fredag 13 november 2015

Höjdare, riktiga höjdare

i trädgården, trots att de oftast bara når 4-5 dm över markytan är julrosorna, tycker jag. Några av dem kommer med knoppar och blommor redan i oktober, långt innan man ens hunnit börja längta efter ett nytt trädgårdsår och andra är mer saktfärdiga och avvaktar långt in på nyåret med att visa upp sig. 
För att julrosor skall blomma rikligt vill de gärna få ett par riktiga rotblötor under högsommaren, då de sätter knopp inför nästa blomning. Får de törsta för mycket kommer bara ett fåtal knoppar eller inga alls. 
Gick en 'inspektionsrunda' i trädgården idag och tittade lite extra på julrosorna. Bladen är fortfarande väldigt gröna och fina och en del av hybriderna och Helleborus tibetanus kommer med stora skott. Den sistnämnda behöver täckning och det skall den få. En mer lucker än tidigare.
Med lite olika sorters julrosor i trädgården kan man njuta av blommor från oktober ena året till maj nästa och under resten av året har man julrosornas vackra blad att glädja sig åt. De gamla bladen brukar jag klippa bort under vårvintern när de nya knopparna kommer.
Helleborus niger tycker jag är den mest svårodlade men när jag idag, i regnet, tittade runt bland mina julrosor hade flera av nigerplantorna riktigt många knoppar på gång. Även julroshybriderna, Helleborus  x hybridus, kommer med fina skott men det är ännu bara i ett fåtal som jag kan se blomknoppar. 
Den som jag i förra veckan grävde upp på landet och som nu står planterad i svärmors gamla aluminiumkastrull har kommit långt
och ännu längre har julrosen jag fick av Bertil för några år sedan kommit.  Just nu står den och blommar bland hasselörten men behöver nog en mer 'egen' plats för att komma till sin rätt. Egentligen skulle jag vilja ha den nära entrén så att jag under senhösten kan se och njuta av blomningen. Där vill man ju ha alla växter man tycker om, så där är det mer än trångt men jag skall försöka göra plats redan under veckan som kommer.
Ibland, oftast, tar det flera år innan en flyttad julros blommar igen, men nog  får man chansa ....
Veckans tema i Blommig Fredag är höjdare och fler bidrag hittar du här...

Trevlig helg!

13 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag håller med dig, att trots deras storlek, är julrosor riktiga höjdare i trädgården.
  Trevlig helg!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 2. Åh, den första bilden är alldeles fantastiskt vacker! Blir alltid sugen på att skaffa mer julrosor när jag ser dina bilder. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Riktiga höjdare, och en härlig färg på din första bild.
  Trevlig helg!
  Marika

  SvaraRadera
 4. Vilka otroligt fina blommor julrosen har.
  Jag får nog försöka hitta dubbel sort också de är ju riktiga smycken i trädgården.

  Här hos mig så har de gått i vila bara blad syns.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 5. Nu har jag fått lite ny kunskap om julrosor - visste att de gillar att ha det lite blött om fötterna men inte att det var ett måste för att de ska kunna sätta ordentligt med knopp. Man kan tänka att det blir fin blomning efter årets blöta sommar! Hälsningar Anna

  SvaraRadera
 6. Julrosen är en höjdare. Bra tips med vattning vid knoppsättningen. Konstigt med 'Niger'. Det är i princip den enda som trivs här.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 7. Det var et fint innlegg om juleroset. Moromt å sette den i kasserollen:) Jeg plantet min første i vår, så det blir soennende å se om den klarer vinteren.

  SvaraRadera
 8. Åh, vad härligt! Jag måste verkligen ha fler av de vackra i min trädgård

  Ha en skön lördagskväll!

  //Veronica

  SvaraRadera
 9. Tack för dina goda råd! Nu ska jag se till att följa dem så kanske mina stackare kommer igång.
  Skön söndag!

  SvaraRadera
 10. Härligt att du lyfter fram julrosorna! Den första bilden är magisk...
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 11. Förstår inte riktigt, trodde jag redan kommenterat detta... Men i vart fall så är julrosorna verkligen värda att lyftas fram som du gör. Jag drog på mig efter jag läst här och gick ut och tittade efter knoppar i mina. Men icke... så nu ska jag notera när det ska vattnas för visst sjutton vill man ha en slösande blomning.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera