onsdag 10 maj 2017

Säkra kort i trädgården.

Lystnaden efter ovanliga växter har minskat betydligt sedan jag i mitten på 1990-talet blev trädgårdsintresserad eller hösten 2007, då jag bröt benet och av ren sysslolöshet och tristess startade en trädgårdsblogg. 
Nu känns dofter och växtminnen betydligt viktigare än det gjorde då. Det gör inget att de vita syrenblommorna blir bruna och fula under sommaren


eller att gallicarosorna bara blommar en enda gång. De bjuder alla på en doft jag sedan har med mig hela hösten och vintern. 


Bjuder på väldoft gör också akebian och årets blommor är på väg att slå ut. 

De vilda majnycklarna frösår sig rikligt och det gör aklejorna också om jag inte tar bort fröställningarna, men det gör jag.
När jag igår gick med mamma i hennes och pappas trädgård 


bland alla självsådda aklejor, förgätmigej, gullvivor, smörbollar från Claes pappa,


pioner från Trollevik och lite namnlösa rosor som fortfarande bara har musöron kände jag mig mer hemma än bland alla de där ovanliga små växterna som jag tidigare inte kunnat motstå.
Är det kanske så att man bara måste testa och prova innan man hittar hem eller beror det på att jag gett upp eftersom många av alla rariteter så som sipprutor, dubbel blodört lunddocka och solhattar av olika slag har dött. 


Epimedium grandiflorum ' Lilafee'                       Epimedium 'Fire Dragon'                         

Nu blommar säkra kort så som vitsippor och sockblommor, 


en liten primula jag inte vet namnet på men vars blommor är nästan blå, en och annan trillium som piggnat till sedan jag börjat ge dem lite mer gödsel än tidigare och aklejorna har massor med knoppar. 
Detta blir mitt bidrag till Blommig Fredag. Temat den här veckan är vad händer i rabatten? och fler bidrag hittar du här.

För snart tio år sedan skrev jag så här på bloggen och det gäller fortfarande bortsett från att parmaviolen är död sedan länge.
'Hela den långa mörka årstiden har jag hunnit glömma. Nu är det så underbart ljuvligt att jag önskar jag kunde klara mig utan sömn. Hinner inte med. Växterna slår ut bakom ryggen på mig och körsbär och plommonträd fäller redan sina kronblad. Det ser ut som om vintern är tillbaka med kraftigt snöfall. Idag såg jag att häggen slagit ut.
Det blir att göra som skomakaren, tror han var skomakare han med ’Stängt mellan hägg och syren’.
Luktolvonet och parmaviolen doftar så det spikraka håret krullar sig och det sticker i tårna. Olvonet är en riktig ’lusebuske’ som får vara kvar bara för den förföriska doften.


Den där lusebusken är nu ett litet träd med massor av underbart doftande blommor och årets knoppar kommer att slå ut i dagarna. Bladen är fortfarande lika omtyckta av löss och blommorna av mig. 

Trevlig helg!

16 kommentarer:

 1. Älskar dessa dina ord och bilder! Vi är många som kommit dit eller kanske har varit hela tiden men det är lätt att dras med av bara farten att testa nytt, fast resultatet kan vara si och så och arbetsinsatsen blir större. Trädgård är för mig förknippat med nostalgi, stämningar och minnen, där blommor fortsätter leva i generationer.
  Ha det gott
  Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Jag känner mer och mer som som du du skriver. Trädgård är framförallt dofter, minnen och stämningar.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 2. Vilket härligt inlägg och så roligt det var att läsa orden från ditt snart 10 år gamla blogginlägg. Vilken vacker blå färg på primulan. Känner igen mig bland solhattarna. Jag har prövat många olika men har nu bara 'Magnus' som troget återkommer år efter år. Och jag tänker inte pröva någon mer. Dofterna vill inte jag heller vara utan. Just nu längtar jag efter att det ska komma åtminstone några blommor på min Guldazalea. Den brukar sprida doftpuffar i hela trädgården.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Igår slog de första blommorna på guldazalean ut. Det behövs inte många utslagna blommor för att fylla vår lilla trädgård med väldoft. Hoppas du också får blommor på din azalea.
   ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 3. Tror att "verkligheten" kommer i kapp oss med åren :) Alla dessa inre bilder o drömmar man har om hur trädgården ska se ut stämmer inte alltid med de förutsättningar ens trädgård har. Kanske inte ens kunskap och skicklighet. Har ju börjat att ta bort många av dagliljorna då jag inser att förutsättningarna (vädermässigt) inte är så bra för just det växtsläktet eller också är det i alla fall det jag intalar mig :) Sparar bara på de som jag verkligen vill ha nu :) Lägger mer energi på att göra trädgården lättskött, har troligen med åldern att göra :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lättskött, doftande, blomrik men framför allt grön från februari till november, ja helst året runt, vill jag ha trädgården. Kan det ha med åldern att göra:-)?
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 4. Åh älskar att påta i trädgården & växthuset! Letar efter en doftande buske av ngt slag, du kanske har ngt bra tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linda!
   Det finns så många fina, doftande buskar men när på året skall de blomma och vilken jord skall de planteras i?
   Bästa hälsningar
   Birgitta

   Radera
 5. Doftande syrener vill man ha där man fikar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Här är det snart dags för utefika under syrenträden.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 6. Den där aklejabilden är som tagen ur från någon fin barnbok. Jag väntar mig att se lite älvor och andra knytt om jag tittar riktigt noga...
  Och, visst! Vi behöver säkra kort i trädgården annars vore det ju skrutt!
  Bondsyrener har jag ett ambivalent förhållande till. Ingen "normalt funtad" människa kan motstå blommande syrener - men sen....uj, uj! Inte roligt alls ;-) Men du har så mycket annat att titta på så att du kan glömma de bruna syrenblommorna och engagera din blick i alla fina aklejor, m. fl. fina blommor.

  Ska du sälja i Uddevalla den 3.6?
  Ha't! /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja!
   Här hos oss på landet finns inga bondsyrener. Vi håller oss bara med Syringa 'Mme Lemonie' ;-) Visst blir även dess blommor bruna men de är ju ändå finare från början ;-))))
   Jo. jag har tänkt vara med på växtmarknaden på I 17 den 3 juni.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 7. Fantastiska och ljuvliga vårbilder. Håller med dig om det där med ovanliga växter. Sådana begär har avtagit med åren, nu är det andra kriterier som du så vackert beskriver.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helene!
   Nog är det väl ganska så skönt att habegäret lagt sig och att man med åren lärt sig (om man inte redan kunde det) att ingen växt är finare och förmer än någon annan.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 8. Lovely flowers! Beautiful columbines, they bloom here, too.
  Greetings
  Calendula

  SvaraRadera
 9. The photo of the columbines is not from this year. Just now they are not in bloom, but soon they are...
  / Birgitta

  SvaraRadera