söndag 11 september 2016

Enkla, vita blommor med vackra blålila inslag.

Har grävt bort ganska många växter idag. En del har fått ny växtplats, några skall få mellanlanda i det tomma grönsakslandet men de flesta hamnade bland renset som skall till komposten. Försökte pracka på grannen både nävor och lungört men hon tackade nej för hon hade precis som jag mer än fullt i trädgården. Nog är det konstigt att det skall vara så svårt att slänga perenner. Ettåringar rycker man ju bara upp och förpassar till komposten utan vidare.


Trots att jag idag gick där och grävde bort växter från trädgården på grund av platsbrist dök den fina anemonen jag såg på Sofiero för ett par veckor sedan upp i tankarna. Anemone 'Wild Swan'. Hade den funnits till försäljning när vi var där hade jag fått gräva bort betydligt fler plantor än vad jag gjorde idag.Anemone rupicola 'Wild Swan' blommar med enkla, vita blommor med vackra blålila inslag från maj till september, bara det låter mer än bra. Den är rikblommande och kan bli en långlivad perenn i trädgården om den skyddas mot vinterfukt och starka vindar. De första åren måste den vintertäckas mot just fukt. Bäst trivs den i full sol till halvskugga i fuktighetshållande och näringsrik mulljord. Plantan vill stå orörd och behöver ingen delning eller omplantering. Den blir ca 40 cm hög. ‘Wild Swan’ was selected from a group of seedlings derived from five or six different parents which included Anemone rupicola. The precise parentage is difficult to pin down but involves both early and late flowering types. ‘Wild Swan’ was chosen as the pick of a small group of seedlings by Elizabeth MacGregor at her nursery in Kirkcudbright, between Dumfries and Stranraer in south west Scotland, where it has been on trial for ten years. Information från MyGarden RHS.

Nästa år är den kanske vanlig i plantskolorna och då blir det till att återigen ta fram spaden för att gräva bort och ge plats.

8 kommentarer:

 1. Ja den vilda svanen skulle jag också kunna offra några andra plantor för att kunna ha. Väldigt fin.
  //Helene

  SvaraRadera
 2. Vilken skönhet! Förstår att du blev förtjust i den blomman, blomningstiden verkar ju nästan för bra för att vara sann :) Platsproblem har även vi fått, vill ha mycket mer än vi får plats med så då är det bara att börja välja vilka plantor som man verkligen vill spara på ;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Vilken skönhet!
  Här måste en hel del bort innan något nytt ska få plats. Jobbar på det.
  /anette

  SvaraRadera
 4. Den ska jag hålla utkik efter! Skulle vara fin i vår orangerirabatt! Till skillnad från dig har jag hur mycket plats som helst!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Du har en förmåga att visa det enkla på ett sätt som gör att, man börjar direkt "inse" att just den där växten kan man inte vara utan....-)!

  Ha det fint! /Anja

  SvaraRadera
 6. Den får gärna komma till plantskolan! Gräver också bort lungört och mycket är förpassat till skogsbrynet nära tomten. Klarar det sig så gör det, fast jag har till och med svårt att slänga ettåringar. Kan inte låta bli att experimentera med att ta sticklingar eller låta vissa plantor övervintra. Några klarar sig och får en god start på våren andra inte.

  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Den har vi också i trädgården. Jag vet inte om och när jag har köpt den men plötsligt stod den bara där och blommade, jättevacker. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 8. Jag tycker anemoner är jättesvåra. Hur många gånger som helst har jag försökt både den ena och den andra, men icke. På en halvdant skött fastighet i närheten växer däremot höstanemoner i stora bestånd. Jag tror det gäller att vara noga i etableringsfasen, som du skriver, och sedan går det bra.
  /Marta

  SvaraRadera