torsdag 12 juni 2014

Dalarnas lilja - Lilium convallium.

Få trädgårdsdofter är som liljekonvaljens. En morsdags och skolavslutningsblomma som är vanlig i nästan hela landet. Inplanterad i trädgården sprider den sig med blixtens hastighet om den får rätt förutsättningar. På landet har vi släppt den lös. Njuter av blomningen och tycker det är härligt att kunna plocka buketter. Av de lite udda sorterna är det den med gulkantade blad som spridit sig mest i rabatten. Den rosablommande och den med randiga blad har varit försiktigare i sin framfart.
När vi för några veckor sedan tog bort vår murkna trädgårdskompostbehållare gjorde vi en luktkvadrat, väl inhägnad med plåtkanter. Där har jag planterat liljekonvaljer, anagrambräcka och en variegerad disporum.  Hoppas nu alla tar sig och nästa år delar med sig av sin doft. Anagrambräckan tror jag redan nu kommer att breda ut sig alldeles för mycket men den är ganska lätt att gräva bort.


Trevlig helg!

4 kommentarer:

 1. After such a slow spring - we've finally caught up. My martagon is about a week behind yours - mine self-seed quite well (the originals I planted from seed), do yours? Your garden is looking absolutely lovely.

  SvaraRadera
 2. Mina rosablommande liljekonvaljer börjar ta över de vita nu, men det tog 10 år . Det är jag glad över. De vita finns utanför tomten, så jag kan plocka stora blandade buketter.
  Den gulkantade och den med randiga blad har jag inte sett.
  / Luna

  SvaraRadera
 3. Våra konvaljer blir mest bara blad. Fel jordmån eller fel gödsling? Men det ser likadant ut i skogen intill så... Doftar anagrambräcka? Då var det ett fynd jag gjorde på vår bytardag, för jag gillar doftare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den anagrambräcka som vi har doftar väldigt gott.
   Ha det gott
   Birgitta

   Radera