onsdag 19 april 2017

Blåsippor, blåsippor och blåsippor


Jag hade förmånen att växa upp på landet och leva nära naturen. Vi, mina syskon och jag, visste precis var den första tussilagon skulle visa sig, var vi kunde plocka de allra första vitsipporna och vart vi skulle gå för att se blåsippor i massor. När det var dags för majnycklar och smörbollar hade vi också våra ställen och till Mors Dag pockade vi alltid skogsviol och ibland liljekonvalj. Kanske är det därför jag är så glad i den tidiga vårblomningen och fortfarande plockar buketter.Nu har jag majnycklar både här i trädgården och på landet och på båda ställena låter jag dem sprida sig så där lite lagom i rabatterna men även bland stenplattorna på några ställen. Sprider sig villigt, det gör de. De med gula blommor är fina men de rödblommande tycker jag mest om. 


Båda har en doft, en gullvivedoft, som bär på minnen.

Trädgårdens första lilla blåsippsplanta fick jag från mamma redan 1982. Att jag vet det beror på att jag har en lista över nästan alla trädgårdens växter. 
Riktigt, riktigt, nördig har jag aldrig varit men att skicka efter färska blåsippsfröer från England som jag gjorde 2004 kan kanske ses som 'nörderi'? Samma år köpte jag en Hepatica nobilis 'Freckles' på Göteborgs Botaniska Trädgård när vi under våren gjorde ett besök där.


Den plantan har under dessa 13 år vuxit till i omfång och lämnat rikligt med fröer. Har i vår sett att det finns flera små fröplantor med prickiga blommor och ingen är den andra lik.

Vad skillnaden är, mellan Hepatica nobilis var japonica 'Freckles' och Hepatica nobilis 'Prickel' förutom namnen, vet jag inte. Hoppas du hör av dig om du vet.


För ca 10 år sedan ersatte jag vintergrönan under buskarna med några blåsippsplantor och drömde om en matta med vackra blåsippsblad som marktäckare och nu börjar drömmen gå i uppfyllelse.
Blåsipporna hos oss sprider sig numera rikligt men det har de inte alltid gjort. Under åren som gått har jag tagit död på många plantor på grund av min okunskap. Hepatica nobilis 'Alba Plena' från riksmötet 2010, är trots att jag flyttade den när den började se ynklig ut, död och borta från trädgården. Det samma gäller Hepatica nobilis var. japonica 'Shirayuki' som jag köpte 2004 av J. Peters i Tyskland. Den plantan var så dyr att mamma, som var med på resan, tyckte att den skulle jag bli tvungen att hålla begravning för när den dog. Död är den, den bara försvann så någon begravning behövdes inte. Den dog för att jag försökte mig på att dela den. Sedan dess har jag slutat med allt vad delning heter när det gäller blåsippor.


Den här som blommar nu vet jag inte namnet på men den är så vacker med den bruna vårfärgen på stjälkar och blad tillsammans med blommornas vita kronblad och vita ståndare.
Har bytt blåsippsfröer med Gunilla i Ekeby och ganska många av sådderna från hennes fröer tror jag har börjat blomma. Tyvärr är jag lite slarvig med namnskyltar till mina frösådder men den här är en av kandidaterna.
I år blommar Hepatica x media 'Harvington Beauty' så fint och det görockså Hepatica transsilvanica 'Elison Spence'.
Den sistnämnda har jag tagit död på ganska många plantor av sedan 2004 då jag köpte den första från Rare Plants. Den som blommar nu kommer från Bertil och så fort jag upptäckte att plantan blev mindre och mindre flyttade jag den till 'pånorrsidanavdenlövfällandehäcken' Är själv verkligen fascinerad av att blåsipporna trivs så gott just där. Gissar att det beror på mycket vårsol, skugga under de riktigt varma sommardagarna och ett tjockt lövtäcke under vintern.Först med att slå ut sina blommor den här våren var Hepatica japonica 'Omurasaki' en blåsippa jag köpt i Danmark. Inget stämmer när jag söker på namnet så jag gissar det är en fröplanta. 


Denna köpt som Hepatica japonica x nobilis blå med röda ståndare är tillsammans med 


Hepatica nobilis var acutiloba 'Louise Koehler' 
och de dubbla blå Hepatica nobilis sist ut med att visa upp sina blommor.
Här är det inte bara egna frösådder som är namnlösa utan också de jag valde ut i slutet av maj för ca 10 år sedan när jag fick gå runt bland J. Peters båsippsbänkar. Då fanns inga blåsippor i blom utan det var de vackra bladen jag föll för men många av dem visade sig också ha fina blommor.

På många av sipporna har kronbladen blivit nästan helt uppätna av trädgårdssnäckor. Dessa snäckor som vi har i massor och så fort jag är ute i trädgården går jag fram som en snäckkross.


Tycker att alla blåsippor är väldigt fina men finast av dem alla är nog ändå den enkla blå med vita ståndarknappar.

18 kommentarer:

 1. So many different heapatica`s! Thank You for sharing. They are beautiful.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks for your comment.
   /Birgitta

   Radera
 2. WOW!! Vilken samling skönheter. Den ena finare än den andra!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de härliga! Det går inte att låta bli att tycka om dem ;-))
   /Birgittaa

   Radera
 3. Otroligt så många olika varianter du har. Alla lika vackra. Har de vanliga blåa och en röd, och de är lika efterlängtade varje år.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är de riktiga glädjespridare oavsett färg på blommorna.
   /Birgitta

   Radera
 4. Så fina! Den där fräkniga har jag aldrig sett förut. Ljuvlig!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den prickiga är lite speciell och väldigt fräsch i sin framtoning.
   /Birgitta

   Radera
 5. Helt underbara blåsippor. Vi är på väg till J Peters om några dar, få se vad vi hittar där. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas ni får en riktigt trevlig resa och hitta många spännande växter.
   /Birgitta

   Radera
 6. Helt underbara skapelser du visar :) Jag har hittat olika H japonica från engelska plantskolor men inte vågat köpa. Klarar de sig bra utomhus i vårt klimat? Ingen är billig men en del är ju svindyra på riktigt :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta japonicor har klarat sig finfint. Varför inte börja med lite frösådder. Titta förbi i början på juni.
   /Birgitta

   Radera
 7. Hej!

  Ett väldigt trevligt inlägg med proffsiga bilder på vår kära blåsippa.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många tack! Nog är blåsippan en verkligt kär växt.
   /Birgitta

   Radera
 8. Älskar att plocka vårbuketter jag också, har aldrig tänkt på varför men det kanske är som du säger att det påminner om barndommens ljuvliga buketter av majnycklar, vitsippor och framför allt vårlök :) Dina underbara blåsippor blir jag grön av avund över ;) ÄLSKAR bilden av alla blåsipporna utefter häcken :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja buketter växer man nog aldrig ifrån att plocka, tur det :-) Nu har blåsipporna under häcken verkligen kommit igång både med blommor och massor av fröplantor.
   /Birgitta

   Radera
 9. Är det något (förutom violer) som jag verkligen skulle vilja lyckas med är just blåsippor. Undrar faktiskt om jag inte också - äntligen - har hittat stället där de verkar trivas...fast alldeles säker är jag inte ännu. Dessa älskliga blommor kan få vem som helst "ur balans", men din blåsippshäck kan få en att svimma...:-)

  Ha det gott - båda!
  /Anja

  SvaraRadera
 10. gullvivor snart... rådjuren nafsar på tulpaner ;(

  SvaraRadera