fredag 31 mars 2017

Olika nyanser av blått, rosa och vitt.

Blåsipporna är tillsammans med snödropparna vårtecknens vårtecken för mig. Snödropparna har vid det här laget blommat länge men både i Sundsby på Tjörn och här i trädgården har blåsipporna börjat slå ut under veckan som nu snart gått. 


Finast, allra ljuvligast, tycker jag de blåblommande är, 


men även de med blåprickiga, rosa, 


rosaröda, 


äppelblomsrosa 


eller vita blommor är längtansvärda och helt underbara. 

Är så glad över att de trivs på norrsidan av vår lövfällande häck så att jag när jag öppnar ytterdörren en solig dag vid den här tiden på året möts av utslagna blåsippor i alla de färger. Det har enligt Åke Ohlmarks i boken Linnés hälsoörter länge varit känt att den som äter vårens första blåsippa inte kommer att bli sjuk på hela året. Ätit någon har jag ännu inte gjort så jag vet inte om påståendet stämmer.  
Blåsippan ute i backarna står av Alice Tegnér är en visa som dyker upp i tankarna nästan som på beställning vid den här tiden på året och det gör även dikten av Moa Martinsson och det är inte första gången jag skriver den här på bloggen ;-)

Den blåa vinden

Det är blåsippsblåst över slänten
har ni sett att vinden är blå?
Det skvalar och sipprar från skränten
dit ner där sipporna stå.

Än är det bara små knoppar
att försiktigt ta en och en
medan töet droppar och droppar
i den långsynta solens sken.

Sydsläntens sippor har blommat
i tusen och tusen år
och sinnen som frusit  och domnat
har vaknat varje vår.


'Det finns i vår flora både praktfullare och subtilare varelser än blåsippan, men knappt något älskligare. Den symboliserar den nordiska våren. Den är vårens förstling framför andra. Den blommar i första käldraget vid björkens rödaktiga och aspens grå blommors framkomst, då norsen leker, gräsen framskjuta och annandagsfrossor yppa sig.' C.F Hoffberg
Käldraget är ett ord jag undrat över men nu vet jag att det är den tid då tjälen 'dras' ur jorden. Den här vintern har vi nästan inte haft någon tjäle alls.


I onsdags plockade vi årets första små vitsippsbuketter, Kersti och jag, när vi gick vår skogspromenad. Blåsipporna i trädgården har jag ännu aldrig plockat en enda blomma från - snart dags kanske?
Vårtecken 2017 är veckans tema i Blommig Fredag. Fler inlägg hittar du här.

Trevlig helg!

19 kommentarer:

 1. Här har käldraget stannat upp för tillfället. Men de blåa blåsipporna som slagit ut klarar nog ett snötäcke någon dag.
  Så många fina sorter du har! Attans att vi inte bor nära varandra så jag kunde komma och tigga några plantor när/om du delar dem senare i år...
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delar aldrig min blåsippor. Har någonstans hört att blåsippsplantor kan bli väldigt gamla. Så jättegamla hinner de inte bli under den tid jag har kvar här på Jorden men jag är nyfiken på om de kan fungera som marktäckare och hur lång tid det i så fall kommer att ta.
   Trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 2. Herreje! Vad ska jag med riktiga blåsippor till när jag kan stanna här och se hur de egentligen ska se ut:-)! Så otroligt fina bilder. Du överträffar dig själv!
  Men, der "riktiga" hos mig har jag förökat enligt ditt recept och det funkar.
  Dikten har du publicerat förr - den tål att läsas om igen! Jag delar också din kärlek till blåsipporna! Som barn plockade jag blåsippor till mamma på morsdag, den andra helgen i maj. Så sent blommade de i min barndoms Helsingfors.
  Ha det gott! (Skulle önska mig en "Kersti" som jag kunde ta en promenad med ;-))
  Ha det gôtt!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är det dags att plantera isär förrförra vårens fröplantor. När man trycker ner hela fröställningen blir det många plantor på liten yta.
   Trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 3. Underbara bilder och texter! Käldrag - ett nytt men bra ord för hos mig har den verkligen dragits ur jorden i år. Och tack för påminnelsen om Sundsby - fantastisk plats att vara och vandra på.

  HA en fin helg! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sundsby är alltid en härlig plats men just nu lite mer ;-)
   Trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 4. Här finns tjäle, men blåsipporna mina blommar. Ännu sparsamt men fler knoppar kommer. Ibland plockar jag in några, en av varje färg.
  Vitsippor, det dröjer innan några sådana kommer att plockas. De syns ännu inte.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag skall göra som du, plocka in en av varje och lägga i en skål med vatten.
   Trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 5. Åh så mycket jag tycker om ditt inlägg. Jag älskar också blåsippor men har aldrig sett så många olika som hos dig. Och dikten hade jag inte läst förut heller, så vacker. "Blåsippan ute i backarna står" går jag annars alltid och gnolar på den här tiden på året. Käldraget har ännu inte inträffat fullt ut i min trädgård ännu så vattnet har inte sjunkit undan. Men det är på gång. Och jag fick lära mig ett nytt ord.

  Ha en skön helg bland alla dina vackra sippor!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. I alla tider verkar människor ha tjusats av blåsippor så det kanske inte är så konstigt att även vi gör det.
   Trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 6. Underbara blåsippor i olika färger. Får nog gå på jakt efter de vita, så vackra. Mina är inte riktigt utslagna ännu, men snart.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 7. Oj vilka vackra blåsippor! Den "äppelblomsfärgade" har jag inte sett
  tidigare, bara för vacker! Fina bilder också!
  Skön helg!

  SvaraRadera
 8. Ja det är verkligen något speciellt med blåsippor, en riktig "vårens budbärare" för mig :) Vitsipporna har jag sett komma i trädgården men bara bladen ännu så länge, snart kan även jag plocka en bukett :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. Vilka makalöst vackra foton på en av mina absoluta favoritblommor. Och så din fina text till! Moa Martinssons dikt har jag aldrig sett förut, men tar den direkt till mig. Tack.

  SvaraRadera
 10. Dina bilder idag är absolut de finaste jag sett på hela veckan, en njutning för ögat. Trevlig helg! /Charlotte

  SvaraRadera
 11. Vet du att jag har bara en enda planta av blåsippa. 4 år gammal Och den har gett noll blommor i år.
  Vill verkligen ha många men de verkar ju inte riktigt trivas men kanske jag ska leta efter några på Nordiska Trädgårdar.

  //Veronica

  SvaraRadera
 12. Underbara färger!!

  SvaraRadera
 13. Ingen tvil om hvem som er den vakreste og mest etterlengtede vårblomsten...
  God søndag!

  SvaraRadera
 14. Så härligt att ha så många olika blåsippor, vilken lycka! Jag visste inte att det fanns så många.
  Underbart fina foton.

  SvaraRadera