onsdag 15 april 2015

Bära eller brista...

Nu är tålamodet slut. Idag åkte pelargonerna ut i regn och kyla för jag är så hjärtligt trött på de vita flygarna som trots upprepade behandlingar med såpa och t-sprit troget återkommer efter ett par veckor. Har även provat med pyrethrumpreparat men inte heller det hjälper. Misstänker stark att de små flygande lössen tänker bosätta sig här för all framtid. 








































Vet att de inte tycker om kyla och blåst så det var därför som pelargonerna flyttades ut idag trots att det är alldeles för tidigt. De står hopsamlade så de är lätta att täcka om det blir nattfrost. Hoppas bara att det i så fall inte blir alltför många minusgrader.



























För två somrar sedan hade jag chiliplantor i växthuset tillsammans med pelargonerna och det var då ohyran flyttade in. Vita flygare eller mjöllöss som de nog egentligen heter sitter på bladens undersidor och när man rör vid en angripen växt flyger de ca 2 mm stora vita mjöllössen upp för att sedan så snabbt som möjligt söka sig tillbaka till bladens undersidor. Det är där de lägger ägg och det är där larverna utvecklas.




























Läste på en sida på nätet att den bästa behandlingen är att upptäcka dem tidigt så att man snabbt kan sätta in motåtgärder. Men vilka motåtgärder då undrar jag som tycker jag provat allt? 
Tar tacksamt emot alla tips!

11 kommentarer:

  1. Ett resolut grepp! Jag är usel på inneblommor. Men jag brukar helt pragmatiskt tänka att en frisk planta får inte angrepp. Får den angrepp så är förutsättningarna för plantan fel. Då återstår att ändra växtens förhållande eller hälsa på komposten. Oftast blir det komposten eftersom jag inte kan skapa en medelhavsmiljön el dyl. Ganska krasst men jag slipper smådjur;)
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Så tråkigt! Har själv haft problem med mjöllöss bl a på rhododendron. Vanligt såpvatten hjälper inte! Om du vågar kan du testa följande dunderblandning på någon planta först och se om själva plantan tål behandlingen. Men först bör du byta jord i alla krukorna, lössens puppor övervintrar nämligen i jorden. duscha också plantan men inte i närheten av andra plantor för då flyger de små rackarna bara dit!

    3-4 heta chilifrukter (eller 2 tsk cayennepeppar)
    1 stor gul lök
    1 hel vitlök (ca 15 klyftor)
    1 l vatten
    1-2 msk grön såpa

    Mixa chili, lök och vitlök med 1-2 dl vatten. Lägg moset i en bunke och tillsätt resten av vattnet, gärna ljummet men absolut inte kokhett. Sätt på ett lock och låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Sila ifrån genom en silduk. Tillsätt såpan och fyll sprayflaskan med vätskan. Moset kan man mylla ner kring rosor som brukar angripas av t ex bladlöss.
    Allt gott!
    Laila med Fagerdala trädgård

    SvaraRadera
  3. Enligt mina erfarenheter är kyla och luftcirkulation de bästa mot-,botemedlen. Jag hade för 10 år sedan vita flygare på tomatplantorna i växthuset.Då hade jag haft det uppvärmt under vintern.Det gick inte att göra något åt det då. (Det går inte att behandla bort vita flygare när de väl är där utan starka gifter, så vitt jag vet .) Men när vintern kom - och det gjorde det med besked, då fick växthuset känna av flera minusgrader under en längre period. Har aldrig haft sedan dess. Nu har vintrarna varit så milda att en mycket grundlig rengöring av växthuset är viktigt (iofs alltid viktigt). Sedan får det inte finnas ett endaste ägg på baksidan av bladen eller i krukjorden när du tar in växterna.
    Att ha en kallfläkt som snurrar runt och vispar om luften är min andra bästa erfarenhet. Stillastående, varm luft gillas av dem.
    Sammanfattning av bekämpning av vita flygare och annan ohyra på växter utan gifter:
    !) Kyla
    2) Luftcirkulation
    3) Superrent växthus
    4) Helt rena växter
    5) Vänta med att ta in växter. Ställ in bara en, helt ny växt som du kan vara beredd att slänga. Kolla när det blir varmt om den nya växten blir angripen. Om så är fallet har de etablerat sig i växthusets skrymslen och då gäller en helsanering. Det finns då någon form av svavelbehandling. Googla på sådant. Eller svält ut dem genom att inte ta in några växter alls under ett år (jättetrist så klart och hoppas på en svinkall vinter ;-)!
    6) Alla krukor måste tvättas med såpa och växterna undersökas noga.

    Ja, Birgitta! Jag tror inte att det finns några genvägar. Vita flygare är ena envetna rackare och jättesvåra att bli av med men inte helt omöjligt om man är beredd att satsa en del jobb, som sagt.

    Skulle du mot förmodan få ett lättvindigt tips så tipsa gärna mig med ;-)! Just nu har jag "bara" spinn i mina efter källarförvaring men ute i det fria försvinner även de.

    Jag förstår din frustration.

    Den 21 bänkar sig både Anders och jag framför Go'kväll i tv:n!

    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anja!
      Det får just nu bli punkt ett och två av dina tips som jag satsar på. Växthuset är ordentligt rengjort så där hamnar inga växter innan jag vet att de är helt fria från ohyra. Annars får jag göra ett litet försök med Lailas dunderkur innan pelargonerna hamnar i komposten.
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  4. kanske kan man lägga över lakan på kalla nätter?

    SvaraRadera
  5. Fy så trist att få dom där vita marodörerna på sina älsklingspelargoner.Man blir gärna lite mordisk till sinnes.Har inget bra tips att ge dig fast jag har haft och lyckats bli av med dom men inte sjutton kommer jag ihåg hur.
    Kram.

    SvaraRadera
  6. Fy va tråkigt!! Fick in dom i mitt växthus som jag hade förut. Hade turen då att det var i slutet av växthus säsongen. Har tyvärr inget bra tips att komma med.
    Roligare var det att läsa om Tv programmet som kommer. Det ser jag fram emot att se:-)
    Underbara bilder på blåsipporna!!
    Lycka till med att utrota de vita!

    SvaraRadera
  7. Så trist med ohyra. Vi brukar få löss på våra i uterummet så fort värmen kommer och varifrån dom dyker upp vet jag inte. Kan man bara ställa ut allt så brukar dom försvinna men ibland går ju inte det för vädrets skull. Löss kan man ju bekämpa handgripligen till viss del men vita flygare vet jag inte hur man gör med. Ha en fin helg. Carita

    SvaraRadera
  8. Du är i alla fall inte ensam om problemet, mina pelargoner har också åkt ut i veckan, utan avhärdning och dalt. Inte är de glada, men ohyran försvann. I morse hade jag 1 plusgrad, så det gäller att ha koll på termometern.

    SvaraRadera
  9. Himmel vilka fina blåsippor man blir ju helt grön av avund, mycket vackert att titta på.
    Ha en skön Vår!!! Eva

    SvaraRadera