tisdag 10 november 2015

Tulpanlökarna är planterade

De där jag köpte i förra veckan till halva priset och det är julrosen också. Den jag 'hittade' i grönsakslandet i går. Anledningen till att jag grävde upp den är att den kommer med flera blomstjälkar redan nu i november och så naturligtvis lite sparsamhet. Nu behöver jag inte köpa någon. Visst låter det betydligt bättre med sparsamhet än med snålhet, men om jag skall vara ärlig vet jag inte riktigt var gränsen går. Är jag snål eller sparsam? Fast egentligen spelar det ingen roll vilket. 
Nu är julrosen planterad och står på bordet utanför köksfönstret.
Bollbenveden, 

glasbärsbuskenoch några gräs förgyller dagarna. Både de mulna med regn och de som bjuder på sol.

Det samma gäller också den vita skogsasterns fröställningar. Vare sig solen skiner eller inte lyser de upp min väg till komposten på baksidan huset. Tidigare har jag aldrig låtit den sätta frö för jag har hört att den lätt blir till en 'kompletteringsväxt' som kräver mycket rensning. Under våren som kommer blir det upp till bevis.


Förgyller vardagen gör också de sista, nästan sista, grönsakerna. I går skördade jag palsternackor, lite smårödbetor, vintersallad, purjolök, mangold, dill och några svartrötter. 


Kvar finns mycket purjolök, svartrötter och vintersallad.Dröjer vintern har vi egenodlade grönsaker länge än.....


9 kommentarer:

 1. Jeg har ikke handlet noen tulipanløk i år men jeg får håpe at mange av de "gamle" dukker opp til neste år :-)) Jeg ser det er mange som har blomster på julerosene sine, så jeg må nok ut og kikkeå etter her oså :-)) Men de i butikken er nok kommet litt lengere. Ønsker deg en fin uke!

  SvaraRadera
 2. Oj så mycket fint du har i din trädgård fortfarande! Glasbärsbusken var en ny bekantskap för min del, vilka fantastiska bär. Måste fråga om man kan hitta den i vanliga plantskolor? Borde ha lagt märke till den om den funnits där. Hälsningar Anna

  SvaraRadera
 3. Alltid lika tjusiga bilder! Jag njuter och "avundas" (alltså inte på riktigt - det är ingen idé).
  Jag som har glädjen att känna fru Glädjekällan kan tala om för alla som vill höra: Hon är allt annat än snål!
  Jag såg också en i mina rabatter som började blomma och med är den fulaste i både färg och form. Den hamnar definitivt inte i ögonhöjd på något bord men får stanna som en möjlig "donator" för någon hybrid som behövde just den fula för att blomma ut i full skönhet i någon annan planta ;-)!
  Jag får kanske ta på mig spenderarbrallorna och köpa för dyra pengar ;-(....fast jag väntar lite till och ser...
  ...zzz.../Anja

  SvaraRadera
 4. Svartrötter är ju så himla gott,hoppas att du kan skörda länge än :) Ljuvliga bilder med solen som strålar genom glasbusken:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Så fina bilder!! Härligt att kunna skörda i november:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Ser så fint ut i din hage så jeg legger meg til som følger :)
  Skal sjekke ut klematisen brunette - har den flere navn? Svar gjerne på min blogg om du orker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Hjärtligt välkommen.
   Birgitta

   Radera
 7. Eller bara ta vara på det man har - tänker jag. Och det är något bra eller hur? Sparar undan orden om sommarrotblöta för julrosorna. För visst vill jag de ska blomma lika otroligt så ofta det bara går. Och att jag ska ge mig ut och spana både på bladen och om det visar sig något ännu. Tyvärr tror jag min thibetanus dog :(

  Ha en fin söndag! Carina

  SvaraRadera