torsdag 5 juni 2014

Våtarv – Stellaria media

Tidigt i våras såg det ut som om jag bredsått våtarv i grönsakslandet. Den kom precis överallt. Har den väl fått fröså sig ordentligt några år släpper den inte taget och fäste i vårt land hade den fått. När väl plåtkanten, snigelstoppet, kommit på plats skall jag praktisera täckodling. Då kanske det räcker att rensa riktigt noga ett par gånger tidigt på säsongen och sedan täcka jorden mellan grönsaksraderna så att våtarvsfröna inte kan gro. 
De kan ligga i jorden i många år och vänta på ljuset och det rätta läget utan att förlora sin grobarhet läste jag i boken Linnés levande blomster.
Min mormor gav våtarvsrenset till hönsen och det uppskattades. Grannen på landet har den i salladen. Enligt henne har den en pepprig smak. Själv har jag ännu inte provat.
Blomman som är liten och oansenlig är bara utslagen en dag. Det 
händer att den inte öppnar sig alls utan pollinationen sker i den slutna blomman, hur det nu kan gå till? Av ett litet frö kan det under en sommar bli upptill fyra generationer. Den blommar i stort sett hela året, även under snön. Kanske var det då inte så konstigt att den tidigt i våras fanns på varenda kvadratcentimeter i grönsakslandet Nu är nästan all våtarv bortrensad och grönsakerna längtar efter regn.

Trevlig helg!

4 kommentarer:

 1. Visste inte att de hette Våtarv, man lär så länge man lever. Har också gott om sådana. När jag var barn fick jag och min syster plocka sådana till hönsen, Kallade de för Kycklingmat. Det är ju märkligt att deras tunna rot, verkligen kan ge så stor växtlighet.
  Ha det så gott

  SvaraRadera
 2. Regnet kom - kanske lite feltajmat så här på nationaldagen och STA öppna trädgårdar. Inte så kul att titta på trädgård (inte ens, ens egen) i ösregn. Men visst behövs regnet.
  Kul läsning om våtarv. Den frodas hos mig med men absolut värst är fräken...hu, så grym den är.
  En riktigt effektfull bild med bergen som kuliss!
  Nu tar jag en tupplur och hoppas på uppehåll när jag vaknar. Många häckar vill bli klippta nu.
  /Ha't! Anja

  SvaraRadera
 3. Vilket fint trädgårdsland Birgitta! Det säga att våtarven är det nyttigaste av allt.
  Tror jag läste det i Hemträdgården för något år sedan. Snopet att man rensar bort det som är nyttigaste. Måste kolla upp det igen.
  Skall bli kul att se fler bilder från ditt grönsaksland.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 4. Har inte heller smakat våtarv någon gång men man borde kanske lära sig att det för det är ju en osinlig källa:-)
  Ha en härlig pingst!
  Milla

  SvaraRadera