fredag 16 december 2016

Nolltolerans - veckans tema i Blommig Fredag.

En gång i tiden tyckte jag att det bara fanns rätt eller fel när det gällde det mesta här i livet men idag har gränserna suddats ut.
Det enda som jag just nu kommer på när det gäller veckans tema nolltolerans är att jag inte har någon som helst förståelse för människor, barn eller vuxna, som mobbar eller försöker sko sig på andras bekostnad.Det här är ju ett inlägg i Blommig Fredag så nog borde det handla mer om växter och trädgård än om människor men på något konstigt vis beter vi oss på samma sätt. Det finns växter som precis som vi breder ut sig och tar för sig utan att visa hänsyn, de som är mer försiktiga i sin framtoning och de som inte uppskattas på grund av sin färg.


Själv hör jag till dem som under många år, nästa alla, haft nolltolerans i trädgården av allt vad plast heter, petunior och alla växter som haft gula eller orange blommor, så som tagetes och ringblommor. Nu har jag mer eller mindre omprövat allt när det gäller trädgården. Har några färgglada plastkrukor som ibland får komma ut,


älskar ringblommor, 


har kryddtagetes som kantväxt i grönsakslandet


och som marktäckare i stora krukor, men nolltoleransen finns kvar när det gäller mobbning. Växter med alltför stora sådana tendenser går lätt att gräva bort. Tänk om det varit lika enkelt att förändra människor?
Fler inlägg på temat hittar du här.

Om några dagar passerar vi årets mörkaste tid och sedan börjar ljuset komma och dagarna blir under ett halvår bara längre och längre. I början på veckan kom årets första frökatalog i brevlådan och det första jag såg i den var ringblommor i många olika gulorange nyanser.

Trevlig helg och fin sista advent!


14 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet Birgitta, mobbning är bland det värsta som finns! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Jag tror det har med erfarenhet att göra det där med tolerans och att gränserna suddas ut, och som gör att vi kan acceptera olikheter och se tjusningen och uppskatta det som är annorlunda. Allt är inte svart eller vitt, utan det finns nyanser, både ute i samhället och i våra trädgårdar.

  Tänk att det snart vänder! och att vi går mot ljusare tider :) Härligt!

  Trevlig helg!
  /Birgitta

  SvaraRadera
 3. Ja, hur ska jag uttrycka det....Växter är ju också människor - bara helt annorlunda ;-)
  Där har du hittat träffande liknelser :-)
  Om du har börjat gilla de lite orange tonerna så har jag börjat se på vissnande växter med andra ögon tack vare dig. Man är ju inte helt omöjlig - att förändras och kultiveras lite är ju inte helt fel .-)!
  Ha en otroligt fin helg! Båda två så klart!
  /Anja

  SvaraRadera
 4. En fin tolkning av temaet! Hagen er på et vis et minisamfunn, hvor også noen breier seg ut på andres bekostnig, ja regelrett kjører over dem! Noen skulle ha kraft til å luke ut slike tendenser blant mennesker også.
  Riktig god helg!

  SvaraRadera
 5. Stämmer vi ändras genom åren, men en människomobbare förblir ofta en mobbare genom livet,
  liksom att vissa växter tar för sig mer än andra. Bra inlägg!
  trevlig advent!
  Luna

  SvaraRadera
 6. Vi slipas av med tiden, så är det nog. Har också haft samma nolltoleranser som du och gett efter när det gäller gult och orange men har fortfarande inte gärna plast i trädgårdskrukor. Hellre trä, betong, lera. Försöker tänka ekologiskt och när jag använder plast till såpottor så återanvänder jag dem även om det innebär en himla massa disk (i regn vatten). Man gör vad man kan. Om alla gjorde det skulle kanske barnbarnen ha en bättre framtid?
  Önskar dig en trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
 7. Vi blir nog mer och mer accepterande. Livets skola gissar jag påverkar. Intoleranta människor upplever jag som oerhört provocerande...

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 8. Vilken bra och tankfull tolkning. Gillart mycket!
  Det är så självklart att ha Nolltolerans mot mobbning och trakasserier.
  Självklart för många men tyvärr inte för alla!
  Jag är även jag en sån som gått ifrån att neka gult till att gilla det skarpt!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Hej Birgitta!
  Ringblommor är ju glada växter, som är nyttiga på så vis att man kan göra salva av dem. Jag har också omvärdera det gula och orangefärgade. Tycker de lyser bra med blåtonat.
  Trevlig Helg!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 10. Bara att inse att smaken ändras med tiden.Ringblommor och sommar hör ihop tycker jag. Och tänk så många varianter det kommit!
  Man kan frossa i bara dom;)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Jag är precis i början av min "jaggillarnoggullaochorangablommortrotsallt" resa. Kanske når jag målet under nästa säsong eller så gör jag det inte. Jag vet däremot att min smak ändrar sig år från år :)
  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 12. Älskar ringblommor men har en bit kvar till tagetes. Dina rostkorgar/krukor är så underbara. De två på sista bilden är fantastiska. Vilken möjlighet att kunna få dem gjorda efter behov. Snyggt och proffsigt hantverk.
  //Helene

  SvaraRadera
 13. Härliga paralleller och visst håller man med.
  Ringblommor sådde jag för första gången förra säsongen och det blev en succé. Tegetes, en ljusgul variant är en annan sommarfavorit.
  God jul!
  Marta

  SvaraRadera
 14. plast håller fukten bättre och ofta roligare färger...

  SvaraRadera