fredag 4 mars 2016

Vårtecken

är temat i denna veckas Blommig Fredag och detta blir mitt bidrag.
'Där ute ligger ännu snön vit och ren, men framför mig här inne står i sitt lilla glas en glänsande solgul liten blomma, vintergäcken, den första på året. Det behövdes endast gårdagssolen för att smälta en liten bit snö utanför husknuten och strax stack den lilla upp sitt trotsiga käcka huvud och öppnade på vid gavel sin leende guldgula blomkrona.'
Ur vårblommor av Axel Holzhausen.

När vi, min man och jag, var i Danmark för ett par veckor sedan kunde jag inte låta bli att köpa på mig några olika krukodlade vårlökar och penséer. 
Alla dessa står nu i garaget under de kalla nätterna men får flyttar ut i både regn och snö om det är plusgrader under dagen. Ser fram mot att få se de ljusgula och orangea hyacinterna blomma. Enligt väderprognoserna verkar den värsta kylan ha gett sig så snart så kanske redan i morgon får de bli kvar ute dygnet runt.

Trevlig helg!

15 kommentarer:

 1. Vi nordbor har lärt oss att ta tillvara vartenda vårtecken! Vintergäck är så otrolig i sin litenhet men att den ändå kan ge så stor vårglädje med en endaste liten blomma.
  Mina vårlökar står i den ouppvärmda delen av växthuset vilket verkar vara lagom bra. De utvecklas inte för fort - man vill ju njuta länge av blomningen.
  Hyacinterna av de färger du beskriver har jag också fallit för och brukar ha några krukor ute när kylan har släppt. De är riktiga humle-och bimagneter på våren.

  Nu väntar jag otåligt på violerna!!! Så roligt det ska bli:-)!
  Ha det gott! /Anja

  SvaraRadera
 2. Tänk hur glad man kan bli av en liten mini sol i ett glas!?

  Det är ett vårtecken om något även fast den heter Vintergäck :)

  Ha en skön helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 3. Oj så många spännande krukor du fick med hem.Hoppas du visar bilder på när det börjar blomma i dom.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 4. Spännande och roligt med många nya vårlökar och ett riktigt vårtecken. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 5. JAg har ännu inte köpt på mig några vår blommor men jag är såå sugen. Ska försöka hålla mig till nästa helg då jag åter är ledig :)

  SvaraRadera
 6. Så gulligt! Jag måste allt plantera mer vintergäck på fler ställen. Den står under björken och såg inte ut att trivas förra våren. Just nu är trädgården fortfarande vit av snö.
  Vacker krokus vas/skål i förra inlägget!!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Så underbart att frossa i så mycket härliga vårblommor :) Själv ska jag nog göra slag i saken och plantera om lite i mina "julspannar" på trappan. Lite vårblommor i stället för vissen prydnadskål gör nog susen i grådasket :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Spännande med gula och orange hyacinter! Visste ej det fanns.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 9. Tänk att ni också har snö! Vi har ovanligt lite i år max 3 dm har det varit så detär inte så stor skillnad mot resten av landet då. Trevlig helg/Monica

  SvaraRadera
 10. En härlig samling med vårblommor. Vintergäck får jag nog skriva upp på min att ha lista. Blommor tidigt på våren, vad är bättre än det.
  Ha en fin helg! Marika

  SvaraRadera
 11. De är ju så härligt att vi har förmånen att njuta inne först och sedan ute i jorden. Det är nåt att vara lycklig över. och det blir en längre vår då också
  Ha det gott i helgen
  Kram Meta

  SvaraRadera
 12. Blir så sugen. Ska ta mig en tur till vår fina torgmarkand endera dagen och se vad de har för kul.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 13. Så fina de är! Vi får vänta länge än och då brukar jag beundra dem på plats eftersom de är så få. Vilka fina vårkrukor du har att se fram emot.Härligt!
  Skön söndag!

  SvaraRadera
 14. Roligt med nytt! Visst är det härligt med vårlökar!
  Trevlig söndag!
  Milla

  SvaraRadera