tisdag 9 juni 2015

Sankta Brittas lök - Allium ursinum

När vi var på Kinnekulle för lite drygt tre veckor sedan blommade inte ramslöken men det gjorde den idag och det med besked. 


Hela marken var vitmålad och det tillsammans med doften tog andan ur både oss och andra besökare som vi mötte.
Nog har vi många duktiga trädgårdsmästare men det finns ingen som kan tävla med naturen själv.
I Stockholm och i Vetenskapsakademien hade det redan i början av 1700-talet talats om 'Sta Brittae lök', en lök som hade avskräckande effekt på mullvadar och som växte vid klostret i Vadstena. Den var orsaken till att  Linné besökte staden 1741 när han var på väg hem efter sin resa till Gotland. Han hade nog förväntat sig få se en mycket sällsynt växt men upptäckte att han redan på Gotland gjort bekantskap med den, den gotländska ramslöken.
Löken kallades allmänt för munklök eftersom den framförallt växte i klosterträdgårdarna. Idag har vi besökt Munkängarna strax söder om Hällekis på Kinnekulle. Misstänker starkt att namnen munklök och Munkängarna är förknippade med varandra. Den heliga Brigid eller Birgitta levde och verkade redan på ca 450-talet och det är troligen hon som gett namn åt löken 'Sankta Brittas lök'.
Letade i plantskolorna runt Lidköping efter inkrukad ramslök, för den hade passat fint på landet, men den var slutsåld överallt. Tyvärr!
Källa: Blomstervandringar av Harriet Hjort.

Vilken dag, solskensdag, vi haft. Kanske är det sommaren som äntligen är här?

10 kommentarer:

 1. Underbara bilder Birgitta! Måste ha känts fantastiskt att vandra omkring bland dessa doftande lökväxter och visst är naturen en mästerlig designer;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Så vackert! Intressant läsning också.
  En fin sommardag har vi haft idag, äntligen.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt! Så vackert!
  Intressant om ramslök, som nog är en av de växter som är mest "inne" nu. Hoppas du finner i kruka... (fick en kruka ramslök i födelsedagspresent och blev så glad =o))
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 4. Makalöst vackert, vilken syn! Kan tänka mig hur det doftar.
  Mejla mig din adress.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 5. Så fint det ser ut:)
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 6. Så otroligt vackert! Roligt också att få lite historia bakom en sådan kulturväxt.
  Och boken Blomstervandringar är en skatt som jag har i min ägo, tack vare dig, och som jag tycker väldigt mycket om också!
  /Anja

  SvaraRadera
 7. Vilken fantastisk blomning. Och otroliga bilder.
  Nästan som när vitsipporna blommar. En sådan plats skulle jag ha haft i närheten också.

  Fint väder i dag med det blåser riktigt hårt.

  Ha en fin fortsättning på sommaren.

  SvaraRadera
 8. Snakta Brittas lök kan troligen stamma från Vårbruden Braido, Britta som är en pendang till St Bridgit i Keltiska områden - eller bara Bridit, den för-kristna vårbruden. I Sverige har vi hennes runor från 2-400talet BRAIDO - äldsta i Norden inhuggna i berget vid Himmelstalund. Forntidens Brita Göje, Vårens Brud, har inget med Birgitta i Vadstena att göra annat än namnet. Glad vår! Kirsten Brunsgaard Clausen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många tack för den informationen, Glad vår på dig också!
   Birgitta

   Radera