lördag 13 augusti 2016

Luktviolerna

från vårens inköp från Groves i England har stått inkrukade sedan tidig vår, i terrakottakrukor visserligen, men när man som jag under sommaren bara springer runt så fort som möjligt med bevattningsslangen och oftast utan att känna efter i krukorna om vatten behövs är det lätt att förvattna. Just förvattnat är det jag måste gjort, i alla fall i en av krukorna, trots kända tecken.
För mycket vatten = Plantan ser lite vissen ut, bladen börjar bli gula, plantan vissnar ner helt trots att jorden är blöt.
Nu står den nästan helt nedvissnade och blöta violplantan Viola odorata  'Christmas Violet' planterad i grönsakslandet tillsammans med de andra fem violerna.En del av säsongens potatisodling har lämnat plats. Den lilla plantan såg helt död ut när den planterades för ett par veckor sedan.Skall bli spännande att se om den orkar repa sig och om en del av alla de fröer jag såg när jag grävde ner den i jorden gror och om 'avkomman' är frökostant och får likadana blommor som moderplantan.

Nu har violbuketten från i våras sedan länge orkat ihop och de torra blommorna hänger längs vaskanten.


Mer information om Viola odorata 'Christmmas Violet' .
- This free flowering violet has very pale blue-white flowers on short stems - it has an almost dwarf habit. Slight scent. Floweringtime: Late winter to early spring. Grow in humus rich, moist but well drained neutral - alkalin soil. They require winter sun and summer shade.

Viola odorata 'Admiral Avellan' är en av de sex jag köpte i våras och som nyss fått en plats i grönsakslandet. En av dem som fortfarande efter fyra månader i kruka såg både grön och pigg ut.

God fortsättning på sommaren!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar