måndag 14 december 2015

Julröd, nja inte direkt men åt det hållet.

Tulipa sprengeri, en vildtulpan med röda blommor är den sista av vårens tulpaner till att blomma. Antagligen är det därför den kallas sommartulpan. 
Den här bilden tog jag den 10 juni i år. Lökarna kan vara lite svåra att få tag på och dyra är de. En enda lök kan kosta 100 kr. Själv har jag aldrig stött på dem i vanliga plantskolor. Mina har en trädgårdsvän köpt åt mig.

Förra hösten petade jag ner fröerna från en frökapsel i jorden intill en av lökarna. Med åren har jag blivit både bekvämare och latare så numera sår jag fröer från växter jag har i trädgården direkt i jorden nära moderplantan. Då slipper jag ifrån passningen av krukor. 
I våras dök det upp en rufsig liten tuva och det tog ett tag innan jag kom på vad det var för något. De små lökarna fick stå kvar och vissna ner. Nästa år skall jag dela och plantera isär dem.

Nu undrar jag lite över hur lång tid det kommer att ta innan de blommar. Har hört att det skall ta sju år från sådd till blombar lök när det gäller krolliljor och kanske tar det lika lång tid för tulpaner.

Trädgård tar tid, man måste ha tålamod även om man som jag inte är tålmodig. Först när jag hållit på med trädgård en längre tid insåg jag hur mycket glädje, hopp och längtan det finns i den där väntan. Det sägs att trädgårdsentusiaster ofta blir gamla, kanske för att vi så gärna vill se resultatet av allt vi sår och planterar. Ibland känns det nästa lite förargligt att livet är ändligt men det gäller att ta vara på dagarna och njuta av att ha möjligheten att vänta.


5 kommentarer:

 1. Det var fint skrivet och visst kan man få vänta:) Tack för tipset med att peta ner frön bredvid moderplantan!...att jag aldrig har tänkt på det...fniss..
  Kul experiment med den fina tulpanen.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Wow vad kul att de grodde så fort, fast det tar nog tid att bilda en lök. Vackra är de i alla fall, de röda sirliga tulpanerna :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. älskar de små röda tulpanerna till jul ♥

  SvaraRadera
 4. Klokt. Det är något magiskt inbyggt i all denna väntan och längtan. Ett perspektiv på livet.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Sååå fina tulpaner :) Älskar formen! //Victoria

  SvaraRadera