söndag 17 maj 2015

Antennaria plantaginifolia, grobladskattfot eller jättekattfot.

En lågvuxen perenn, med vackert grågröna nästan silverskimrande blad som trivs i torrt och väldränerat läge i både ler och sandjord. Nog sprider den sig alltid men jag tycker det är fint när den klär in kanter och gångar eller hänger ner över stenar.
Lätt att rensa bort om man tycker den tar för stor plats. Själv är jag mest förtjust i bladverket så blommorna, de vita, brukar jag klippa av, samla till små buketter och torka.
Ännu har årets stora blad (groblad) inte dykt upp utan fortfarande är det fjolårets numera brunlilafärgade som ligger närmast jorden eller stenkanten men bara blomningen är över så kommer de nya. 


Tror att jag någonstans här på bloggen redan tidigare berättat om 
mitt första möte med den här växten men jag gör det igen. I en av besöksträdgårdarna, sist som Skånekretsen anordnade riksmöte, stod en obelisk-klippt blodbok på en silvrig matta av grobladskattfot och jag föll pladask. Sedan tog det några år innan jag lyckades hitta kattfoten i någon plantskola och det trots att den är väldigt växtvillig, eller var det kanske på grund av det? 
Min planta hittade jag på Åbergs trädgård 2007 och då kostade den 35 kr. Ibland är det riktigt roligt med excelfilen jag har över trädgårdens växter. 

Fortsatt skön vår och jag hoppas värmen kommer snart!

7 kommentarer:

 1. Visst är den söt. Har kattfot i min trädgård också. Fick en planta av en arbetskamrat efter att ha nämnt att jag inte visst hur den såg ut. Vi hade just hört den välkända visan med kattfot i texten på jobbet:)
  Exelfil måste vara mer praktisk att använda än block och papper...som jag använder.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Fint! Kattfoten har försvunnit från vårt berg, hade Edelweiss också.

  SvaraRadera
 3. Så söt den var! Hade jag aldrig hört talas om. Tack för tipset!

  Ha det fint!

  SvaraRadera
 4. Den ser ju jättesöt ut, visst är det kul när man kommer ihåg hur vissa växter införskaffades och var :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Bladen liknar verkligen grobladsblad! Annars har jag så många kattfötter hemma så att det får
  räcka ;-)Roligt med tips på annan typ av marktäckare än de som oftast rekommenderas.
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 6. Åh vad mysigt att titta in här på din blogg :) Som alltid fina bilder och text. Kungsängslilja och slaget mellan Danmark och Sverige - roligt att de fina blommorna har en sådan historia :) Roligt också att se bilder från Liseberg! I år var jag inte där - köksrenovering i stugan tog all tid. Då är vi nog lite trendiga allesammans :) Ha det bäst ♥

  SvaraRadera
 7. Vissa växter gillar man alldeles särskilt och för mig är kattfoten en sådan, även de vanligare sorterna och de vilda, men här får allt blommorna stå kvar.
  Kram Anette

  SvaraRadera