torsdag 24 mars 2016

Men vad ska man välja?

Har du några bra tips på snödroppar att börja med? frågade Carina här på bloggen.
I går när jag gick runt med kameran konstaterade jag att alla snödroppar är väldigt fina och extra fina blir de när de fått stå några år och växa till små 'ruggar'. Här gäller inte less is more utan ju mer desto vackrare.
Visst tycker jag om dem alla men nog finns det de som charmar och förför mer än andra.
Personligen är jag mest förtjust i de enkelblommande, särskilt de som hänger på en skör tråd och dinglar så fort det kommer minsta vindpust och dit hör









































Galanthus 'John Gray' 



























och Galanthus 'Magnet'. 
De första lökarna av både 'John Gray' och 'Magnet' köpte jag 2006 från Ashwood Nurseries. Tyvärr överlevde ingen av dem.
2007 fick jag förmånen att besöka Kajupanks trädgård på Hisingen just när snödropparna blommade och med hem hade jag en liten kruka med Galanthus 'Magnet'.






























Det är de här lökarna som är ursprunget till alla du ser på fotot ovan.

2009 var första året jag fick snödroppslökar från Angela Whinfield. De finaste lökar jag någonsin fått hitskickade. Den 'John Gray'som växer i trädgården kommer från henne. Såg idag när jag sökte på nätet att hennes trädgård Snape Cottage är till salu. 
Galanthus 'Bertram Anderson' dinglar inte direkt men den har en stor, stor blomma som svävar när solen tittar fram och storleken på blomman gör att man omedelbart lägger märke till den




























och det samma gäller nästan också Galanthus 'Mrs Thomson'.









































När man sedan skall till att välja finns det snödroppar som börjar blomma redan tidigt i januari och de som fortfarande knappt tittat upp.
Att bara välja några få är inte lätt men de där som dinglar, ja nog är de extra fina...


10 kommentarer:

  1. Oj vad jag blir avundsjuk på dig som har så många sorter, det skulle jag också vilja ha, Vi har bara den vanliga som ju förstås också är jättefin. Glad Påsk. CArita

    SvaraRadera
  2. Underbara snödroppar och jag har - tror jag - bara "de vanliga". Förvisso kanske inte bara så bara, älskar dem. Men... blir nu sugen på att låta några namnsorter flytta hit... Härliga bilder!
    Glad påsk!
    önskar
    Katarina

    SvaraRadera
  3. Tackar, bockar och bugar :) Ska skriva ner dina tips. För jo jag tror jag känner som du. De dubbla är fina men de enkla är mer. Fast att ha de stora ruggarna är underbart :)

    Tack Birgitta! från Carina

    SvaraRadera
  4. De är bedårande allesammans!
    Ha en härlig påskhelg

    SvaraRadera
  5. Välja... nej, jag vill inte välja. Alla snödroppar helt underbara i mina ögon och just de små variationerna fascinerar.
    Jag har just konstaterat att jag har alldeles för få över huvud taget.
    Ha det så gott
    /Anette

    SvaraRadera
  6. Fastnar för 'Bertram Anderson', skulle passa här i vår storskaliga trädgård. Men de sköra dinglarna är också fina!
    Fortsatt skön påsk önskar Laila

    SvaraRadera
  7. Ujujuj, tur jag inte behöver välja. Jag nöjer mig med vår släktdroppe av okänd sort. Eller kanske en lite dubbel om det skulle dimpa ner någon... :)

    SvaraRadera
  8. Oj! Jag riktigt suger åt mig dina snödroppsåsikter. Måste kolla om jag fick någon dinglande med mig från dig förra året - fast , knappast! Jag fick i alla fall dubbla och jisses vad fina de är och så fruktansvärt bra de har tagit sig! Om fem år har jag också en riktig snödroppsträdgård - med fåtal arter och antagligen ingen som dinglar men med stooora ruggar;-))! Alltid något (fast knapast så att SVT med Gunnel vill komma och göra reportage precis...;-))!)

    Ha det gôtt!
    /Anja

    SvaraRadera