lördag 31 maj 2014

Ett eländigt men vackert ogräs.

Det finns fler än 500 arter av ogräsmaskrosen, Taraxacum officinale, i Sverige. Blomman kan bilda frön utan befruktning och avkomman blir genetiskt lika modern. 

Den har en otrolig växtkraft. Plantan pressar sig upp genom asfaltsbeläggningen på vägarna och mellan de smalaste springorna i stenläggningen. Tveksamt om den är ett kärt barn, troligen inte, men den har flera namn. Prästakrona och sjusovare är ett par av dem. Sjusovare bara för att blommorna sluter sig tidigt på kvällen.Den är inte bara uppskattad av djur utan också av barnbarnet och lite av mig ;-))


7 kommentarer:

 1. Min mamma älskar maskrosor och tycker att de har en given plats i trädgården. Jag håller inte riktigt med henne... Visst är den fin men inte i min trädgård.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Visst sticker den ut lite i dina buketter... ägnade tid åt att dra upp maskrosor i går, gick ganska bra efter regnet. Barn gillar alltid maskrosor.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag tycker de är fina på ägarna och i diken, men inte i min trädgård:)
  Fin bild på ditt söta barnbarn.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Herlig i ord og bilder :-)) Det er en livskraft man ikke kan unngå å bli imponert av?! God søndag!

  SvaraRadera
 5. Jag är inte så förtjust i att ha den i trädgården men vi har en hel äng utanför på allmänningen innan kommunen hinner klippa den och den är fin när det blommar. Tyvärr medför det en hel del fröer inne hos oss. Ha en fin dag/Carita

  SvaraRadera
 6. Den är hur vacker som helst - någon annanstans än på min gräsmatta - tills jag ev. kommer på andra tankar ;-)...influerad av dig ;-))!
  Lillemannen ser däremot alldeles bedårande ut och är dessutom unik! Sådana kan man ju samla ett dussin av ;-)!
  /Anja

  SvaraRadera