fredag 7 april 2017

Fröer eller vårplantor jag inte kan vara utan.

Ja, kan och kan, tids nog kommer den dag då jag måste men där är jag inte riktigt än.


Under veckan har jag gjort årets första grönsakssådder på friland. Cirka en månad tidigare än förra året och det tack vare Sara Bäckmo. Vintersådden av rotfrukter jag gjorde förra året lyckades inte särskilt bra. Om det berodde på okunskap,sniglar eller katter vill jag låta vara osagt. Täckodling skulle nog hindrat katter från att tidigt på säsongen ha använt vårt grönsaksland till toalett men hur hade det blivit med sniglarna? 
Veckans tema i Blommig Fredag handlar vare sig om sniglar eller katter utan fröer och vårblommor jag inte kan vara utan. 
Numera är det mest grönsaksfröer jag inte vill avvara, men inte heller luktärter,


reseda, ringblommor, solrosor och zinnia. 
De flesta grönsaker jag sått och satt ut i kallväxthuset har börjat spira men inte luktärter och zinnia. Kanske har det varit för kallt? Tur att det finns fler fröer kvar i påsarna och att det ännu bara är i början på april. 
När det gäller fröer, potatis och sättlök är det inte bara det färdiga resultatet jag inte vill vara utan. Nästan lika roligt som att skörda är det att krypa runt på alla fyra eller balansera på en relativt smal bräda mellan bäddarna, känna doften av fröerna och tillfredsställelsen när allt är i jorden.Vi bor väldigt nära Runåbergs Fröer och ibland har det hänt att jag varit där och hämtat min beställning. Att stiga in bland alla fröpåsar är en stor doftupplevelse som är svår att beskriva. Frödoft med stora bokstäver, FRÖDOFT.
Veckans tema handlar inte bara om fröer utan också om vårplantor jag gärna vill se i min trädgård. Snödroppar och blåsippor har jag visat en hel del bilder på men i vår trädgård finns fler vårfavoriter och dit hör både julrosor och luktvioler.
Blåsipporna stortrivs på norrsidan häcken och luktviolerna på södersidan. Där finns det många frösådder att gräva upp och kruka in för att på nära håll kunna njuta av både blomning och doft. Det finns ingen doft som kan mäta sig med den från luktviolen.

Detta är mitt bidrag till veckans Blommig Fredag och fler hittar du här.

Trevlig helg!

19 kommentarer:

 1. Luktärtor har jag och dom börjar bli väldans höga! Dom är planterade i större krukor med pinnar som klätterställning, men dom ska ut snarast bara det blir varmt. Men...Zinnia har jag precis glömt bort. Hjälp! Måste genast ge mig iväg och se om jag hittar någon som säljer fröpåsar till dom, fast jag kan nog beställa på nätet förstås.
  När det gäller mjöldaggen så kom den från potatislandet i den nuvarande "parken" till mina tomatkrukor på altanen, alltså en bra bit emellan! Men det verkade som om sporerna/viruset levde och for runt i luften!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 2. Frøsådd er alltid kjekt :-)) Jeg bruker å legge greiner og kvister fra løvtrær rundt i bedene for å holde katten unna. Men vi har jo stor tomt med tilgang på skog :-)) Fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det tipset.
   Fortsatt skön söndag!
   Birgitta

   Radera
 3. Doften av fröer är som knark, men jag tycker påsarna doftar mindre nuförtiden, kanske inbillning. Trodde Runåbergs låg i Skåne. Vilken lycka att ha dem i närheten!
  Härliga bilder och grönsakerna vill man inte vara utan.
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg att du varit på mässan i Älvsjö. Hade varit trevligt att träffat på dig
   Fortsatt skön söndag!
   Birgitta

   Radera
 4. Det är riktigt roligt att läsa allas olika "måsten". När det gäller luktviolerna så har min satsning från förra året slag väl ut. Har väl förlorat två, men resten står med knoppar. Är helt överlycklig att jag, mot vad jag brukar, har namnet kvar på samtliga. Verkligen inte likt mig :-)
  Jag förstår att Sune har tillverkat alla fina rostiga kanter. Får man nyfikna sig hur de är förankrade i jorden?
  Ha det jättegott!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att de flesta av dina inköp klarat vintern. Jag har blivit av med en.
   På baksidan plåtkanterna i grönsakslandet finns fastsvetsade armeringsjärn som slagits ner ganska så långt i jorden.
   Fortsatt härlig söndag!
   Birgitta

   Radera
 5. Det är något speciellt med att så, oavsett om det är blommor eller grönsaker :) Har däremot aldrig tänkt på om fröerna doftar. Luktärtor har jag i år äntligen fått sått :) Tack för trevligt sällskap på mässan :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själva! Det blev en trevlig kväll med mycket prat😊
   Fortsatt skön söndag!
   Birgitta

   Radera
 6. Ååå tänk att få gå in i fröriket :) Kanske tur att jag aldrig ens frågat... Zinnia gror väldigt snabbt i värme så dina fröer vill nog bara få det lite varmare. Luktärtorna grodde några dagar senare. Din köksträdgård var inspirerande ordningssam.

  Ha en härlig söndag! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köksträdgården är inte särskilt stor men jag är väldigt glad i den. Köpt fler sparrisplantor som skall planteras i början på veckan. Har förstått, pratade med Cecilia Wingård och Gunnel Carlsson på mässan och de gav mig samma råd som du. Ta in fröerna i värmen och det skall jag strax göra.
   Fortsatt skön söndag!
   Birgitta

   Radera
 7. Gillar ditt köksträdgårdsrum. Snyggt med allt rostigt och inte minst utsikten!
  Det finns mycket man inte vill vara utan:) Har lite funderingar på sparris här. Vi får se.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja utsikten är fin. Igår planterade vi ytterligare några sparrisplantor. Kunde inte motstå dem på mässan men det dröjer några år innan vi kan skörda.
   Glad Påsk!
   Birgitta

   Radera
 8. Ringblommor är jag väldigt svag för, en doft från barndomen. Otroligt att dofterna känns igen så väl. Luktviolerna sprider sig hos mig men blommar sällan, eller också har jag inte sett blommorna. Sätta i kruka är en bra idé.
  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte du kan missa doftviolernas blomning på grund av doften en varm och solig dag. Här blommar de plantor som står soligt allra mest.
   Glad Påsk!
   Birgitta

   Radera
 9. Zinnior sår jag varje år men har bara lyckats några enstaka gånger. Min mamma sår sina insamlade fröer direkt på friland och lyckas alltid. En av livets orättvisor som jag får lära mig att hantera.
  Nu är längtan för trädgårdslivet verkligen stor, tyvärr verkar inte årets första längre lediga period bli så bra vädermässigt.
  Men vi är nog ute ändå.

  SvaraRadera
 10. Låter härligt med doften av fröer, och en förhoppning om att det skall växa och bli något riktigt gott. Ibland lyckas jag inte alls med det jag sår, och ibland går det över förväntan. Köpte en hel del frön på mässan, även om jag hade tillräckligt redan. Det är ju så kul.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 11. Vilka måsten man har varierar över tid. Jag får färre sådana med åren men zinnia och rosenskära vill jag gärna ha så de sår jag varje år. Snygga och praktiska stålkanter hos dig.
  //Helene

  SvaraRadera
 12. Tack för att du påminner om Zinnian, jag måste ju så den nu! Ska bara tina upp jorden först. Igen.

  SvaraRadera