fredag 16 juni 2017

Månadens bild juni - försommarblomning - Blommig Fredag

Om några veckor, när aklejor, nävor och gallicarosor blommat över, infinner sig färgmässigt det stora lugnet i trädgården. 
Då händer det att jag drar en suck av lättnad men just nu njuter jag av den fina försommarblomningen och då gäller inte less is more. 


Massor med aklejor, stjärnflockor och några storväxta nävor bland utblommade alliumklot är så fina tillsammans att jag glömmer allt delande, omplanterande och bortklippande av överblommat.


I höstas grävde jag bort Geranium pratense 'Summer Skies' och Geranium pratense 'Plenum Album' från trädgården för jag var trött på att stötta växter som inte kunde stå på egna ben. Sansade mig lite innan de hamnade på komposten och därför står de nu bland aklejorna, den tidigblommande Geranium sylvaticum 'Angulatum', skogsaster och stormhatt. En naturlig stöttning som ser ut att fungera. Har även planterat vita väldoftande liljor, Lilium 'Olivia' och  Lilium 'Casa Blanca' bland perennerna. Förra året var det många som blommade men i år kommer de dåligt. Kanske på grund av den delning och omplantering jag gjorde i slutet av september eller är det med liljelökar som med tulpaner, orken att blomma vara bara ett par säsonger?
Temat i Blommig Fredag är som du nog redan vet, månadens bild och fler bidrag hittar du här.


Trevlig helg!

14 kommentarer:

 1. En härligt blommig fredag hos dig! Ljuvliga bilder av sommar & grönska...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 2. Var sak har sin tid och nu älskar vi såklart den här efterlängtade röran av pastelliga blommor. När vi är mätta passar det bra med lugnet i din gröna värld. Så fint du har det!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker mycket om din blåa rabatt, för mig ser den blå ut. Jag gillar såna stora rabatter med intensiv blomning, då är trädgården som bäst, i alla fall den här tiden. Sen kommer andra tider med ett annat utseende. Det gör allt så spännande i trädgården. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 4. Så frodigt och fint du har i din trädgård. Försommarblomningen är så vacker och fräsch. Ha en skön weekend.

  SvaraRadera
 5. Vilken tur att du sansade dig :) Uttrycket som blev i den vilda delen är som en Chelsea utställning. Vet inte med liljorna jag tyckte de blommade sämre andra året. Kan tänka att de behöver vila ett år efter att vara kommersiellt drivna. Men sen planterar jag mina i ett stort hål som jag fyller med en skovel sand som knölen får bo i. Då brukar de komma tillbaka - alla utom den vanliga L lancifolium för de dog i vinter :( Som tur är samlade jag bulbiller i höstas...

  Trevlig helg! Carina

  PS du skulle skicka meddelande till mig med kto-nummer

  SvaraRadera
 6. Ser helt ljuvligt ut! Geranium 'Summer Skies' har verkligen en tendens att falla ihop men än så länge får den bo kvar i mina rabatter men vi får se så småningom :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Ser alldeles underbart ut. Har en blå näva som blir lång och ranglig, får nog plantera om den så den får stöd av andra växter. Aklejor och stjärnflocka är favoriter här med.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 8. Helt ljuvligt! Nävor har blivit en ny favorit för mig...härlig och blommig inspiration du delar med dig av :)
  Sommarkram från Titti

  SvaraRadera
 9. Hvor vakkert det er i hagen din nå! Fortsatt fin sommer!

  SvaraRadera
 10. Jag känner igen känslan av lättnad, hos mig inträffar den när mina rhododendron har blommat över. I maj är det rena Tivoli vid skogskanten, buskarna ser ut som stora hallonbakelser och det blir bara för mycket av det goda efter ett tag.
  Men dina aklejor och nävor är bara underbart fina och ger den där typen av romantiskt intryck som får folk att vilja ha en trädgård. Jag har i alla fall skaffat en avdelning där aklejor, brunneor och nävor får fröså sig, efter att jag hade sett bilder från din trädgård. Det är i övrigt samma rabatt där en del av mina ärvda snödroppar också har hamnat. Jag borde kalla den för Birgitta, kommer jag på nu.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 11. Ljuvliga och romantiska bilder:) Helt underbart fint!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Åh, det var bra du tenkte deg om en gang til! De Pratense-geraniumene er jo så vakre! Trenger bare litt naturlig støtte.
  God helg!

  SvaraRadera
 13. Vackert, och fridfullt romantiskt tycker jag om färgerna nu även om jag gillar det gröna också. Särskilt i skuggan är det fint med grönt och vitt. Har själv lite hat-kärlek till både akleja och Geranium pratense. Men de är väldigt vackra.
  //Helene

  SvaraRadera
 14. Heisann, nydelig have, her er det bare til å gi seg over. Ha riktig flott blomsteruke ;:OD)

  SvaraRadera