fredag 27 januari 2017

Månadens bild och Blommig Fredag.

Eftersom vi inte har vare sig snö eller tjäle är det lätt att tro att våren är här fast det bara är januari. Idag har vi, min man och jag, återigen varit på landet. 


Maken har fortsatt med slyröjning och jag har börjat städa berget. Det är underbart att kunna vara ute och få både jord, mossa och gamla löv under naglarna och röda kinder av solen. Temat i Blommig Fredag den här veckan är månadens bild och min bild/bilder får bli på berget, 



det där berget på landet som jag tycker så mycket om. Rensat bort löv och ogräs men låtit det mesta av mossan, alla de vilda blåklockorna, taklöken 



och 'ogräset' från Sophie få vara kvar. Vad växten jag fått av Sophie heter vet jag inte och något ogräs är det egentligen inte men i gruset på grillplatsen finns massor av liknande plantor i mindre format som verkligen är ett jäkla ogräs.
Plantorna från Sophie får stå kvar för att fröa av sig. Kanske kan det bli en fin vårblommande och marktäckande matta där i bergsskrevan under enen och häxkvasten från Karin i Skara.


Tycker väldigt mycket om de olika mossorna som klär in berget men mest om den här nästan smaragdgröna och lite kuddformiga. Den smyger sig in så fint mellan berget och de gjutna trappstegen och mellan plattorna på uteplatsen. 


Den andra som jag heller inte vet namnet på brer ut sig lite för mycket för min smak, tar helt enkelt för mycket plats, men är lätt att ta bort vid fuktigt väder.


Idag tittade jag mig runt i vår lilla trädgård på landet. Där har vi inte särskilt många växter men ekarna, en stor vild och en inköpt hos Tommy Ahnby, har så olika storlek på bladen. Den med stora blad inköptes 2008 och jag har inget annat namn på den än Quercus tyvärr.


Skillnad på storlek, eller hur?

Trevlig helg!

29 kommentarer:

  1. Vilket fantastiskt ekblad!??

    Ibland saknar jag verkligen att ha en riktig natur i trädgården! Allt är bara på låtsas här och just det där med mossor berg och naturligt grus är så svårt att få till på en platt villatomt. Så jag får sukta i andras bilder !

    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. På landet har vi kuperat men hemma är det platt som en pannkaka. En riktigt platt villatomt.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  2. Håller med dig, mossa är så vackert :) Ibland växer de lite för mycket och på fel plats bara ;) Du kanske kan få reda på namnet på eken genom att kolla upp vilka sorter Tommy har i sitt sortiment? Häftigt blad i alla fall :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. Väldigt stora blad på din ek. Lite tropisk känsla över växter son har så stora gröna blad. Gillar också berg i dagen och er stenläggning smiter ju så fint ihop med berget också.
    //Helene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Helene! Den där stenläggningen jobbade vi länge med.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  4. Låter som ni haft det skönt på landet. Så söt liten växt! Gillar plattsättningen som gränsar med berget!
    Trevlig fortsättning på helgen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Merja, Maribel, Anne-Kristin och Villrose!
      Nog är det härligt att få jord under naglarna. Yr har lovat vinter veckan som kommer men det kanske är fel och i så fall finns fortfarande möjlighet till lökplantering.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  5. Så deilig med utejobbing, og så fint å få unna restene fra fjoråret! Jeg har også så vidt kommet i gang, nå håper jeg det blir oppholdsvær i dag, så jeg får kost meg noen timer ute! Ha en fin lørdag! Hilsen Anne-Kristin

    SvaraRadera
  6. Skönt att komma ut och få jobba i trädgården, saknar det på vintern. Din lilla växt är söt, och ett så stort ekblad har jag nog inte sett förr.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
  7. For en fin plass, og tenk å komme i gang med å ordne i hagen allerede!
    God helg!

    SvaraRadera
  8. Svar
    1. Berg är alltid fint, mossiga eller inte!
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  9. Det är en underbar känsla att kunna vara ute och få ljus, ha meningsfulla uppgifter. Jag blir tokig de dagar det inte går. Det där stora ekbladet såg spännande ut... Mer att leta efter under sommarens tur. Sen plockade jag lite olika ekollon i Lyon som jag ser fram emot ska gro.

    Trevlig helg! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg när jag krattade gräset på landet att de vanliga ekollonen började gro. Hoppas dina från Lyon gör detsamma.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  10. Det jag saknar i min trädgård är berg. Vi har en helt plan tomt där jag försökt bygga upp lite nivåer men det blir ju inte som ett berg precis. MAn får göra det bästa av det man har. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så, man får göra det bästa av det man har. Berget har vi på landet men hemma är trädgården platt, men det vet du ju!
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  11. Vackert med berg och mossa. Det blir snyggt med stengången som går längs med bergskanten.
    /Kitty

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir det fint med stenläggning som knyter an till berget!
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  12. Härligt att vara ute! Jag gick också ut en stund idag och slängde lite skräp och njöt av solen, men annars infann sig inte något trädgårdssug. Ganska skönt när temperaturen ligger under nollan i och för sig, så kan man spara sig till våren.
    Kram Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ha möjlighet att vara ute oavsett om solen skiner eller inte är ett stort plus i tillvaron vare sig man är pensionär eller inte. Det gäller att bejaka livet!
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  13. Jag känner som Carina, vill ut och fixa och dona även på vintern. Det är inte så konstigt kanske, jag sitter ju på kontor från morgon och kväll på veckorna. Så jag avundas dig för dagens insats, jag fick ägna denna härliga vinterdag åt andra plikter, tyvärr. Du har ett mycket vackert berg att pyssla om!
    Hälsar
    Marta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Längta inte Marta, innan du vet ordet av är du där! Det gäller hela tiden att leva i nuet.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  14. Jag vill också ha ett vackert berg! Så fint och rogivande.
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det fint! Kom och hälsa på i sommar.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  15. Förstår att du gillar det berget, sååå vackert och inbjudande att fylla med "bergväxter"!
    En ek med jätteblad! Finns det sådana?
    Kan tyvärr inte utnyttja det fina vädret, fick ryggproblem, troligen ischias, förra veckan och det kan nog hålla i sig länge...
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du har kryat på dig!
      Berget Kommer att rensas men annars bara att få vara. Inga mer växter att ta hand om här inte.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  16. Vilken härlig vy! Jag förstår att ni mår gott där!/Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gör vi. Titta in om ni har vägarna förbi men mejla oss först så vi finns på plats.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera