fredag 10 oktober 2014

Sommarens projekt

är veckans tema i Blooming Friday. Fler bidrag hittar du här.
Vi har egentligen aldrig några direkta trädgårdsprojekt under sommaren bortsett från krukvattning och lite gräsklippning för efter midsommar 'stänger' vi trädgården och drar till landet. Där har vi sedan några år ett både kärt och roligt projekt som pågår från tidig vår till sen höst. Det projektet heter blom, grönsaks och potatisland och det blir bara roligare och roligare ju mer vi håller på. 


Känslan när jag en tidig sommarmorgonen eller förmiddag kan öppna grinden till buren och gå där i gången i grönsakslandet för att bestämma vad som skall bli dagens lunch eller middag är för mig obeskrivbar. Underbart att varken rådjur eller älgar kan lägga sig i och ha synpunkter. Lukten, synen och känslan av att själv kunna skörda det man skall äta tror jag måste upplevas i verkligheten för att kunna förstås. 
Egenodlat, närodlat och ekologiskt har tyvärr sällan stor betydelse, oftast är det viktigaste när det gäller mat att den är billig.
Under försommaren köpte jag en kruka med krasseplantor som jag planterade ut längs gången i grönsakslandet. Just då drömde jag om Monets trädgård så som den såg ut i de böcker jag läst. Att vår lilla gång i grönsakslandet bara är en bråkdel av Monets gång i Giverny var mer än bortglömd. 
Krassen har under sensommaren svämmat över alla breddar men nu är den nergrävd bland gödsel och vitlök och idag bestämde vi - aldrig mer.
I höstas gödslades det ordentligt med hästgödsel och det gav resultat. Aldrig tidigare har det växt som denna sommar. Varken kålrabbi, svartrötter, palsternackor eller persiljerötter har tidigare varit lika stora som i år. Ännu har vi mycket kvar att skörda när det gäller rotfrukter och sallad men luktärter och ringblommor plockade jag nog säsongens sista buketter av idag.
Idag planterades också vitlöken, den som skall ge skörd nästa sommar. En del fröer för kommande fägring, luktärter, zinnea i olika färger, solrosor och bönor som kan bli ca 50 cm långa är redan inköpta. De ´hittade´ jag på en plantskola i Spanien för drygt en vecka sedan. Bönorna verkar mer än spännande. Massor av fröer i påsarna till en bråkdel av kostnaden här i Sverige, men när det gäller mat behöver ju inte allt vara gratis ..... ;-))

Här hemma i trädgården har vi dragit igång höstens projekt men det får jag återkomma till en annan gång.

Trevlig helg!

17 kommentarer:

 1. danke für die schönen bilder, liebe grüße von angie aus deutschland

  SvaraRadera
 2. Älskar ert trädgårdsland! Den svängda gången, metallen och armeringsmattorna. Bland grönsaker, kryddor och sommarblommor finns det alltid hur mycket som helst att göra, något att skörda, något att så. Ett härligt och ständigt pågående projekt.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 3. Vilket vackert trädgårdsland, förstår att det är härligt att gå och plocka grönsaker där. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just att kunna hålla det fritt från rådjur är värt väldigt mycket.
   Birgitta

   Radera
 4. Vilket fantastikt trädgårdsland! Va skönt att det ger "frukt" och att det får vara i fred från djur!
  Trevlig helg! Hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just att det är rådjursfritt är det allra bästa.
   Birgitta

   Radera
 5. Väldigt snyggt trädgårdsland, väldigt inspirerande, och så gillar jag rost och stål i alla former. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rost smälter verkligen fint in i trädgården.

   Radera
 6. Ser riktigt härligt inspirerande ut! Och att odla lite av det man äter är en obeskrivlig lyx! /Anja

  SvaraRadera
 7. Gillar eran bur! Måste vara en härlig känsla att gå där och planera middagen:) Snyggt ser der ut också.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Två trädgårdar och båda lika fina!

  SvaraRadera
 9. Vad roligt med en sån jättebur till all odling ja vad gör man inte för att få behålla det för sig själv. För det var väl det som var meningen.
  Önskar dig en fin lördagskväll
  Kram Meta

  SvaraRadera
 10. Vilken fantastisk köksträdgård ni har - så snyggt med den rostiga kanten som ramar in bäddarna.
  Nästa år skall jag också gödsla upp mina bäddar ordentligt för jag vill också att det skall växa så där fantastiskt som hos dig - vilken känsla att gå runt och bestämma sig för lunchen - det är det som kallas livskvalité !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 11. Mycket snyggt trädgårdsland!
  Mariana

  SvaraRadera
 12. Hur vackert som helst och jag som älskar rostig armeringsnät fick ju verkligen en kick! Jag kommer nog sno lite av din idé fast göra om den lite och stoppa tulpaner där i ;)

  Veronica

  SvaraRadera
 13. Men vad fin köksträdgården på landet har blivit! Det är både smart och fint med armeringsmattorna, en prydnad i sig :) och kantningen av odlingsytorna och fliset på marken... suck.... så fint :) Bara att gå en sväng där, ger säkert tillfredsställelse - ordning och reda med. En köksträdgård ni kan vara stolta över :)

  Jag är på god väg med odlingslådor vid vår stuga vid havet. Skall tigga lite gödsel av kusinen som har stugan bredvid oss, men också bor i närheten och har hästar.

  Tack för titten, ha det bäst

  SvaraRadera
 14. Men va härligt det ser ut. Underbart att kunna ha så frodigt och fint och framförallt gott, Kram

  SvaraRadera