söndag 30 november 2014

Tomtar på loftet.....

Att tycka om julsaker, sådana som står i skåpet eller ligger i en låda mest hela tiden, nog är det både 'nördigt' och underligt kan man tycka, men det tycker inte jag. Det är inga dyrgripar som fascinerar mig utan gamla trätomtar och andra julfigurer från hemslöjdens produktion under åren 1940-1970 och tryckta jultextilier från samma tid. 

Saker som framställts med konstnärskap och känsla. Handgjorda, handmålade och handtryckta och mer än prisvärda idag. Hur länge kommer man att kunna hitta och få möjlighet att köpa en designad, handgjord och handmålad tomte för mellan 5 och 15 kr eller en handtryckt julduk från Gamlestadens för ungefär samma summa såvida det inte gäller juldukarnas julduk, Julköping från 1959 av Kajsa Nordström. Då kan man få betala mellan 400 - 700 kr. Låter mycket men tänker man efter är det egentligen inte oskäligt.

Julköping är duken högst upp på fotot. 


När det gäller textilierna har många en signatur och ibland finns även namnet på textiltryckeriet. 
Almedahls, Gamlestadens, NK-textilkammare, Jobs och Ljungbergs är exempel på namn som kan finnas tryckta i kanten. Några av namnen bakom signaturerna har jag länge känt till men i onsdags när vi besökte Textilmuseet i Borås fick jag namnen på många fler textilkonstnärer. Där pågår just nu en nostalgisk utställning som heter Tryckt till Jul och den visar många charmiga jultextilier som man känner igen en del av. I alla fall om man som jag varit med ett tag. Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark har tillsammans med fotografen Jan Berg gett ut en informativ bok med många fina bilder och den finns att köpa på museet.

Borås hemslöjd och Bohusslöjd har under de senaste 60-70 åren sålt många fina  lucior, stjärngossar och tomtar.Nu hoppas jag på en bok om konstnärerna bakom alla dessa och en utställning lika fin som den om jultextilierna. Bohusslöjd finns ju inte längre men Hemslöjden i Borås lever fortfarande........

7 kommentarer:

 1. Ja tänk vad mycket som man kan "nörda in" på :) Väldigt fina både tomtar o textilier men det är inte "my cup of tea" :) Vilken tur att vi alla är olika för så trist det skulle vara annars:) Ha det gottMonne

  SvaraRadera
 2. Jätteintressant! Både gamla textilier och gammal slöjd är så härligt nostalgiskt och fint bland allt "krimskrams" nu för tiden. Kan det ha med åldern att göra? Var det bättre förr ;) ?
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Vad trevligt att du tar upp detta. Jag som bor i Borås har inte uppmärksammat utställningen Retrojul på textilmuseet.Typiskt, nog.!? men dit måste jag gå! Jag har själv mycket ärvda julsaker och textilier som jag använder. Inte så konstigt eftersom min svärmor jobbade extra på Hemslöjden i Borås.Duken Julköping har jag dock inte. Den har alltid varit min favorit. Lucian, stjärngossarna, olika tomtar, stakar som tex Toarpskronan måste man ha om man är från trakten.
  tack för tipset.
  Luna

  SvaraRadera
 4. Handmålat, handsytt och broderat är jättefint och kul att sånt fortfarande finns. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 5. danke für die bilder und einen schönen 2. advent wünscht angie

  SvaraRadera