fredag 8 december 2017

Månadens bild och andra advent både i hus och trädgård...Blommig Fredag

Det har varit lite tyst från mig de sista veckorna. De få inlägg jag gjort har jag snabbt tagit tillbaka och då hoppats att ingen hunnit läsa. I bland måste man byta perspektiv trots att det där en gång sagda aldrig försvinner eller kan tas tillbaka.


Här kommer några bilder på mitt lilla och ganska så anspråkslösa adventspynt, bilder på smågranar från 'storskogen' på landet. 


Kotten, den stora, har jag själv plockat i pinjeskogen i Portugal för ca 20 år sedan och småkottarna kommer från skogarna häromkring. Detsamma gäller mossan. Om det är husmossa, kammossa eller väggmossa vet jag inte men den växer på stenar och är lätt att samla in och ta med sig, http://www.odla.nu/inspiration/mossa
Inga odlade blommor så här i adventstid hur fina de än är, tycker jag, kan uppväga synen av en liten gran och nästan smaragdgrön mossa.


Här trodde jag att trädgården gått i vila men idag när jag efter några veckors frånvaro från den tog rundan runt huset hade tibastens blommor börjat slå ut 


och två av sommarens snödroppsinköp visade upp gröna små spjut. Har aldrig tidigare köpt snödroppslökar i vila mitt i sommaren så det är verkligen roligt att två av dem nu visar livstecken. 


De krukplanterade gyllenlacken som blommat både troget och överdådigt sedan tidigt i april har jag placerat i en frigolitlåda i växthuset. Kommer vintervädret placerar jag en låda som lock över dem.


Rosa chinensis 'Mutabilis' står i trappan nära källardörren tillsammans med rosmarinen för att snabbt kunna flyttas in när den riktiga kylan kommer.
Att ha fullt i lådor, skåp och trädgård är för mig ett tänjbart begrepp. Nu när julen närmar sig finns många loppisar med julsaker och några av dem, som t.ex Holmens marknad i Göteborg, vill jag gärna besöka. Helst vara en av de tio första i kön på julmarknadens öppningsdag. Älskar trädgård men har nästan en lika stor passion för gamla handmålade hemslöjdstomtar, denna kommer från Bohusslöjd,


och designade jultextilier från 50-70-talet. Boken Tryckt till Jul av Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark är slutsåld på förlaget men jag gör trots det gärna ett extra slag för den. Såg i senaste Retro att bok nr 2 är på gång.


Lite konstigt kan det kanske tyckas för de där tryckta gamla juldukarna, julstrumporna och grytlapparna som jag tycker så mycket om ligger bara tvättade och fint hopvikta i ett skåp i källaren. 


De kommer aldrig fram på riktigt inte ens under julen för även om jag älskar dem tycker jag att det där starkt mönstrade tar för mycket plats. 


Väljer hellre att lägga en helvit linneduk på bordet istället för de där färgsprakande juldukarna, trots att de är härligt oemotståndliga i sin mönsterdesign. 


Ibland, ja flera gånger om året, tar jag fram dukarna från gömman i källarskåpet, vecklar ut dem, tittar och verkligen njuter. 
Jultextilier och prylar, precis som blommor i många och starka färger i trädgården, tar ofta för sig för mycket och lämnar inget kvar till den egna fantasin tycker jag, men ändå är de helt makalöst fina.
Nog är det som Martha skrev i ett inlägg till Blommig Fredag för ett tag sedan, att form kommer före färg. Starka färger är lätt att vara utan men det där skulpturala är fint, nästan jämt ;-))
Hoppas ni alla får en fin andra advent!

9 kommentarer:

 1. Tenk at det allerde er 2. advent! Fint med naturpynt :)
  Blomstring på tysbast og snøklokker nå?? Her må vi nok vente flere måneder...
  God helg!

  SvaraRadera
 2. Blev lite glad över att du skrev om gyllenlacken... Har en som blommat sedan i våras och ännu blommar. Har försökt få reda på om de går att övervintra eller om de ger upp under vintern! Men eftersom du funderar på frigolitlåda så fattar jag att det finns möjlighet!

  Men du, din klänk på Blooming Fridays sida går till ett inlägg, våren 2016... Kolla den :)

  SvaraRadera
 3. Det lilla granarrangemanget var underbart - tack för tipset. Nu kan jag tycka att de tryckta mönstren är fina men tidigare har jag inte gillat dem. Däremot skulle jag inte lägga på dem. Precis som du föredrag jag vitt linne och har fyndat buntar med servetter genom åren som kompletterar de stora dukarna.

  I vår vill jag nog leta lite fler snödroppar. Är sugen på den där helgen i Danmark....

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Hej Birgitta!
  Gillar dina dekorationer, vackert. Skaffade gyllenlack för första gången i år, har inte sett dem i handeln förut. Det blev en riktig höjdare, blommade hela säsongen. Hoppas de klarar vintern, har täckt dem med ett tjockt lager löv. Gillar snödroppar, men har inte haft någon tur med dem, fick några plantor för två år sedan, de kom upp i vår, men hade inga blommor. Kanske får jag se dem blomma i vår.
  Ha en fin andra Advent!
  Marika

  SvaraRadera
 5. Tibast och snödroppar i blom före jul, det är rikedom det! Jag glömde att titta till min lilla planta, men jag är lycklig bara den lever. Och det gjorde den för någon vecka sedan.
  Fenomenet att älska ting som man inte har användning av känner jag så väl igen, i mitt fall är det välgjorda klädesplagg med fiffig design. Jag köper ibland utan att ha en susning om i vilket sammanhang jag kommer att kunna ha dem. Jag gissar att dukarna påminner dig om din barndom, mitt klädintresse kommer från mormor som var sömmerska.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 6. Fint med Tibast i blom och vetskapen att det är liv i lökarna måste kännas bra för en samlare som dig:)
  Tyckte mycket om din gran arrangaemang! Själv köpte jag de första julblommorna idag, Vita julrosor och några hyacinter.
  Trevlig andra advent!

  SvaraRadera
 7. Visst är smågranar från skogen fint. För första året fick jag ändan ur, grävde också upp några småtallar innan vintern och snön kom. Vi har inte mycket snö men en vit jul blir det nog. Inte alltid vi har det numera heller. Ha en fin adventstid/Monica

  SvaraRadera
 8. Lite kul att det är fler än jag som samlar tryckta dukar och inte använder, fast mitt skåp står på ovanvåningen. Plockar också fram dem ibland bara för att njuta.
  Övervintrade mina gyllenlack i fjol, men de blommade aldrig om i somras, trots omplantering och god tillsyn. De får en chans till sen åker de på soporna.
  Naturens pynt är finast!
  Ha det bra
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Men...tar du inte fram dina juldukar!? Fast jag ska inte säga nåt, jag gillar inte juldukar alls trots att jag julpyntar som en galning för övrigt. Den enda duken jag har framme på julen är en jättestor enfärgad på matbordet, för övrigt har jag två små tabletter i rött - det är allt. Men annars så kryllar det av noga utvalt julpynt plus några få gamla saker jag inte har hjärta att göra mig av med.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera