tisdag 12 januari 2016

En gammal bok om violer

fick mig för några dagar sedan att minnas vårvintern 2007, violblommorna och doften. 































I början på det året fanns i Gardens Illustrated ett reportage om luktvioler Viola odorata och de tillsammans med snödroppar, julrosor och aklejor är jag väldigt förtjust i. Älskar violdoften men också blommorna och det har jag gjort så länge jag kan minnas men inte hade jag innan reportaget en aning om att det fanns så många olika namnsorter eller att det fanns luktvioler med blommor i så många olika färger, ljusblå, grårosa, ljusrosa, midnattsblå, vita och många fler.




































Det visade sig att plantskolan som reportaget handlade om även skickade plantor till Sverige och inte kunde jag låta bli att beställa. Någon vecka senare dök ett litet paket upp och redan innan jag öppnade det stack doften mig i näsan.








































Viola odorata 'St Helena'  med anor från i alla fall 1892 men troligen redan från Napoleons tid var en av violerna i paketet.
The Violet Book av A&D Allen-Brown fick mig att återigen leta upp plantskolan. Boken kan du se här https://archive.org/details/violetbook00alle
När jag sent i går kväll läste den gjorde jag tolkningen att den var skriven av två kvinnor, systrar kanske, som tillsammans och med mycket möda startade en plantskola med enbart violer av olika slag. I boken från 1900-talets början finns listor med odlingsvärda violer, visserligen för engelska förhållanden men jag blev nyfiken på hur många luktvioler som efter 100 år fortfarande finns kvar i odling och som går att köpa.
Plantskolan jag 'pratar' om heter Groves Nurseries och där finns Storbritanniens nationella samling av Viola odorata, fler än 100 olika luktvioler.

Efter att ha läst boken har jag lärt mig att revorna skall klippas bort för att få kraftiga plantor som ger mycket blommor. 
http://gladjekallan.blogspot.se/2007/12/himmelsk-doft-luktvioler.html

http://americanvioletsociety.org/index.htm, 


Tydligen är det inte bara jag som tycker om luktvioler. 

12 kommentarer:

  1. Ljuvliga små omtyckta även av mig. Har läst artikeln, också sett ett inslag från något engelskt program.
    Anette

    SvaraRadera
  2. Ljuvlig små smycken:)
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  3. Vilken ljuvlig bukett! Den bilden kan göra vem som helst till violnörd! Just nu behöver vi sådana bilder mer än någonsin!
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  4. Boken i sig är helt fantastiskt vacker. Jag förstår att den går inte att hitta hos oss, så som jag frågade dig i mejlen.
    Då jag får väl göra en "egen violbok" så småningom .-)!
    Buketten är fantastiskt fin.
    Gu' vad jag ser framemot beställningen!
    /Anja

    SvaraRadera
  5. Haha, jag har gjort exakt likadant...fast något år senare....läste ett underbart violreportage i engelsk trädgårdstidning. Surfade in på föreslagen plantskola....japp de skickar till Sverige...klick klick klick....
    Men sniglarna älskar deras blad! Så det går lite så där med dem....

    SvaraRadera
  6. Underbart! Även jag är förtjust i luktvioler men sniglarna tycks älska dem ännu mer, tyvärr.
    Ha det gott /Lotta

    SvaraRadera
  7. Vår är luktviolernas doft under äppelträden.
    Och på vintern blommar ylleblommorna. Eva E

    SvaraRadera
  8. Söta violer, men jag blev mest förtjust i det broderade tyget. Hemslöjd är i ropet igen så jag torde inte vara ensam. Ha en fortsatt fin helg/Monica

    SvaraRadera
  9. Så fina violbilder! Roligt med all denna specialkunskap.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  10. Underbart inlägg! När jag såg omslaget på boken såg jag genast ett broderi. Skulle vara jättekul att rita av bilden. Visst är tanken svindlande när man tänker på kvinnorna och deras vedermödor, att man kunde ha en plantskola för 'bara' violer och en hel massa andra funderingar triggar igång. Såg frön på nån sida häromdagen... Ska genast börja klippa bort rankorna :)

    Tack för fina tips! Carina

    SvaraRadera