fredag 23 december 2016

God Jul!

är temat i denna fredagens Blommig Fredag och fler bidrag hittar du här.
Vet inte om det beror på erfarenhet, visdom eller ålder, men kan ju alltid hoppas på visdom, att vi lämnat julstressen bakom oss.

Julgranen får växa till sig ett tag till


och julblommorna är i år bara hyacinter, många hyacinter för doftens skull. Resten av det gröna kommer från skogen i form av mossa och ris.
Älskar kottar i alla dess former så det har jag alltid många av och nu till jul extra många men de får väl gå under namnet det bruna för inte är de gröna längre. Har dem i krukor istället för blommor, som täckning av jord istället för mossa och i adventsljusstaken istället för fönsterlav.


Inte riktigt allt det gröna kommer från skogen. Föll för en julros, en Helleborus niger, när vi besökte Tjolöholms julmarknad för några veckor sedan. Den står fortfarande lika fin på bordet utanför köksfönstret och är varje dag till glädje för både oss och småfåglarna.När jag förra veckan såg temat för denna fredagen kände jag att jag var tvungen att gå in på bloggen för att kontrollera vad jag tidigare skrivit. Jul är ju en tradition och därmed en upprepning och upprepar mig vet jag att jag gör.


Egentligen letade och tittade jag inte bara efter jul utan framförallt ville jag veta vilka julsagor jag under åren lyft fram. Som gammal lärare har man ju sina favoriter och min stora, den där man enligt mig inte kan vara utan, eller inte låta bli att föra vidare till barn eller barnbarn, är Legenden om julrosorna av Selma Lagerlöf. 


Den kom ut i bokform första gången 1908 och känns fortfarande till viss del aktuell. Julens finaste betraktelse, troende eller ej och oavsett om du tycker om skrönor, julrosor eller inte.

En riktigt God Jul önskar jag er alla!


9 kommentarer:

 1. En vakker fortelling...
  God jul til deg!

  SvaraRadera
 2. Så fint! ... och din lilla julbock var bland det charmigaste jag sett.
  God Jul önskar Lotta

  SvaraRadera
 3. Härligt med ris, mossa och kottar. Hittade ett fång med olika grönt till mina buketter också. Sagan blev jag nyfiken på...

  Önskar er en riktigt God Jul! Carina

  SvaraRadera
 4. Önskar dig en riktigt God Jul!
  /Marika

  SvaraRadera
 5. Det är ju inte så svårt att upprepa sig när det gäller julen ;)
  Samma lika år efter år...
  Men pynta vackert är...
  Vackert :D

  Ha en riktigt god Jul!

  //Veronica

  SvaraRadera
 6. Tack för din kommentar hos mig där du föreslog att det kunde vara Aina Masolle Stenberg som ritat min bonad. Jag har faktiskt lutat åt henne själv men inte lyckats söka upp någon info. Tyvärr så är signaturen borta, har suttit i ett av de av klippta hörnen.

  Legenden om julrosorna kände jag inte till. Tack för tipset, kände genast att jag vill fortsätta läsa den när jag läst första sidan.

  En riktigt God Jul till dig också!
  Anita

  SvaraRadera
 7. Frohe Weihnachten!
  Calendula

  SvaraRadera
 8. Mossa, kottar, julros och hyacinter bästa pyntet här också. Tack för lästips och god fortsättning på julen!
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Snygga krukor, din man är händig! Och tack för det fina lästipset. God fortsättning!/Monica

  SvaraRadera