söndag 25 oktober 2015

Resan norrut, del 5 Mot Tärendö

Efter besöket hos Monica i Nordingrå tog vi vägen till Sollefteå. Jag är inte bara trädgårdsintresserad utan jag tycker också mycket om fina textilier och ville så gärna besöka Textilarkivet när vi ändå var så nära. Ville se mer av Emma Wibergs damast och den knypplande spetsen från Ångermanland. Sedan körde vi mot Vilhelmina och därifrån blev det raka spåret, E45, mot Jokkmokk där vi gjorde ett stopp på Áttje museet innan vi fortsatte mot vårt mål, Tärendö. 
Så här långt norr ut hade vi aldrig varit tidigare och inte hade vi kunnat föreställa oss att det längs vägen från Sollefteå och till Tärendö fanns nästan bara skog och återigen skog. 
Under veckan där uppe blev det både turer till fots i naturen och med bil till olika sevärdheter. En av dagarna åkte vi till Kiruna och på väg dit besökte vi Jukkasjärvi. Av ishotellet såg vi av naturliga själ inte mycket men i kyrkan såg vi Bror Hjorts vackra altartavla ochvisst var det en upplevelse att få se Kiruna och Lundbohmsgården
och det var väldigt intressant att se alla fotografier som fotografen Borg Mesch tagit när han vandrade runt i fjällvärlden under första halvan av 1900-talet
men den största behållningen var naturen och jag förälskade mig 
i myrarna, 
lingonmarkerna,
älvarna
och gammelskogen.

Knott fanns det fortfarande ganska mycket av men tack vare hattarna med myggnät klarade vi oss från att bli helt uppätna. 
Vi fick en helt underbar vecka i Tornedalen och många, många tack till Thore och Inga.

4 kommentarer:

 1. For en deilig tur! Jeg har vært i Tromsø for mange år siden men har ellers ikke sett så mye av landet helt nord. kanskje på tide å ta en tur igjen?! Fin ny høstuke!

  SvaraRadera
 2. Oj ... jag skulle (lite försenad) läsa ditt inlägg från Blommig fredag men hamnade här istället och blev helt tagen. Vilket härligt reportage. Det känns ju som om jag är med där. Fast jag avstår gärna knotten. I blommig fredag hos dig så blev jag väldigt förtjust i Glasbärsbusken.

  Önskar dig en fin vecka!
  /Anita

  SvaraRadera
 3. När turister kommer till Norrbotten och säger förtjusta: "Oh, vad vackert det är med era barr- och tallskogar", så svarar några av oss: "Men snart är det vinter!" Vi är realister. Vi vet vad som kommer och är under 7 månader, snö, halka, stormar och kyla. Oh, vackra vår, kom snart igen! hälsar Kerstin i Kalix

  SvaraRadera
 4. Spännande! Har aldrig varit så långt norrut men dina bilder lockar. En sån hatt ska jag skaffa mig. Höll på att bli tokig när jag plockade bär i Dals Långed. Fast värst var handlederna.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera