torsdag 14 augusti 2014

Färglösa och för stora.

Igår var första dagen på snart sex veckor som jag ägnade åt trädgårdspyssel, inte bara klippte gräset och vattnade, och det var riktigt roligt. 







När solen sken skimrade höstanemonen




 och de vita liljorna doftade ikapp med floxen.

Sex dagliljor och en stor hosta ligger uppgrävda. Flera av pionerna har i sommar fört en tynande tillvaro på grund av att dagliljorna blivit stora och skuggat för mycket men jag har också ledsnat på dagliljor vars blommor inte har någon riktig ’färg ’ så det är framför allt sådana som jag tagit bort.





En färgstark favorit som får stå kvar är ’Ed Murray’. 





En högvuxen diploid med stadiga stjälkar och relativt många blomknoppar som introducerades 1971. Hybridisör är Grovatt.






Fortfarande finns det växter i trädgården som lever farligt, men vilka vet jag inte riktigt ännu……. 








6 kommentarer:

  1. Ja, vissa tröttnar man på och gräver bort. Hoppas du har någon att ge bort överflödet till. Det brukar uppskattas:) Dagliljan ’Ed Murray’ var snygg! Mina dagliljor har blommat jätte dåligt i år...kanske står de för mörkt.
    Ha det gott i trädgården!

    SvaraRadera
  2. Låter helt underbart med en trädgård som fått vara ifred i sex veckor och nu kräver bara lite pyssel ;-)!
    Det är väl något liknande här. All tid har gått åt att försöka hålla växter vid liv och även lite fräscha. Men, idag höll även jag på med annat än bevattning och jag måste säga att det är långt ifrån pyssel, Snarast slit. Idag vill jag dessutom belöna mig med ett glas rött viket gör att värktabletterna har fått ligga på hyllan. Och det känns;-)))! Jo, jo! Jag får ta ansvar för mina prioriteringar och inte gnälla. Detta är bara oss emellan så att ingen annan hör...;-)))!
    Ha det så gott! /Anja

    SvaraRadera
  3. Til tross for stormens herjinger har vi også dagliljer og liljer i blomst nå. Jeg har som du, ikke gjort annet enn å vanne og småpusle litt i hagen. Men en høstrydding må vel snart til? God august i hagen ;-))

    SvaraRadera
  4. Ja, i bland tröttnar man på vissa växter och jag kan hålla med dig om att en del dagliljor är lite "färglösa" i jämförelse med andra:) Hoppas att dina pioner nu får mer utrymme att växa till sig:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  5. Tyvärr blir vissa växter alltför stora med tiden och tar över som just funkior och dagliljor. Fast funkior kan bli rätt pampiga när dom är stora. Vi skulle behöva dela nästan alla men jag drar mig för det jobbet. Jag måste nog snart ta tag i det . Ha det fint.Carita

    SvaraRadera
  6. Vita liljor och flox låter helt underbart. Det skall var du som kommer på en sådan härlig combo.
    Dagliljor har jag inte många av tycker de bara tar plats.
    Allt gott

    SvaraRadera