söndag 10 juni 2018

Välsignade regn.....


Först ett citat ur boken Ett år med min trädgård av Karel Capek, ett bara måstecitat just nu. 'Nyss var jag ond av hettan, ond och lat, lat och tung, materiell och självisk, jag var skrumpen av torka, och mitt inre höll på att kvävas av tungsinthet och missnöje. Klinga, silverkyssar, med vilka den törstande jorden mottager dropparnas slag, brusa, flygande vattenslöja, som tvår allting rent. Intet solens under kan jämföras med det välsignade regnets underverk. Ila, grumliga vatten, genom fårorna i jorden, vattna och lös den törstiga materia, som håller oss fångna. Alla har vi andats lättare, gräset, jag, leran, ja vi allesammans. Nu har vi det bra.'


Under den sena eftermiddagen och kvällen har vi fått det där efterlängtade, långvariga och ganska försiktiga regnet som på ett perfekt sätt förstärker förmiddagens vattning. 


Det hade inte blivit många mm enligt vattenmätaren för någon timma sedan men det regnar fortfarande och allt regn som fallit har trängt rakt ner i jorden. 
Frågan är om vi trädgårdsnördar är nöjda när morgondagen kommer? Gissar att många av oss tänker: - Nog kunde det regnat lite till.


Hoppas nu bara solen och värmen hittar tillbaka till oss alla!

10 kommentarer:

 1. Även här fick vi regn. Var tvungen att väcka sambon i natt, bara för att säga att nu regnar det:))
  Vilken fantastisk resa du varit på! Önskar mig göra en liknade så småningom och att besöka Sissinghurt igen är ett måste.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Resor till engelska trädgårdar kan mana nog inte göra för många av. En del, ja ganska många ;-)), är helt underbara. Med kunskap och stor plånbok kommer man långt.
   Ha det sommargott!
   Birgitta

   Radera
 2. Underbart med regn! Nu är alla droppar verkligen en välsignelse. Här kämpar vi vidare med vattningen för att hålla växterna vid liv. Ibland känns det hopplöst och man tappar nästan lusten med trädgården, men kanske kanske når regnet hit ännu en dag innan allt är sönderbränt! Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malin! Gör som du, vattnar och vattnar, men här är trädgården liten så det har hittills fungerat bra. Hoppas ni får lite regn de närmaste dagarna.
   Ha det sommargott!
   Birgitta

   Radera
 3. Vilket helt suveränt citat! Inatt har det faktiskt regnat något här i Stockholm också, men jag anar att skurarna varit väldigt lokala.

  Ser att du varit i England - nu ska jag frossa i dina inlägg!
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Karel Capek har en härlig inställning till det där med trädgård.
   Ha det sommargott!
   Birgitta

   Radera
 4. Så bra citat ! Nu håller vi tummarna för lite mer regn så alla växter och grödor blir glada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas precis som du att det skall komma mer regn och det gör det ju. Frågan är bara när?
   Ha det sommargott!
   Birgitta

   Radera
 5. Hej, hej Birgitta!
  Tänk att ha poetens rika språk! Att kunna ge ord åt stämningar som annars uttrycks med två ord: det regnar. Din "reklam" åt Karel Capek gör att nu jäklar får jag lägga manken till och börja leta...Ursäkta kraftordet. Har kommit på att dessa får ersätta min brist på poesi - det blir i stället gatans "poesi" ;-), typ "utan krusiduller" ;-)!

  Ja visst gläds vi åt regnet. Men, det gör även "spanjoren". Dessa har tuggat i sig girigt av mina späda hostor...ja, även en snigel vill äta och trivas...

  Ha't!
  ...zzz...Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja! Här finns många spanjorer trots torkan men jag misstänker att det beror på att jag ofta vattnar. Den boken, Ett år i min trädgård som jag har är från 1950-talet men om jag minns rätt har den kommit ut igen på senare år. Mycket i trädgården blommar snabbt över i värmen. Bara jag vände ryggen till, tog en tur till landet, tappade pionerna sina kronblad. I år gäller det verkligen att leva i nuet och ta vara på varje liten stund. Ha det sommargott!
   Birgitta

   Radera