torsdag 10 november 2016

Idag blev både krukorna och krukfaten rengjorda

och det känns fantastiskt skönt att ha det där efterhängsna gjort. Numera rengör jag enbart insidorna på krukorna. Utsidorna sköljer jag bara med riktigt varmt vatten och hoppas att det skall räcka för att ta död på alla eventuella skadedjur som försöker övervintra där. 

Algerna, mossan, ja själva patinan, som krukorna fått under åren de tillbringat somrarna ute, vill jag ha kvar. Det är den som ger liv och spänning bland växterna på uteplatsen och pelargonerna i växthuset.


Det är med planteringskrukor som med människor, tycker jag. Insidan är viktigast men patinan charmar, lockar och tillför mycket.
Trevlig helg!

13 kommentarer:

 1. Det var ju en fin liknelse. Jag gör som du skurar insidan ordentligt och är varsam med utsidan. Allra mest skurar jag köpekrukor av plast som ska återanvändas. Tjusiga fat du har!
  Alt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snabba du. Trevligt att du gör som jag. Visst är det roligt med likasinnade! Krukfaten, de blomformade, kommer ursprungligen från Gustavsberg och jag är väldigt förtjust i dem. Pastellfärgen och blomformen passar perfekt till terrakottakrukor.

   Radera
 2. Bra idé att bara skrubba insidorna! Drar mig alltid för kruktvätt och därute under all snö står förstås ett gäng och väntar, de får nog vänta till våren...
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. En fin liknelse! Här är dock både insidan och patinan - si så där.

  Ha det bra!
  /Anja

  SvaraRadera
 4. Läste ditt förra inlägg och ska lägga på minnet att göra en resa till England under deras vår.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Så sant så! Fin tanke där om dina lerkrukor...lite patina är snyggt :)
  Önskar dig en mysig fredag och härlig helg!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 6. En bra dag för sånt jobb. Och en väldigt bra liknelse. Mina krukor står snyggt men smutsigt travade så jag har ett vår- eller vinterjobb kvar.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 7. Vad duktig du är som skurar dina lerkrukor, det är så skönt att ha det gjort när våren kommer. Jag är lite kluven när det gäller lerkrukor och patina, å ena sidan är det snyggt och pittoreskt å andra sidan tycker jag att dom ser fula och otvättade ut och skulle vilja skura bort allt. Jag försöker vänja mig. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 8. Brukar slarva med det där, i alla fall på hösten. Brukar skura på våren när jag ska ha dem ;) Ruskigt vackra fat :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. Viss känns det gott när man gjort krukorna och fått lite vinterklart på den fronten. Jag har gjort lerkrukorna men har alla faten kvar.
  /Helene

  SvaraRadera
 10. Inte det roligaste jobbet, att diska krukor - men skönt när det är gjort. Jag försöker också vara varsam med utsidan men är å andra sidan inte så noggrann med insidan heller, använder bara vatten och diskborste.
  Kram Elin

  SvaraRadera
 11. Det är verkligen ett "jobb" som kan hänga över en länge. Det är ju oerhört skönt när det är gjort och varje gång tänker man; "det där var ju inte så farligt, varför har jag skjutit på det egentligen?".

  För min del är det framförallt alla små plastkrukor som jag skjutit upp att rengöra. Men det kommer bli väldans skönt till våren, när det är dags för omskolning, att ha det gjort.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 12. Jag tycker också det blir finare med lite patina. Gillar liknelsen med människor😍

  SvaraRadera