prylar i våra hem kasseras för att de känns omoderna, inte för att de förlorat sin funktion.
För att ett föremål skall tåla att tittas på år ut och år in, krävs en utstrålning som ständigt utmanar ögat, en form vi aldrig känner oss färdiga med och ett uttryck vi inte tröttnar på. Med andra ord behöver föremålet en estetisk hållbarhet.'
1985 utnämndes Signe Persson Melin till professor i keramik och  glasformgivning och hon har hela livet haft ett konsekvent formspråk.Idag på utställningen i Vandalorum fick jag för första gången se en eternit-kruka. En sådan hade jag gärna hittat på antikmarknaden i Degeberga i söndags.


Fortsatt härlig sommar, med lite regn!

5 kommentarer:

 1. Så vackra kannor och skålar, stilrent blir förhoppningsvis aldrig omodernt. Jag tycker ibland att många viker sig för lätt för modets vindar, men alla är vi ju bara människor och det är lätt att dras med i trender.

  SvaraRadera
 2. Hej Birgitta!
  Den här turen har du gjort i ett antal år - hur många :-)?
  En del av fynden syns i ditt vackra hem.

  Måste säga att din definition av vilka "egenskaper" krävs för att för att "föremålet tål att tittas på" är ju så rätt. Bättre går det inte att säga.

  De ting du visar här är de mer exklusiva prylarna. De är otroligt vackra. Jag gillar det enkla formspråket i dem. Som tur är kan man hitta även loppisfynd av den mindre exklusiva sorten som också står sig bra år ut och år in :-).

  Ylleduken är så vacker och matchar fint det du redan har hemma.

  Nu får vi försöka ge dricksvatten till små fåglar, näbbmöss och andra nyttiga livsformer och hålla oss själva så coola vi kan.
  Ha det gott Birgitta!

  /Anja

  SvaraRadera
 3. Anja!
  Har sommartid alltid vatten ute till fåglar och andra flygande varelser som besöker trädgården men nu har jag placerat ut skålar även i marknivå. Visst önskar jag regn, gärna dagsregn i flera dagar även om jag själv inte lider av värmen så är det förfärligt med skogsbränderna och människor och djur som saknar vatten. Om jag minns rätt hade vi en liknande sommar 1959.
  Ha det så gott du bara kan!
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Visst är det kul med loppisar och second hand. Du verkar ha känsla för det och duken är magnifik i färger och mönster. Förstår att du njuter av den. SMP var före sin tid på många sätt.
  //Helene

  SvaraRadera
 5. Härligt med utflykter! Längesen jag var på loppis nu, det är ju såååå kul...
  Kram i värmen från Titti

  SvaraRadera