fredag 18 november 2016

Fådda växter

växter som fortfarande finns kvar i trädgården och som gör att jag minns personerna jag fått dem av, är det något alldeles särskilt med. Anna-Lena från Orust, faster Barbro och farbror Roland och Linnea, mammas och pappas goda vän är några som gör sig påminda när jag går där och pysslar.
Våra plånböcker, som nästan var helt tomma efter husbygget i slutet av 1970-talet, tillät då inga stor inköp när det gällde trädgården. Vi satsade på fyra fruktträd, några häckar i olika väderstreck, tre vitblommande syrenträd och ett blåregn.

Rabattväxter som t.ex perenner, fanns då knappt ens på önskelistan. Min faster och farbror bjöd in oss och vi fick gå runt i deras lilla trädgård och peka på växter vi ville ha delningsplantor av och Linnea lämnade en hel låda med perenner till mina föräldrar för vidarebefordran till oss.


Särskilt många av dessa växter har jag inte kvar men det kaukasiska fetbladet, Phedimus spurius, från faster och farbror är fortfarande marktäckare under kopparlönnen 


och skuggbräckan, både den med enfärgat gröna rosetter och den med gulvariegerade, kommer från Linnea 


och de finns på många platser i trädgården.
Det kaukasiska fetbladet behöver hållas i Herrans tukt och förmaning medan skuggbräckans framfart är mer försiktig. Just skuggbräckan, Saxifraga umbrosa, är jag väldigt förtjust i 


så den planterar jag i krukor både som solitär och som marktäckare och på platser där jag vill rama in eller täcka jord.
Trädgårdens första snödroppar, de dubbla Galanthus nivalis f. pleniflorus och en vanlig liten söt Galanthus nivalis kommer från Anna-Lena. För nästan exakt två år sedan fick jag ett brev från henne som börjar och slutar så här:


Hej Birgitta!
Jag var ute i trädgården och upptäckte hur många blommor det var på julrosen som jag fick av dej som liten fröplanta. Den har glatt mej många år nu. Det finns många minnen då man går i trädgården. Men tyvärr blir det inte så många promenader längre då jag har drabbats av en aggressiv blod och lymfkörtelcancer.
Tänk på mej nån gång då du rotar i fröpåsar och plantor. Dina vita kungsljus som jag fick har varit jättefina i år. Då tänkte jag på dej.
Ha det gott och en riktigt fin advent önskar jag dej och Sune.
Kram från Anna-Lena

Numera finns varken Barbro, Roland, Linnea eller Anna-Lena men de dyker upp i mina tankar när jag går där och 'skrotar' i trädgården.
Att minnas är temat i denna veckas Blommig Fredag och fler minnen hittar ni här.
Trevlig helg!

9 kommentarer:

 1. Så fint du återger dina tankar och minnen från släkt o vänner som inte längre är bland oss. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Växter i trädgården förknippade med kära anhöriga och vänner är särskilt värdefulla och får alltid extra omsorg. Och även om givaren är borta finns vederbörande alltid kvar nära nära och liksom där/här. Vårda dem!
  Önskar dig en skön helg!/Laila

  SvaraRadera
 3. Det är fint att bli ihågkommen i en blomma och att komma ihåg. Trädgård är så mycket mer än just trädgård.
  Trevlig helg
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Tänk så fint att minnas sina vänner genom växterna. Med andra ord är växter de finaste presenterna. Trevlig helg.

  SvaraRadera
 5. Det finns många fina minnen med växter man fått av någon bekant eller anhörig och som lever vidare i ens trädgård år från år.Sådana växter är man extra rädd om också.Trevlig helg /Margareta

  SvaraRadera
 6. Fint inlägg om att minnas. Förr köptes sällan något utan växter gick i arv. Många kulturväxter håller faktiskt på att försvinna och ratas speciellt av den yngre generationen. Det gäller även för inomhusväxter.
  Vi ska som du vara tacksamma.
  Ha en bra helg!
  Luna

  SvaraRadera
 7. Ja, veldig fint med planter som minner om gode venner og slektninger.

  SvaraRadera
 8. Vilket fint brev hon skrev Anna-Lena...
  Det är vackert att minnas i trädgården!
  Jag har aldrig planterat skuggbräcka i kruka men det ska jag verkligen komma ihåg till nästa säsong. De blir ju såklart jättevackra i krukor :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Vi är nog många som känner igen det där med fådda växter. Har fler hos mig med:) Fint att tankarna går till gamla bekanta och vänner medans man skrotar runt som du skriver:)
  Fint med skuggbräckan i krukor!
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera