måndag 4 januari 2016

Kanske-kanske inte..

Vet ännu inte om den här växten, Sarcococca hookeriana'Purple Stem' som jag föll för på grund av den tidiga blomningen och för doftens skull, klarar en riktig västkustvinter, en vinter med regn och plusgrader varvat med många minus, barfrost och blåst.

Köpte den visserligen under vintern förra året, men den vintern var mild, inköpet gjordes i Danmark i februari och då stod den i ett stort växthus. Enligt många av de jag frågade när vi besökte Gartneriet Spiren skulle den klara sig fint här i Bohuslän men Gunnel när hon var här på besök i april trodde inte så. Nu blir det upp till bevis. Kylan har kommit, det är vitpudrat i trädgården men någon riktig snö har vi inte direkt. Inget som skyddar känsliga växter mot uttorkning och något extra skydd har den inte fått. I december fanns knopparna där men de hade knappt slagit ut och någon doft kunde jag inte känna. Här har jag planterat den mellan två smalväxande tujor, Thuja'Brobeck's tower', enbart därför att där går jag förbi nästan varje dag när jag skall slänga matavfallet i komposten och det är på ställen jag ofta passerar som jag vill känna väldoften, doften av vår, så tidigt som möjligt.


Skulle nu busken Sarcococca hookeriana 'Purple Stem' klara vintern här, växa till, komma med rotskott och blomma redan i början av året skulle det glädja mig mycket. Då skulle kejsarolvonet som just nu blommar för fullt och vinterjasminen verkligen få mer än fint sällskap.


God fortsättning på 2016!

11 kommentarer:

 1. Så söt...ny bekantskap som överträffar förväntningarna, grattis!

  SvaraRadera
 2. Den har jag funderat på många gånger så du får berätta sedan hur det går. Har den en chans så skall jag prova också. En annan växt som inte skall fungera är Skimmia japonica (Vinterbär). Jag har planterat ut från krukor kontinuerligt efter vinterpyntet och de har klarat vintrarna fint, även den frystorkande vintern för några år sedan.

  SvaraRadera
 3. Skimmia japonica vet jag inget om men när vi 2008 besökte Cornwall köpte jag Skimmia x confusa 'Kew Green'. Den frös tillbaka helt när vi hade den stränga och snöfattiga vintern för några år sedan. Nu kommer den med riktigt många blomklasar. Några har börjat slå ut och de andra är på g...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då hoppas vi på både Sarcococca och Skimmia i vinter. Båda doftar väldigt gott.

   Radera
 4. Håller alla tummarna för att den fina växten överlever hos dig, en växt jag aldrig sett:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 5. Hej Birgitta! Den som sett din underbara luktolvon i blom suktar efter liknande i sin egen trädgård - så som undertecknad :-)
  Den här växten som du vurmar för nu vet jag inget om. Måste googla. Annars vet jag att om du fastnar för någon växt så är den värd att tråna efter...;-)!
  Ha't! /Anja

  SvaraRadera
 6. Spännande! Att ha blom och väldoft i trädgården nu i januari låter väldigt lyxigt! Hoppas du har tur med nya växten också:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 7. En skikkelig liten søtnos :-)) Ønsker deg en flott start på det nye året! her har vinterkulden kommet og med den kommer finvær og solskinn :-)) Da kan vi ikke klage?!

  SvaraRadera
 8. Håller tummarna för Sarcococca hookeriana 'Purple Stem'! Själv har jag planterat citronmeliss vid porten till trädgårdslandet så den stryker längs benet när jag går in.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 9. God fortsättning Birgitta.
  Det där var ens spännande växt Birgitta.
  Har faktiskt aldrig sett den men nu får jag nog leta efter den.
  Barfrosten är värst här tar alltid något varje år.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera